havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Silvan'ın feryadına kulak verelim…

Recep Tayyip Erdoğan,2013 Yılında G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu St. Petersburg`da"Kendi halkını bombalayan bir insandan daha zalim ne olabilir"? demişti. Peki 10 gündür sıkıyönetim altında olan Silvan'da neler oluyor. Gerçekleşenler zalimliğin çok ötesine geçti, bir katliam yaşanıyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı`nın açıklamasına göre, Silvan'da sokağa çıkma yasağı uygulanan üç mahallede 3 Kasım'dan beri altı kişi güvenlik güçlerince öldürüldü; ilçede su ve elektrik kesik, haberleşme yok, ekmek dağıtımı engellenmekte.

1273

 TİHV, Silvan’da uygulanan sokağa çıkma yasaklarında neler olduğunu bilançosunu şöyle çıkardı:

* İlk sokağa çıkma yasağının uygulandığı 16 Ağustos’tan bu yana toplam 14 sivil yaşamını yitirdi.

* 3 Kasım itibariyle ilan edilen sokağa çıkma yasağından bu yana askeri tanklar kentin çevresinde konumlanarak ilçeyi abluka altına aldı. Helikopter destekli hava saldırılarını da içeren askeri operasyonlar gece gündüz sürdü.

* Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği üç mahallede internet ve telefon hatları ile su ve elektrik kesik. Ekmek dâhil olmak üzere insanların gıdaya erişemediği ve ilgili mahallelerin çatışmalar nedeniyle yaşanmaz hale geldiği belirtildi.

* Özel harekât polislerinin zırhlı araçların megafonundan ve camilerden “Mahalleyi boşaltın yoksa hepinizi tararız” anonsları geçtiği ifade edildi.

* 86 bin nüfusa sahip Silvan’da operasyonların ardından 20 bin insan ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.

* 10 Kasım’da aralarında HDP milletvekilleri Çağlar Demirel ve Feleknas Uca’nın da bulunduğu heyet sokağa çıkma yasağı uygulanan Mescit Mahallesi’ne girmek istedi ancak güvenlik güçleri tarafından engellendiler.

* 10 Kasım’da ilçe merkezinde askeri bir tankın bir askeri ezerek öldürdüğü belirtildi.

* İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, HDP milletvekillerine operasyonların yoğunlaştırıldığını, sokağa çıkma yasağı bulunan üç mahalle için “haritadan sileceğiz” dediği belirtildi.

Katledilen siviller dışında 2`si polis, 1`i asker hayatını kaybetti.

İki gün  düzenlenen operasyonlarda, 7 yaşındaki ve 12 yaşındaki iki çocuk yaralandı.

 75 yaşındaki bir vatandaş helikopterden atıldığı iddia edilen bombadan kaynaklanan şarapnel parçalarının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

Çoluk çocuk, yaşlı, polis, asker demeden insanlarımızın hayatını kaybettiği bu savaş politikalarına derhal son verilmelidir.

Tüm bu yaşananları bir kez daha düşünün, vicdanınızın sesini dinleyin, sivil halkın katledildiği böylesine uygulamalar emperyalizmin Ortadoğu’da yarattığı bataklıktaki olaylar ile aynı paralelliktedir.

Gösterilmeye çalışıldığı gibi, yaşanılanlar kamusal güvenliğin sağlanması ile ilgili değildir, terörizme karşı mücadele olarak da açıklanamaz.

Bir devlet, kendi halkına böylesine bir zulüm yapamaz.

Silvan’da sürdürülen bu katliama karşı tepki gösteren vatandaşlara şiddet uygulanarak, coplandığı, gazlandığı gözaltına alındığı koşullarda devlet şiddet politikalarında ısrarlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Sindirme politikalarıyla kendi sömürü düzenlerini,  yağma politikalarını, yolsuzluklarını sürdürmek amacıyla kendi halkına savaş açan bir siyasi iradeye karşı tüm emek demokrasi ve barış güçleri birlikteliklerini geliştirmek zorundadırlar.

Örgütlü, birleşik bir mücadeleyle bu uygulamalara dur denilebileceğini unutmadan, somut girişimlerde bulunulması kaçınılmaz hale gelmiştir.

CHP,HDP, sol sosyalist partiler, platformlar,sendikalar, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri  bu ihtiyaç temelinde yeni bir oluşum yaratarak bu saldırıları bertaraf etmek için seferber olmalıdırlar.

Yarın çok geç olabilir.

Silvan ’da katliam var, bugün Silvan, yarın ?...