havadurum

Suçlu, hakemler mi?

924
Yusuf Eroğlu
Uzman Veteriner Hekim
Federasyon (E) Temsilcisi
 
Futbolun gündemi hakemler. Hakemlerle yatıp, hakemlerle kalkıyoruz. Hakemler yetersiz. Hakemler formsuz. Üstelik müsabaka içindeki hakem sayımız, fazla olmasına rağmen çoğu pozisyonu kaçırıyorlar. Vallahi, eskiden üç hakemle oynanan müsabakalar bile, daha sağlıklıydı. Peki, problem nedir? Hakemler hissi davranıp, birilerini doğramayı mı düşünüyorlar? Ya da talimatla, takımların geleceğini mi yok ediyorlar? Değil elbette. Hiç bir hakem, bile, bile bir takımın aleyhine karar vermez. Peki, niye böyle itirazlar oluyor. Penaltılar verilmiyor. Elle düzeltilip, gol atılıyor. Nasıl oluyor? Oluyor işte. Yeni de olmuyor. Kendimizi bildik bileli ,hakem hataları meydana geliyor. Futbol Federasyonu temsilciliğimiz sırasında, öyle hatalarla karşılaştık ki, el insaf dedik. İşte, size küçücük, ama can alıcı bir örnek. Keçiörengücü, üst lige çıkmayı garantilemiş rakibi ile oynuyor. Müsabaka Ankara’da. Keçiören`in, ligde kalması için bir puan alması şart, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve şürekâsı da, kalabalık bir gurup halinde müsabakayı izliyor.85 dakikaya kadar Keçiören 1-0 galip. Dedik ya, misafir takımın bir iddiası yok.85 dakikada durum 1-1 oldu. Önemli değil. Alan memnun satan memnun. Uzatma dakikalarında, Keçirören kalesine bir orta geldi. Santrafor kafaya çıktı. Kaleciye yüklendi. File bekçisi elindeki topu kaçırdı. Defans oyuncularından iki kişi de, aynı faule maruz kaldıklarından üçü birden yerde. Hatta, rakip forvet oyuncusunu da sayarsak, dördü birden yerde. Top boşta kaldı.. Yardımcı hakem bayrağı çekti. Faul. Bal gibi. Fakat, hakem `devam` dedi. Kaleci ve savunma oyuncuları, bayrağı görünce müdahale etmediler. Defans oyuncuları ile birlikte yere düşen santrafor ayağa kalktı. Topa dokundu. Gol. Keçiören ligden düştü. Eyvah ki, ne eyvah! Yazacak bir şey yok, ortalık süt liman derken, sahanın içi karıştı. Bize de epeyi iş çıktı. Allah sizi inandırsın, öyle bir faul ki, hani babası derler ya. Aynen öyle. Futboldan anlamayan birisine bile sorsanız, meseleye aynı gözle bakacaktır. Ancak,gel de hakeme anlat!.Yazık değil mi ligden düşen takıma? Ama, yapacak bir şey yok. Anamı seven Kadı demişler.,
Evet. Problem baştakilerde. Federasyon Başkanı`ndan başlayarak, MHK Başkanı`nda. Hakemler eğitimsiz. Hakemler torpille Üst klasmana çıkıyorlar. Hakemler yürekli değil. Buraya kadar her şeyi anlattık. Hep hakemlere yüklendik.Nasıl ki,Başkan,Teknik Direktör, futbolcu hata yapıyorsa,hakemin de hata yapması gayet doğal. Bu yüzden ,”Bilerek,isteyerek yapıyorlar “iddiasında değiliz.Yapılması gereken tek şey Ahbap- Çavuş ilişkisine son vermek. Hak etmeyeni elemek.
Ne yapalım? Dışarıdan hakem mi ithal edelim?Bir zamanlar denendi..Yürümedi. Futbol Federasyon`u Başkanı`ndan başlamak üzere, Türk futbolunun bir reforma,yenilenmeye ihtiyacı var. Her ne hikmetse, siyasetçiler gibi, futbolu yönetenler de koltuklarına yapışmışlar. Dünya yanmış umurlarında değil Hep söylediğimiz gibi,temelde, Milli Takım Antrenörü`nü, Futbol Federasyonu Başkanı`nı, siyasetçiler işaret edip, seçtiriyorsa, bizim söylediklerimizin hapsi laf-u güzaftır.Yani boş laftır. Futbolumuz yerlerde sürünüyor. Acaba tek suçlu, basiretsiz, yeteneksiz, eğitimsiz hakemler mi? Ayaklar baş olmuş. Diyecek söz yok. Yazımızı Gevheri`nin bir dörtlüğü ile noktalıyoruz.
Hey ağalar, zaman azdı
Düşmüşe dil uzar oldu.
Küllükte sürünen Eşek,
Cins At’la yarışır oldu.