havadurum

Siyasiler sonuçları değerlendirdi

331

 16 Nisan’da yapılan ve sonuçları ülke genelinde tartışmalara neden olan Anayasa referandumu ardından Çanakkaleli siyasiler sonuçları değerlendirmeye devam ediyor. Anayasa referandumu sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ; “Hepinizin malumu üzerine ülkemiz 16 Nisan Pazar günü sandığa giderek çok önemli bir halk oylaması gerçekleştirmiştir. Milletimiz yine kararını demokrasiden ve milli iradeden yana vermiştir. Bizler en başından beri ifade ettiğimiz gibi milletimizin kararı başımızın tacıdır dedik, milletimiz Evet’te dese Hayır’da dese AK Parti olarak o kararı uygulamakla mükellefiz dedik, çok şükür milletimiz yine yüzde 51’i aşkın bir oranda bir oranda bu değişikliğe Evet diyerek kararını anayasa değişikliğinin onayı yönünde vermiştir. Hayır oyu veren yüzde 49’luk kesimde bu ülkenin evladıdır ve biz birlikte Türkiye’yiz. Bizler bir parçayı oluşturan bütünden ibaretiz. Artık ülkemiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yönetilecektir. Yoluna daha hızlı devam edecektir. Bu anayasa değişikliğinin ülkemizin ayağındaki son prangayıda kırdığına inanıyor ve bu değişikliğin daha güzel günlere vesile olacağına inanıyorum. Çanakkale halkının kararına saygı duyuyoruz, Demokrasilerde en yetkili hakem millettir. Bizler her durumda milletimizin kararına saygı duyduk duyacağız. Çanakkale halkı kararını hayır yönünde verdi. Bize de burada saygı duymak düşer. Türkiye genelinde Evet çıkmasına duyulan saygı gibi bizde Çanakkale halkının kararına saygı duyacağız. Elbette Çanakkale’de ki halk oylaması sonuçlarını müşahede edeceğiz. Her gün bir önceki günden daha fazla çalışacağız, Ama öncelikli amacımız olan Türkiye genelinde Evet oylarının fazla olmasına ulaştığımız için mutluyuz, gururluyuz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Elimize referandum sonuçlarını alacağız ve en ince detayına kadar inceleyeceğiz. Artık ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile yönetilecek olup yatırımlarımız kaldığı yerden son hızla devam edecektir. Bizler teşkilatlar olarak bu yatırımları halkımıza en iyi şekilde anlatacak ve önümüzde hangi seçim varsa ona hazır hale geleceğiz, inanıyoruz ki halkımızın teveccühü çalışandan ve ülkesini sevenden yana olacaktır” dedi.

 
CHP’li Karakaş; “Mühürsüz olayların geçerli olmaması lazım”
Anayasa referandumu sonuçlarını değerlendiren CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş; “Çanakkale’den iyi bir sonuç çıktı. İl Başkanımız Nejat Önder bir program yaptı ve herkese bir görev düştü. Mesela merkezden bir arkadaşımız Çan’da da, Biga’da da çalıştı. Bigalı arkadaşımız, Lapseki’de çalıştı. Böylelikle faklı insanlarla, farklı yüzlerle ilçe ve köylere birden fazla gitme imkanı bulmuş olduk. Buda ayrı bir heyecan getirdi. Belediye Başkanlarımız ve milletvekillerimiz ile uyum içerisinde çalıştık. Örneğin merkezde hem Ülgür Gökhan ile hem de Ömer Faruk Mutan ile beraber gayet güzel çalışmalar yaptık. Merkezdeki çalışmalara mümkün olduğunca katılmaya çalıştım. Yetişemediğim yerde de merkez ilçe yönetimimizdeki arkadaşlarımız destek verdi. İl, ilçe yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz ile birlikte iyi bir sinerji yarattık ve derdimizi anlatmaya çalıştık ve Çanakkale’de başarı elde ettik. Çanakkale referandumdan başarı ile çıktı, ama ülkemiz adına kaygılıyız. Mühürsüz olayların geçerli olmaması lazım, ancak bu konuda Anayasa Mahkemesinin verdiği bağlayıcı kararlar da var ve buna rağmen sonuçların bu şekilde açıklanması hepimizi derinden yaraladı. Bugün genel merkezimizin bir YSK’ya bir itirazı vardı. Bundan umutluyuz. Eğer hukuk varsa bunlar değerlendirilir. Bu uygulamaya tamamen hukuka aykırı bir uygulamadır. Şu açıklamayı dahi yapsalar belki biraz bizi rahatlatacak, ‘Biz böyle bir karar verdik, ama içinde şu kadar ‘hayır’, bu kadar ‘evet’ vardı’. Ama o bile belli değil. Durum böyle olumca haliyle itiraz eden CHP ve ‘hayır’ diyen herkes , mühürsüz oyların hepsinin ‘evet’ olduğunu düşünüyor. Kamu vicdanını rahatlatmak adına bu mühürsüz oyların ne kadarının ‘evet’, ne kadarının ‘hayır’ olduğunun açıklanması gerekir” dedi. 
 
“Bu küsuratın değerlendirilmesi lazım“
YSK’nın hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ve itirazları değerlendirmesi gerektiğini fade eden Karakaş; “YSK’nın Anayasa Mahkemesinin bağlayıcı kararlarına dayanarak bu konuda itirazlara cevap vermesini bekliyoruz. Bizim inancımız, ülkemizin yüzde 50’sinden fazlasının ‘hayır’ dediği yönünde. Zaten bir referandum, yüzde 50’lerle 55’lerle geçmesi anlamlı değil. Bu kadar büyük bir sistem değişikliği yaratacak bir referandumun en az yüzde 70-80 oranında geçmesi lazım ki, insanlar kendilerini dışlanmış hissetmemesi lazım. Sokaktaki iki insandan birisi bu olmaz diyor, böylelikle toplumu ikiye ayrıştırmış oluyorsunuz. Dolayısı ile sağlıklı değil. Bizim yeni baştan bir Anayasa yazılmasına ihtiyacımız var. Bunun için de uzun bir süre çalışmak, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve halkın görüşünü alarak yeni bir Anayasa yapılmasına ihtiyacımız var. Böyle alelacele hazırlanmış ve çoğu kesimin ne olduğunu anlamadan oy kullandığı bir referandumun bu ülke için hayırlı olacağına inanmıyorum. Ama bu bir matematik meselesi değil, sosyolojik bir gerçektir. Şu anda ‘hayır’ diyen insanlar kendilerini haklı hissediyorlar ve itirazlarının cevaplanmasını bekliyorlar. Bir taraf zafer kazanmış, bir taraf kaybetmiş noktasına getirildi ve bu böyle olmamalı. Buy ülkenin barışı açısından son derece tehlikeli bir durum. Bu küsuratın değerlendirilmesi lazım. Büyük bir umutla YSK’nın vereceği kararı bekliyoruz” dedi. 
 
HDP’li Aslan; “Süreç hukuki bir zeminde yürümedi”
HDP Çanakkale Eş Başkanı Şeymus Aslan ise referandum sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde YSK’nın kararını eleştirdi. Referandum sürecinde hukuksuz bir zeminde yürütüldüğünü ifade eden Aslan; “YSK’nın kararı yerinde değildir ve hukuksuzdur. 2014 yerel seçimlerinde Bitlis’in Güroymak ilçesinde AKP’nin itirazları sonucunda mühürsüz zarf kullanıldığı gerekçesiyle seçimler iptal oldu. Yani YSK’nın aldığı karar, hukuksuz bir karardır. Artı işin başından beri zaten bu süreç hukuki bir zeminde yürümedi. Olağan üstü hal koşullarında referanduma gidildi. Açıklanan sonuçlardan da emin değiliz. Çıkan sonuçlara baktığımızda, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Van gibi bir çok büyükşehirde ‘hayır’ önde olduğu halde, ‘evet’in 2-3 puanla önde olduğunu görüyoruz. Yani kesinlikle biz bu sonuçlara inanmıyoruz ve itiraz ediyoruz” dedi. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş