havadurum

Şoförler Odası Başkanları, bilgilendirme toplantısında buluştu

813
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Birliği, Marina Restoranda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya,  Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan ve 8 İlçe’de bulunan Şoförler Odası Başkanları katıldı. Toplantıda başkanlara hitap eden Demir, özellikle öğrenci servisinde görevli olan şoförlerin sorunlarını dile getirdi. Geçen hafta Ankara’da yapılan Danışma Kurulu Toplantısına katıldığını ve orada dosyaya hazırladığı sorunları yetkililere sunduğunu söyleyen Başkan Demir, bu dosya içinde birçok sorunun yer aldığını belirtti. Başkan Demir, taşımalı eğitimdeki ihale sorunlarını, serviste öğrencilerle ilgilenme görevi olan ‘Servis abla’ sorununu ve halk otobüslerindeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’lere düşüp 65 yaş üstünün bedava binmesi gibi sorunların dosya içinde yer aldığını söyledi. Demir, özellikle ‘servis abla’ görevini yapan kişilerin sadece lise mezunu olmamasın gerektiğini ilkokul mezunlarının da ‘Servis abla’ görevini yapabilme yetkilerine sahip olmaları gerektiğini söyledi. 
“Tüm sıkıntılarımızı federasyonun danışma kurulu toplantısında bildirdik”
Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun Danışma Kurlu toplantısında son dönemde yaşanılan sıkıntıların ele alındığını söyleyen Mehmet ali Demir; “İlk bütün seçimleri 2018 döneminde tamamladık. İlk danışma kurulu toplantımızı geçen hafta Ankara’da yaptık. Biz, buradan bir dosya yaptık da gittik. 29 tane oda başkanımızın içinden sadece biz dosya hazırlamışız. Dosyayı da federasyonumuzun avukatına ilettik. Dosyanın içinde taşımalı eğitim ihale sorunlar, servis abla sorunu, halk otobüslerindeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’lere düşüp 65 yaş üstünün bedava binmesi gibi sıkıntıları paylaştık. Siz değerli başkanlar, bundan sonraki yapılacak olan toplantılarda sıkıntılarınızı dosya halinde odamıza fakslarsanız biz de bunları toplayıp federasyonun danışma kurulu toplantısında avukatımıza teslim ederiz” dedi. 
“Araçta, servis ablası varken sensora gerek yok”
Araçlarda koltuk sensorunun olmaması gerektiğini belirten Demir; “TBMM’ye bir dilekçe hazırlandı. ‘7 Temmuz itibariyle araçlarımızdan engelli rampaları istenmektedir. Oysa araçlarımıza bu rampaların yapılması teknik olarak mümkün olmayıp, TSE onay vermemektedir’ dilekçe böyle başlıyor. Burada koltuk sensoru var, koltuk sensorunun bir araca takılması 3-3,5 saati buluyor. Yani Türkiye’deki servis araçlarına koltuk sensorunun takılması okulların açılmasına yetişmesi mümkün değil. Biz, bunların ya ertelenmesini ya da tamamen kalkmasını istiyoruz. Araçtan bir de servis ablası var. Yani araçta servis ablası varken sensora ne gerek var. Çünkü araçta görevli kişi çocukları tek tek araçlara bindiriyor zaten. Servis ablasının ilkokul mezunu olması kabul edilmedi, daha yüksek dereceye çekildi. Ama bir şoförün eşi ilkokul mezunu da olsa ve kızı, babasının arabasında servis ablası olması gerekiyor. Yani şimdiye kadar 10 yıldan beri servis ablalığı yapan kişiler var, bu insanların tekrar önünün açılmasın gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“Hakkari Yüksekova’da 600 araçlık ihale alan şirket bu işi 400 araçla yapıyor”
Doğu tarafında 600 araçla ihale alan şirketin işlerini 400 araçla yapmasını eleştiren Demir, durumun otomatikman ülke geneline yansıdığını söyleyerek; “3 boyutlu emniyet kemeri var, bu çok tehlikeli bir şey. Çünkü 3 boyutlu emniyet kemeri herhangi bir kaza anında çocuğun boynuna takılıp ölümüne sebebiyet verebilir. Milli Eğitim’de ihale alıyoruz, ihaleyi aldıktan sonra 5 kez zam geliyor ama biz bir tane zam alamıyoruz. Yani ya bu zamlar uygulansın ya da yılda iki kez ihale yapılsın. İki kez olunca ilk yarıda gelen zammı ikinci yarıda biz almış olalım. Seçimden önce odamızı ziyarete gelen milletvekili adaylarına tüm sıkıntılarımıza açıkladık. Bize tüm sıkıntılarımızın giderileceğini söylediler ama seçimden sonra arkasına dönüp bakan yok. Yani seçim geçtikten sonra verilen sözler unutuldu. Kaza sonucu yaşanan ölüm olayları sadece bizim servis araçlarımızda olmuyor. Hakkari Yüksekova’da bir şirket ihaleye giriyor ve 600 araçlık ihale alıyor. Bu şirket bu işi 400 araçla yapıyor ve bu tüm Türkiye’ye yansıyor. Böyle şeyler batı tarafında olmuyor ama İç Anadolu’da veya doğu tarafında oluyor. Araç yaş sınırı 12 ama biz o toplantıda yaşın 15’e çıkarılması gibi bir talep sunduk. Çünkü bizim araçlarımız özel araçlar gibi 2-3 yılda bir muayeneye giren araç değil. Bizim araçlarımız her yıl muayeneden geçen araç” dedi. 
“Herkes kendi önerisini bu gibi toplantılarda dile getirmemiz gerekiyor” 
Toplantıda konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan, bu gibi toplantıların sıkıntıların dile getirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek; “Burada tabanda yaşanılan sorunları karşıdan bakarak anlayamayız. Herkes kendi önerisini bu gibi toplantılarda dile getirmemiz gerekiyor. Sayın Başkan, buradan her ay veya iki ayda bir oradaki toplantılara giderken ‘Çanakkale’de biz taşıma sektöründe ne sorun yaşıyoruz?’servisler ayrı, ticari taksiler ayrı, kamyoncular ayrı olarak sorunların hepsini tespit ederek Ankara’da rapor haline getirip ‘biz, tabanda bu sorunu yaşıyoruz’ demek için bir araya geldik. Dolayısıyla olması gerekeni yaptığı için Sayın Başkan’a teşekkür ediyorum. Dün de bazı sorunlar vardı, bugün de bazı sorunlar var. Türkiye genelinde bazı sorunlar yaşandığı zaman aceleye getiriyoruz ve apar topar yönetmelikler çıkıyor. Bu yönetmelikler uygulanırken geriye dönük çıkan eksiklerin ne olduğu bazen düşünülmüyor. Bizim dile getirmek istediğimiz yasal uygulamadan dolayı kendi kesimimiz mağdur oluyorsa bunları dilimiz döndüğünce anlatabilmeliyiz” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş