havadurum

Siyasiler 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'ni unutmadı

751

CHP’li Erkek`ten sitemli Anafartalar Zaferi mesajı!

Anafartalar Zaferi`nin 102. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP’li Muharrem Erkek; “15 Temmuz`da bir kahramanlık destanı yazan şehit ve gazilerimiz de tarihe altın harflerle yazılmıştır. Ancak 15 Temmuz`u Çanakkale`den üstün tutarak anlamsız kıyaslamaların hiç kimseye yararı yoktur. Bu gibi sözler, dil sürçmesi değilse kötü bir niyetin beyanıdır ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatır” dedi.
CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, Anafartalar Zaferi`nin 102. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Erkek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “10 Ağustos 1915 günü. Saat sabahın 04.30’u. Gün ağırmak üzereydi. Taarruz için son hazırlıklar yapıldı. Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal hücuma kalkacak askerlerin önüne geçerek son bir kez onlara seslendi: "Askerler! Karşımızdaki düşmanı mağlup edeceğimize hiç şüphe yoktur. Fakat siz acele etmeyin, evvela ben ileri gideyim. Siz benim kırbacımla işaret verdiğim zaman hep birden atılırsınız. "İşte bu sözler, yeni bir devletin şafağında; inanmışlığın, azmin, liderliğin ve gelecek güzel günlerin işaretiydi. Dünyanın en büyük emperyalist güçleri ve onların himayesindeki sömürgelerin yüz binlerce askerinin hücum ettiği kanlı savaştan büyük bir zaferle çıkmak için buna inanmak ve dahi bir liderin yönetiminde harekete kalkışmak gereklidir. Öyle de olmuştur.  İşte milletimiz, Atatürk önderliğinde, devleti ve Cumhuriyetini bu koşullardan geçerek kurdu. Oturduğu rahat koltuğa yaslanıp, Çanakkale ruhunu bilmeyenler ve anlamayanlar için "yeni bir devlet kuruyoruz" sözleri şuursuzca ve kolayca sarf edilebilir. Ancak bu sözler en hafif deyimiyle şehit ve gazilerimizin anısına saygısızlıktır. Asla izin vermeyiz!  15 Temmuz`da bir kahramanlık destanı yazan şehit ve gazilerimiz de tarihe altın harflerle yazılmıştır. Ancak 15 Temmuz`u Çanakkale`den üstün tutarak anlamsız kıyaslamaların hiç kimseye yararı yoktur. Bu gibi sözler, dil sürçmesi değilse kötü bir niyetin beyanıdır ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatır. Bu güzel yurdu vatan yapan, dünyanın ve memleketin dört bir yanından gelmiş birbirinden farklı askerleri kardeş ilân eden, koca bir savaştan barış çıkaran, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünü yazan; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor ve selamlıyorum. Ve tarihte ilk kez parlamasına neden olan Anafartalar Zaferi’nin 103. yıldönümünde, zaferin komutanı için üstüne basa basa söylemekte yarar var: “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa!”
 
“10 Ağustos, 30 Ağustos’a giden yoldur” 
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 10 Ağustos Anafartalar Zaferi`nin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda “Her bir cephesi, eşsiz mücadelelere sahne olmuş, Çanakkale Savaşlarındaki Anafartalar Zaferi 30 Ağustos Zaferi’ne giden bir yoldur” dedi.
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, mesajında şunları söyledi; “Tarihimizin en büyük süngü savaşlarından birinin sonucunda elde ettiğimiz Anafartalar Zaferi’nin 102.yıldönümünü kutluyoruz” diyen Özacar’ın açıklaması şöyle: “Bu tarih, İngiliz ve Anzac kolordusu hücumunun Mustafa Kemal ve silah arkadaşları tarafından püskürtülmesiyle elde edilmiş eşsiz bir gurur sayfasıdır. 10 Ağustos, milletimizin zulme ve esarete karşı direnişinin sembolüdür. Şüphesiz bu direniş 101 yıl önce Diyarbakırlı, Edirneli, Kastamonulu, Muğlalı, Rizeli, Konyalı topyekün milletimizin ortak azminin ve kararlılığının bir sonucudur. Bu topraklarda 101 yıl önce 131 askerlik şubesinden gelen kahramanlardan vardır. Bu zafer, güçlü olanın değil haklı olanın kazanmasının simgesidir. Sadece bir savaşı değil, kardeşliği ve dostluğu da bu topraklarda görmek mümkündür. Düşmana uzatılan bir yardım elini, yaralı Anzac’ı kucaklayan Mehmetçiğin bedenini, kurulan dostluk selini bu topraklarda görmek mümkündür. Bağımsızlığımızın temelleri bu topraklarda atılmıştır. Kazanılan bu zaferler Kurtuluş Savaşının kıvılcımını yakmıştır. Denilebilir ki, 10 Ağustos aynı zamanda 30 Ağustos’a giden bir yoldur, Cumhuriyete giden bir yoldur. Bu düşüncelerle Anafartalar Zaferi`nin yıl dönümünde, başta Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere, Çanakkale`de tarih yazan tüm kahramanlarımızı, ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum”
 
“Türk ordusu dünyaya örnek olacak bir mücadele sergiledi” 
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Anafartalar Zaferi, dünyaya örnek olacak bir strateji, bir centilmenlik ve dürüstlük çerçevesinde kazanıldı. Savaş meydanında dahi insani müdahaleleri ihmal etmeyen Türk Ordusu büyük bir örnek davranış sergiledi” dedi. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 102.yılı olan 10 Ağustos Anafartalar Zaferi nedeniyle mesaj yayınladı. Turan, “Bu topraklar asırlardır büyük mücadelelere şahitlik yaptı. Birçok kez Kurtuluş mücadelesinin örnekleriyle karşı karşıya kaldı. Ama Çanakkale Savaşları gibi bir mücadele görmedi. Bir tarafta büyük askeri donma bir tarafta en büyük gücü vatan sevgisi olan Türk Ordusu. Çanakkale Savaşları dünyada eşi benzeri görülmemiş bir centilmenlik, dürüstlük çerçevesi içerisinde yaşandı. Düşman askerini şaşırtan ordumuz savaş meydanında dahi insani müdahaleleri ihmal etmeyerek yaralılara yardımcı oldular.  Anafartalar Zaferi, Çanakkale Kara Savaşlarının dönüm noktasıdır. 102 yıl önce istikbali için düşmana denizden geçit vermeyen Türk Ordusu Anafartalar cephesinde göğüs göğüse çarpışarak toprağına sahip çıktı. Anafartalar Grup Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ilerleyen askerler işgalci güçlere dur dediler. O gün verilen mücadele bugünlerin temelini oluşturdu. Aradan geçen yıllara rağmen bu milletin vatana olan sevgisi değişmedi. O gün düşmana dur diyen ecdadın torunları bugün devletin içerisine yuvalanmış, işgal girişiminde bulunan terör örgütüne aynı kararlılıkla dur dedi. Her zaman söylediğimiz bir söz var; Çanakkale bu ülkenin ön sözüdür” şeklinde ifade etti.
 
“Bu topraklar vatan sözcüğünün eş anlamlısıdır” 
AKP Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ ise 10 Ağustos Anafartalar Zaferi ile ilgili yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi; “ Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü olan Çanakkale Zaferinin en önemli sayfalarından biri Anafartalar muharebeleridir. İşgal kuvvetlerinin Nisan ayından itibaren topraklarımıza ayak basmasının üzerinden yaklaşık 4 ay geçmiş ve en şiddetli muharebeler devam ederken Gelibolu topraklarına binlerce şehit verdik. İşgal kuvvetleri son bir güç ile savaşın seyrini değiştirecek olan Conkbayırı tepesini ele geçirmek için varını yoğunu harcar ve her türlü savaş taktiğini uygularken, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda vatanı, milleti ve bayrağı uğruna şehit olmayı arzulayan bir milletin fertleri ile karşı karşıya olduğunu geç de olsa anlamışlardır. Unutulmamalıdır ki binlerce şehidimizin kanları ile sulanan bu topraklar vatan sözcüğünün eş anlamlısıdır. Özgürlük ve kardeşlik kelimelerinin ise tam karşılığıdır. Anafartalar’da yıldızı parlayan, sonrasında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk ve aynı amaç, şuur ve gayret ile hareket eden bu aziz millet, Dünya tarihinde görülmemiş kahramanlıklara sahne olan Çanakkale Muharebelerinde bir kez daha başarıya ulaşmıştır.  Anafartalar’da, Conkbayırı’nda, Seddülbahir’de 102 yıl önce bu millet nasıl düşmana karşı bir araya geldiyse vatanı, milleti, bayrağı için bir bütün olduysa, nasıl  necip bir millet olduğunu gösterdiyse 15 Temmuzda da aynı duruşu 102 yıl sonra tekrar göstermiştir. Çanakkale’de kendinden çok daha üstün olan teknolojiye, toplara, kurşunlara bu millet vücudunu nasıl siper ettiyse 102 yıl sonra onların torunları olan bizler Tanklara, Tüfeklere göğsümüzü siper ederek aynı ruh ve bilinçle işgalci güçlere karşı koymuşuzdur. Bu vesile ile 10 Ağustos Anafartalar Zaferini canlarıyla, kanlarıyla bizlere hediye eden başta Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve 10 Ağustos ruhunu 102 yıl sonra bizlere tekrar gösteren 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” 
(Derleme: Şenol Güven)
Paylaş