havadurum

Siyasi ve bürokratlar çalışan gazeteciler günün kutladı; "Yazma özgürlüğüne sahip çıkmalıyız"

443

 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi. Basın emekçileri Valilik tarafından düzenlenen kahvaltıda bir araya gelirken, siyasiler ve bürokratlar Çalışan Gazeteciler Günü için kutlama mesajları yayınladılar.  Yayınlanan mesajlarda zor şartlar altında çalışan gazetecilerin ülke de demokrasinin gelişmesinde önemli bir yeri olduğu ifade edilerek, basın özürlüğünün önemi vurgulandı.  Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve eski Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın yanı sıra, belediye başkanları, il müdürleri ve sendika temsilcileri çalışan gazetecilerin gününü kutladılar. 

Siyasiler ve bürokratlar çalışan gazeteciler günü dolayısı ile şu mesajları yayınladılar.
 
“Basın özgürlüğü daha da genişletilmeli”
Eski Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer; “Zor şartlar altında görevlerini ifa etmeye çalışan, kimi zaman siyasi gibi zaman ekonomik sorun ve sıkıntılar arasında halkımızın haber alma hakkını gözeten, doğru bilgiyi ve hakikati okuyucuya ulaştıran gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır…” Bizler de hem birer okur, hem de siyaset adamları olarak, basın mensuplarımızın “yazma” özgürlüğüne sahip çıkmalı, bu özgürlük alanını daha da genişletmeliyiz…”
    
Milletvekili Bülent Turan; “Gazetecilik sadece haber akışını sağlamak değil aynı zamanda adeta insani duyguları kenara bırakabilme sanatıdır. Zorlu şartlar altında, bazen günlerce ailelerden uzakta bazen ise ateş altında görevi yerine getirmeyi bekleyen bir meslektir. Yüzyıllardır basının süre gelen demokrasi mücadelesi, sorunları, inişleri çıkışları olsa da bugün ülkemiz başta olmak üzere dünyada hayata geçirilen reformlarla bunları geride bıraktığı aşikardır. Tarafsız ve kamuoyunu doğru bilgilendiren basın demokrasimizin, siyasetimizin, ekonomimizin gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bizlerle beraber gece gündüz mesai yapan tüm basın mensuplarımızın bu önemli gününü kutlar, çalışmalarında kolaylıklar dilerim” dedi.
 
“Halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir”
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz; “Bilgi akışının yanı sıra yeri geldiğinde Çan’ımızın, Çanakkale’mizin bölgemizin, ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine de katkıda bulunan gazetecilerin toplumsal statüsünün güçlendirilmesi toplumun da yararınadır. Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunun; güçlü basın kuruluşları da, güçlü demokrasinin teminatıdır.  Gazetecilerin mücadelesi her türlü takdirin üzerindedir.  Basınımızın gösterdiği gelişmede, şüphesiz en büyük pay, görevini fedakârca yapan basın çalışanlarına aittir. İçinde bulundukları şart ya da koşullar ne olursa olsun görevleri peşinde koşan gazetecilerimizin düzenli bir mesai kavramı olmadan, halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Bu vesileyle başta Çan ve Çanakkale olmak üzere ülkemizin her yerindeki tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, meslek hayatlarındaki başarılarının devamını dilerim.”
 
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini ilke edinmiş, tarafsız ve özgür basın, demokratik, gelişmiş devletlerin önemli güçlerinden biridir. Fedakarlık ve sorumluluk isteyen en zorlu şartlarda dahi mesai saati kavramı gözetmeden mesleğin gereklerini layığıyla yerine getiren, belki kısıtlı imkanlar içinde özveriyle, gazetecilik ahlakı ve duyarlılığıyla, gazetecilik tutkusuyla görev yapan, ilimizin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişiminde önemli rol oynayan, halk ile kamu hizmetleri arasında köprü kurarak toplumsal sorumluluğunu yerine getiren siz değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutluyor, çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum.”
  
“144 gazeteci demir parmaklıklar arkasında”
Büro-İş Çanakkale İl Temsilcilisi Arda Gel; "Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 157’inci sırada bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre 144 gazeteci demir parmaklıklar arkasında tutuluyor..." Bu baskı ortamına rağmen meslek onurlarının ayaklar altına alınmasına karşı mücadele eden ve halkın haber alma özgürlüğü için çaba gösteren tüm basın emekçilerinin gününü kutluyor, bu vesile ile Metin Göktepe, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Turan Dursun gibi basın tarihimizin boyun eğmeyen basın emekçilerini saygıyla anıyorum.”
 
Eğitim iş Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu; “212 Sayılı Basın Yasası’yla elde edilen haklar teker teker budanmış, gazetecilerin mesleki yıpranmadan doğan hakları, iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, sendikalaşmalarının önüne engeller konulmuş, işten çıkarmalar artmıştır. Halkın haber alma özgürlüğüne yönelik sorumluluğunu yerine getiren gazeteciler hedef gösterilmiş, işten çıkarılma tehdidi, fiziksel saldırılar, haklarında açılan davalar, soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılmıştır. Türkiye, haber ve ifade özgürlüğünün baskı altında tutulduğu, basının egemen anlayışın çıkarlarına hizmet eder hale getirilmeye çalışıldığı bir ülke haline gelmiştir. Yaşadığımız bu günler; gelecekte Türkiye’de basının, gazeteciliğin en karanlık dönemi olarak anılacaktır. Eğitim-İş olarak basınımızın, bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı altında kalmadan yerine getirebilmeleri için, mesleki saygınlıklarının yeniden kazandırılması gerektiğini vurguluyoruz. Tüm basın emekçilerinin “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz.”
 
Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaya; Zor şartlar altında milletimizi gündemden haberdar etme görevini layıkıyla yerine getiren basın mensupları, teknolojik gelişmeler sayesinde günün her anında bizlere bu imkanı sağlamaktadır. Bununla birlikte kamu kurumları ile vatandaş arasında da iletişim köprüsü kurulmasına vesile olunmaktadır. Bu vesile ile toplumsal sorumluluğunu yerine getiren tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyor, selam ve saygılarımı sunarım"
(Oya Koyuncu)
Paylaş