havadurum

Soma Davası karara bağlandı "Anneler yarın Çanakkale'den itiraz edecek"

587

 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da çıkan yangın ve göçük sonucu 301 madencinin hayatını kaybettiği dava dün karara bağlandı. 51 kişinin yargılandığı davada Maden Patronu Can Gürkan’a 15 yıl, Şirket Yöneticileri Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı ve Ertan Ersoy hakkında 22.5 yıl hapis cezası verildi. 8 ila 14 yıl ceza verilen 9 sanık hakkında ise tutuklama kararı verilmedi. Can Gürkan’ın babası, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında olduğu 37 kişi içinse beraat kararı verildi.  Mahkemenin bu kararı başta aileler ve avukatlar olmak üzere tepkiyle karşılandı. Tutuklu sanıklar için istinaf mahkemesinde tahliye kararı çıkabileceği belirtilirken, şu anki cezaların onanması halinde ise 15 sene ceza alan Can Gürkan ortalama 4 sene sonra serbest kalacağı açıklandı. Dava kararına aileler büyük tepki gösterdi. Birçok madenci yakını dava kararlarını ödül olarak nitelendirirken, karara büyük tepki gösteren dava avukatlarından Can Atalay; “Gözlerimizin içine baka baka her türlü rezilliği yaptınız” açıklamasında bulundu. 


“Böyle bir yargı olabilir mi?”
Avukat Atalay dava çıkışı yaptığı açıklamada; “Gözlerimizin içine baka baka her türlü rezilliği yaptınız. Oradan sağ çıkan işçileri suçladılar. Avukat arkadaşlarımızı tutukladılar, hakimlerimizi aldılar. Dedik ki biz bu oyunu görüyoruz biz adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
“Anneleri İskele Meydanı’nda karşılayacağız”
Kararın ardından madenci yakınları HSYK’ya itirazda bulunmaya hazırlanıyor. Madenci anneleri HSYK’dan önce yarın Çanakkale’de basın açıklaması yapacaklar. Birçok STK, anneleri karşılamak için destek olmaya çağırarak; “13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da yaşanan katliamın ardından 3 yıldır hukuk skandalları ile karşılaşan aileler Soma davasından çıkan karara itiraz için HSYK ya gidiyor. Gidiş güzergâhlarınınım durağı da Çanakkale. 12 Temmuz Perşembe günü saat 19.00’da, Somalı anneleri karşılamak için iskele meydanında buluşuyoruz. Tüm Çanakkalelileri bekliyoruz” dediler. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş