havadurum

Süt fiyatlarındaki artış; yem fiyatı 16 ayda 36 kez zamlandı!

926
Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarına 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 46`lık zam yaparak, süt fiyatını 3,2 liradan 4,7 ve 0,2`lik devlet desteği ile birlikte 4,9 liraya yükseltti. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, yaşanan bu yüksek artışı değerlendirdi. Son olarak 3,2 liraya satılan sütten gelen kazancın üretici için bir anlamı kalmadığını ifade eden Özkurnaz, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yem fiyatlarının da çok fazla arttığını söyledi. Bir hafta önce, Ulusal Süt Konseyi toplantısından önce, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu ile birlikte açıklama yaptıklarını hatırlatan Özkurnaz, "Bu açıklamamızda, çiftçinin hayvanına bakamaz hale geldiğini, çiftçinin sütten para kazanmadığı gerçekliğini paylaşmıştık. Bizim çağrımız, çiğ süt fiyatının 4 lira 95 olması yönündeydi" dedi. 
 
"Süt fiyatı açıklandıktan sonra yem fiyatlarına zam geldi"
Toplam 4,9 lira olarak açıklanan çiğ süt fiyatının eski fiyata göre iyi olduğunu ifade eden Özkurnaz, döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde, bu fiyatın da yetmeyeceğini dile getirdi. Ulusal Süt Konseyi`nin fiyat açıklamasının ardından, çuvalı 200 lira olan yemin, 15 lira zamlandığını hatırlatan Özkurnaz, "Son 16 ayda 36`ncı sefer yem fiyatına zam geldi. Yem fiyatları yükseldikçe, sütün fiyatı da anlamsızlaşıyor" dedi. 
 
"Süt-yem paritesi birbirini karşılamalı"
Süt-Yem paritesi ilişkisine değinen Özkurnaz, bir litre sütün, 1 kilo 300 gram yem fiyatının üzerinde olması gerektiğini ifade etti. Bir kilo yemin de 4 lira 30 kuruş olduğunu, bunun yanına `kaba yem` diye ifade edilen yemlerin de katıldığında, bir litre sütün fiyatının bugün bile maliyetine karşılamakta zorlandığı söyledi. Özkurnaz, "Bu fiyatlarda bir de çiftçinin emeği ve yaşamını da düşündüğümüzde, toplam 4 lira 90 kuruşluk süt fiyatının da yeterli olmadığını görürüz. Döviz kurlarına bağlı olarak yaşanabilecek maliyet artışlarıyla bir dahaki ayın ne olacağını bilemeyiz. Bu fiyatın çok yakın gelecekte tekrar değerlendirilmesinde fayda var" dedi. 
 
"Süt fiyatındaki artış `büyük` bir artış değil" 
Ekonomik krizin ve döviz kurlarındaki artış, birçok kesim gibi çiftçiyi de olumsuz etkiledi. maliyetleri artan, buna bağlı olarak da sattığından para kazanamayan çiftçinin desteklenmesinin önemli olduğunu ifade eden Özkurnaz, "Son on yılda bir kerede bu kadar çok artmasının en önemli nedeni maliyetlerdeki artış ve hayat pahalılığıdır. Önceki yıllarda ve dönemlerde de artışlar oluyordu, fakat daha az oranlarda artıyordu. Şimdi, 3,20`den 4,70`e çıktı. Son 5 aydır çiftçi de birçok kesimde olduğu gibi çok zor bir süreçten geçti. O nedenle biz bu artışı `büyük` bir artış olarak görmüyoruz. Beklenen, hatta beklenenin de biraz altında bir artış olarak değerlendirmek gerekiyor. Dediğimiz gibi yine de önemli bir artış, ancak gelecek ay ne olacağını kestiremediğimiz bir dönemdeyiz" dedi. 
 
"Hayvan kesimlerini durdurmalıyız"
Çiftçinin süt fiyatları nedeni ile para kazanamadığını dile getiren Özkurnaz, hayvan kesimlerine yönelen çiftçiye çağrıda bulundu. Özkurnaz, "Çiftçi son dönemde hayvan kesimine yöneldi. Bugün yaşanan yaşam standardını olumsuz etkileyen enflasyon artışı nedeni ile çiftçinin ürettiğinin para kazanması gerekiyor. Para kazanamayan çiftçi de çözümü süt üreticiliği yapmamakta, hayvanlarını kesime göndermekte buluyor. Son dönemde çok yoğun bir şekilde hayvan kesimi arttı. Ancak, gebe hayvanların da kesime gönderildiğini duyuyoruz. Bunlar hoş değil. Daha dikkatli olmalıyız, hayvan kesimlerini durdurmalıyız. Çiftçimiz, hayvancımız daha sabırlı olmalı" dedi. (Seçkin Sağlam) 
Paylaş