havadurum

Sıcak su deprem habercisi mi?

1185
Güzelyalı Köyü ile Kepez Beldesi arasında bulunan Dardanos Mevkii`nde, bir sitenin bahçesinde bulunan artezyen kuyuda bir haftadır meydana gelen sıcak su çıkması tedirginliğe yol açtı. Site sakinleri, kuyu suyunun dikkat çekici bir şekilde ısınması üzerine bölgede yaptığı deprem çalışmaları ile bilinen ÇOMÜ`den emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek`e haber verdiler. 
"Fay hattına çok yakın"
Site sakinlerinin haber vermesinin ardından kuyu suyunda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Doğan Perinçek, 1875 Güzelyalı depremini hatırlatarak, sıcak su kaynağının bu depreme neden olan fay hattından kaynaklı olduğunu ifade etti. Daha önce bölgede çalışma yaptıkları ifade eden Perinçek, "14 yıl önce ilk defa tanımlayıp haritaladığımız aktif fay hattından sıcak su çıkıyor. Su çıkışı haritaladığımız fay hattına sadece 500m mesafede" dedi. 
"Hemen deprem olacak demiyorum, ama..."
Çanakkale Boğazı kıyısında bulunan Dardanos`taki sitede incemelerde bulunduğunu ve fay ile sıcak su çıkışının ilişkili olduğunu saptadığını dile getiren Perinçek, "Deprem hemen olacak demiyorum. Fakat deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım. Çok basit tedbirler ile bugün ve gelecekte olacak depremlerin zararını azaltmak bizim elimizde" dedi. 
"1999 Depremi öncesi de benzer olaylar yaşanmıştı"
Sıcak su çıkışının deprem habercisi olan verilerden bir tanesi olduğunu dile getiren Perinçek, "Hatırlayalım 1999 depremi öncesi Yalova`da kuyularda sıcak su çıkışı olmuştu. Kuşadası Sisam depremi sonrası ise fay hatları boyunca sıcak su çıkışı başlamıştı" dedi. 
Yetkililer inceleme yaptı 
AFAD Çanakkale İl Müdürü İbrahim Tarı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ile teknik personeli ve İl Özel İdaresi teknik ekibi bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Sıcak su akan artezyen kuyudan hiç su akmadığının görülmesi üzerine, kuyunun takip edilmesi ve MTA ile iletişime geçilmesi gerektiği ifade edildi. Yetkililer, sorunu takip edeceklerini ve su numunesi alarak incelemede bulunulacağı ifade edildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş