havadurum

Sizi Yaşlı Gösteren Rus Yapımı Fotoğraf Uygulaması, Verilerinizi Saklıyor Mu?

FaceApp, fotoğraflardaki insanları çok daha yaşlı gösteren bir yaş filtresi sayesinde, Google Play ve Apple'ın App Store mağazasındaki en meşhur ücretsiz uygulama haline geldi.

2635
 
 
Geçtiğimiz hafta internette çok sayıda yaşlı ünlü ve sıradan FaceApp kullanıcısının fotoğrafı paylaşılsa da, FaceApp’in kullanıcı verilerini nasıl işlediği merak ediliyor ve bu konudaki endişeler giderek artıyor.
FaceApp ilk olarak 2017 yılında meşhur olmuştu. Bu uygulama, . FaceApp’e eklenen fotoğraflar, işlenmek amacıyla bir sunucuya yükleniyor ve sonra kullanıcıya geri gönderiliyor.
FaceApp’in kağ`67ı`69t üzerindeki politikası`69nı`69 anlamak
FaceApp’in , şirkete; kullanıcılar tarafından yüklenen fotoğraf ve diğer bilgileri ticarî amaçlarla kullanma izni veriyor. Bu bilgiler arasında kullanıcıların isimleri, birbirlerine olan benzerlikleri ve sesleri de var. Hizmet şartları ayrıca, FaceApp’in; kullanıcı verisi uygulamadan silindikten sonra bu veriyi saklamaya devam edebileceğini de söylüyor.
Şirket, bu verilerin “belli yasal zorunlulukları” yerine getirmek amacıyla tutulabileceğini; fakat bu verilerin ne kadar uzun süre tutulabileceği konusunda sınırlama olmadığını söylüyor.
 uygulamanın topladığı tüm bilgilerin, FaceApp ve onun bağlı şirketlerinin işletildiği ülkelerde saklanabileceğini ve buralara gönderilebileceğini söylüyor. Bu durum, kullanıcı fotoğraflarının ve uygulama verisinin; uygulamanın geliştirme takımının bulunduğu ülke olan Rusya’da saklanabileceği anlamına geliyor.
TechCrunch sitesi, bildiriyor.
FaceApp ise, yorum talebine hemen cevap vermedi.
FaceApp, gizlilik endiş`73elerinin ele alı`69ndı`69ğ`67ı`69 bir açı`69klama yayı`69nladı`69
FaceApp, gizlilik endişeleri karşısında kendi politikasını açıklığa kavuşturmak amacıyla TechCrunch sitesine . Hizmet şartları, verilerin hâlâ Rus geliştirme takımına aktarılabileceğini öne sürse de; şirket, kullanıcı verilerinin sunucu tarafında kaldığını söylüyor.
FaceApp; sunucuda saklanan verilerin, düzenleme işlemini kullanıcılar açısından daha verimli hale getirmek amacıyla tutulduğunu ve fotoğrafların genellikle iki gün içinde silindiğini söylüyor.
Şirket ayrıca, bütün kişisel bilgilerin sunuculardan silinmesine yönelik kullanıcı taleplerini kabul ettiğini de söylüyor. Ancak FaceApp, destek takımının bu talepleri biriktirdiğini söylüyor. FaceApp ayrıca, kullanıcıların yüzde 99’unun oturum açmamayı tercih ettiğini ve bu yüzden, kimlik bilgisi bakımından fazla bir şeyleri olmadığını aktarıyor.
Rus teknoloji ş`73irketlerine yönelik eleş`73tiriler artı`69yor
Birleşik Devletler eski özel müşaviri Robert Müller’in dairesi, 2016 başkanlık seçimini etkilemeye hedefleyen büyük bir sosyal medya kampanyasıyla ilişkili suçlar sebebiyle . Rusya merkezli İnternet Araştırma Kuruluşu; Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında sahte kimliklerle sahte haber ve propaganda yaymıştı.
Rusya’daki bazı kötü aktörlerin faaliyetleri, Rusya merkezli her şirketi zan altında bırakmamalı; ancak bazı FaceApp kullanıcıları ve muhalifleri, FaceApp’e yüklenen isim ve fotoğraflarının nihayetinde kötü amaçla kullanılabileceğinden veya yanlış şirketlere gideceğinden mantıklı olarak endişeleniyorlar. FaceApp’in açıklaması, verilerin üçüncü taraf şirketlere satılmayacağını ve bu verilerin Rusya’ya aktarılmadığını belirtiyor.
iPhone’un fotoğraf güvenliği konusundaki tutumu sebebiyle, FaceApp’in iOS sürümüyle ilgili fazladan bazı güvenlik endişeleri de bulunuyor. Kullanıcılar, FaceApp ve diğer uygulamaların tüm fotoğraf kütüphanelerini görmesini iPhone ayarlarından engelleyebiliyor fakat TechCrunch,  ve bu açığın da; eğer kullanıcı izin verirse, uygulamalara tek seferde bir fotoğrafa erişim izni sağladığını aktarıyor.
Güvenlik uzmanları, şimdiye kadar FaceApp’in mevcut sürümünde olağandışı bir uygulama tespit etmemiş; ancak tüm uygulamalarda olduğu gibi, kullanıcıların fotoğraf ve diğer kişisel bilgileri paylaşırken kontrolü ellerinde bulundarmaya dikkat etmeleri gerekiyor.
Kaynak:ozan zaloğlu popsci.com.tr