havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Sistem çarpması!..

3834

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan kendi işi dışında en çok mesai yapan seçilmişlerden birisi. Hafta da bir genç meslektaşlarına cüppe giydirirken görüyoruz onu. Ama dün cüppeyle değil, genç meslektaşlarına vereceği ruhsatları imzalarken bir fotograf paylaştık. Masanın üzeri avukatlığa adım atacak yeni meslektaşlarının belgeleriyle dolu. Başkan Şarlan’da bunları imzalamakla meşgul fotoda.. 

Aslına bakarsanız bu tablo sevinilecek ya da övünülecek bir şey değil. Kalın kalın kitapları okuyarak dirsek çürütüp avukat olmayı hakeden binlerce gençin yaklaşan dramının fotosu Şarlan’ın paylaştığı foto! Türkiye’deki çarpık eğitim sisteminin ürünleri bunlar. 
Bakın bundan 10 yıl önce hayatımıza giren iki olgu çıktı. Birincisi ‘Atanamayan öğretmenler’. İkincisi ise ‘EYT’ ‘Emeklilikte yaşa takılanlar’ bu iki grubun haberleri o kadar çoktu ki, kanıksadık! Artık tepki bile göstermez olduk. Ama büyük dramlar yaşandı yıllarca. Okulunu bitirip işe giremeyenler bir yanda. Emeklilik hakkını kazanıp emekli olamayanlar bir yanda. Yani çarpık sistemin çarpılanları oldu binlerce insan!
Evet bundan baya bir yıl önce de üniversitemiz Çanakkale’ye bir hukuk fakültesi açılsın çalışma başlatmıştı. O zamanın baro başkanlığı bu fikre karşı çıktı. Gerek yok dediler. İyi bir eğitim verebilecek kadro bulunmaz dediler. Haklıydılar. Hukuk Fakültesi açılması kararı hayata geçmedi. Evet biz Çanakkale olarak bu doğru kararı verdik ama, çarpık sistem çalışmaya devam etti. Yirmi yıl önce beş altı olan hukuk fakültesi sayısı 100’leri buldu. Yani anlayacağınız nur topu gibi bir çaresiz kalmış meslek kitlemiz daha doğdu… 
***
Çaresizliğin simgesi; “Sosyal Konutlar”
Çanakkale’nin birinci öncelikli sorunlarından birisi ‘Sosyal Konutlar’  Endişe ve korkunun, çaresizliğin merkez üssü Sosyal Konutlar! İşin hiç şakası yok. Burada yaşayan insanlarla enpati kurduğumuzda durumun vahamiyetini kavrayabiliyoruz. Depreme bile gerek kalmadan yıkıldı yıkılacak bir yaşam alanı. Diyorum ki, bir felaket yaşanmadan bu sorun çözülmeli. Artısı eksisi falan yok bu işin. Kara geçmek, rant elde etmek  falan filan!.. Burada en son düşünülecek şeyler. İsmetpaya Mahalle Muhtarı Özkan Vural tecrübeli bir insan. İzmir depreminden sonra ortaya çıkan haklı tepkileri anlayışla karşılayıp, bu projeyi hayata geçermek de Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a düşüyor. Sanırım bugün bir toplantı yapılacak. Güzel haberler umuyoruz, bekliyoruz.