havadurum

Siyasilerden GESTAŞ'a tepki

1145
2022 yılının ilk 4 ayında ikinci kez gelen zamlara tepkiler büyümeye devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsünün açılması ile birlikte Çanakkale boğaz ve adalar hatlarında ulaşımı sağlayan GESTAŞ seferlerine gelen son zamla dikkatleri bir kez daha üzerinde topladı. Çanakkale - Eceabat - Lapseki hattında 95 lira olan araç geçişi 135 liraya, 6,50 olan yaya geçişi ise 10 liraya çıkarken 25 TL olan motosiklet ücreti 40 TL`ye, kamyon geçiş ücreti 136 TL`den 295 TL`ye, tır geçiş ücreti ise 265 TL` den 400 TL`ye yükseltildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, GESTAŞ yönetimine yönelik, "Stratejik değeri çok mühim olan adalara ulaşım fiyatlarının çok daha uygun olması gerekmez mi? `Çanakkale`nin şirketiyiz` diye reklamlar veren GESTAŞ`ın kent halkına sağladığı ayrıcalıklı fiyatlar, hizmetler, öncelikler nelerdir" diye sordu. Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar ise "Köprünün açılışının üzerinden bir ay geçtikten sonrada GESTAŞ firması feribot ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 117 arasında değişen oranda zam yaptı. Çanakkale Köprüsü`ne beklenen talep olmayınca iktidar hemen feribot zamlarına yöneldi, açığını feribot zamları ile kapatmak istedi" dedi.
 
Yıldızlar, "Evdeki hesap çarşıya uymuyor"
İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dün toplu taşıma zammını protesto edenlerin, basın açıklaması yapanların aynı hassasiyeti GESTAŞ zamları içinde göstermeleri boyunlarının borcudur" dedi. Başkan Yıldızlar, feribot tarifelerinde uygulanan zamlara tepki göstererek, "GESTAŞ A.Ş., ocak ayında yaptığı yüzde 30`luk zammın ardından nisan ayında ikinci zammı yaptı. Böylece 95 lira olan araç geçişi, 135 liraya, 6,50 olan yaya geçişi ise 10 liraya yükseldi. Bunların dışında 136 lira olan kamyon geçiş ücreti 295 lira, 265 lira olan TIR geçiş ücreti 400 lira oldu. Evdeki hesabı çarşıya uymayan iktidar maalesef ki yaptığı her hatanın bedelini vatandaşa ödettirirken durup bir saniye bile düşünmüyor" sözlerine yer verdi. 
 
"GESTAŞ için Çanakkalelilerin Şirketi ifadesi doğru bir ifade midir?"
Yıldızlar, "Yıllardan beri Çanakkale`nin şirketi GESTAŞ`ın kasasını Sayıştay raporları ile kanıtlı bir şekilde kullanan Ak Parti şimdi de köprüden geçişler istenilen düzeyde olmayınca feribot ile geçen vatandaşın bilet parasına gözü dikmiş durumdadır" sözlerine yer vererek GESTAŞ yönetimine şu soruları yöneltti; "Daha dün toplu taşıma zammını `Çok yanlış bir şey` diyerek eleştiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu`na bir gareziniz mi var? Aranızda bilmediğimiz bir husumet mi vardır? Mesafesi 3.2 kilometre olan Sirkeci-Harem hattında araç ücreti 29 TL iken mesafesi 2 km olan Kilitbahir için niye 125 TL`dir? Mesafesi 5.2 km olan Eceabat`a araç ücreti niye 135 TL`dir? Günübirlik geçiş uygulamasındaki ufak bir fark ile dönüş şansı niye kaldırılmıştır? Stratejik değeri çok mühim olan adalara ulaşım fiyatlarının çok daha uygun olması gerekmez mi? Çanakkale`nin şirketiyiz diye reklamlar veren GESTAŞ`ın Çanakkale halkına sağladığı ayrıcalıklı fiyatlar, hizmetler, öncelikler nelerdir? Çanakkale insana özel fiyat vermeyen, öncelik sağlamayan, Çanakkaleli esnafın arabasını yüksek fiyatlar uygulayan, saatlerce sıra bekleten bir GESTAŞ için Çanakkalelilerin Şirketi ifadesi doğru bir ifade midir? Bu popülist yaklaşımın altını ne zaman doldurmayı düşünüyorsunuz?"
 
"Vatandaş düşünülmedi"
CHP Bozcaada İlçe Başkanlığından yapılan açıklamada, "GESTAŞ yaptığı düzenleme ile adada yaşayan vatandaşı, esnafı, çiftçiyi hiç düşünmedi" denildi. "AKP hükümetinin bayrak gemilerinden olan GESTAŞ yine kendisinden bekleneni yaptı ve efendilerinin düşünce biçimini devam ettirdi" sözlerine yer verilen açıklamada "Tarıma zaten destek vermeyen ve bunu bir devlet politikası haline getiren AKP hükümetinin GESTAŞ`ı Bozcaada`da çiftçinin esas gideri olan nakliye, işçi geliş gidişi, traktör geçişlerine yaptığı zam ile adanın bir tarım adası olmasının önüne bir engel daha dikmiştir" diye tepki gösterildi. 
 
"Geçiş ücretlerini düşür"
"Adada konaklamak konut ve kira fiyatları yüzünden orta ve düşük gelirli vatandaşlar için neredeyse imkansız hale gelmişken günü birlik adada çalışmaya gelen kitleye bir darbeyi de yolcu bedelini 30 liraya çıkararak GESTAŞ vurmuştur" sözleriyle ada halkının yaşadığı sorunlara değinilen açıklamada, "Yaz döneminde saat sınırı olmadan gemi çalıştırarak bir darphane gibi para basan kışın ise adalıyı günde 4 sefere mahkum eden GESTAŞ`ın fiyatlarını düzenlerken yerel halkı ve ihtiyaçlarını düşünmesini zaten beklemiyorduk. Ejder Meyvesi yenilen sofralardan elbette ülkenin iki adasında neler yaşandığını bilmek çok zor ancak en azından belki yerel temsilciler halden anlar diyorduk ancak ne mümkün" ifadelerine yer verildi. CHP Bozcaada İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Gestaş`a çağrıda bulunularak şu sözlere yer verildi; "Derhal ada kart fiyatlarını düşür, derhal traktör / işçi geçiş ücretlerini düşür, derhal adada çalışan kamu görevlileri için bir tarife oluştur, derhal tarife saatlerini adada insanca yaşanabilir bir seviyeye getir"
 
Bir tepki de başkan Yontar`dan
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, Çanakkale feribot seferlerine yapılan fahiş zamlarla ilgili iktidarı eleştirerek, "1915 Çanakkale Köprüsü`nün açılmasının ardından feribot seferlerini azaltarak kamuoyunda tepki alan GESTAŞ firması tepkilerinin ardından geri adım atarak seferlerini eski sayısına yükseltmişti. GESTAŞ firması, köprü açılışından bir ay sonra ise bu kez feribot ücret tarifelerine zam yaptı.1915 Çanakkale köprüsünün açılışını yapan Erdoğan 45 bin araç garantisi vermişti. Köprünün açılışından sonra, Çanakkale boğaz hattındaki GESTAŞ firması ise feribot seferlerini azaltarak, halkı baskılanarak köprüye teşvik etmekte çalışmıştı. Fakat bu durum hem bizden hem de kamuoyunda tepki alınca firma geri adım atıp, seferleri eskiden mevcut olduğu sayıya yükseltmiştir. Açılışın üzerinden bir ay geçtikten sonrada GESTAŞ firması feribot ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 117 arasında değişen oranda zam yaptı. Çanakkale Köprüsü`ne beklenen talep olmayınca iktidar hemen feribot zamlarına yöneldi, açığını feribot zamları ile kapatmak istedi" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş