havadurum

Şut ve Gol! - Yusuf Eroğlu

Futbol oynayanlar bilirler. Hocalarımız bazı maçlara çıkarken; "Gördüğün yerden kaleye şu at" diye talimat verirlerdi.

7108
 Ancak, ne hikmet ise oyun esnasında öyle güzel pozisyonlar ele geçer, fakat şut atılmaz. Bazen, oyuncu neyi ne zaman yapması gerektiğine karar veremez. Pas vermesi gereken yerde şut atar, şut atması gereken yerde ise pas verir. Bazen fırsat bulmuştur, kaleye vursa gol olacak. O, Mevlânâ`nın torunu gibi döner de döner. Bekler.  
Futbolun meyvesi GOL`dür. Bunu sağlamanın tek yolu ise şut atmaktır.
Şut, futbol prensiplerinin başında gelmektedir. Yâni futbolun alfabesidir. Futbolcular bu kurala fazla riâyet etmezler. Yâni kolay kolay şut atmazlar. İsterseniz bundan sonra izleyeceğiniz ilk maçta, her iki takımın da attığı şutları bir not edin. İki elin parmaklarını geçmez. Oysa istatistikler bir maçta kaleye 40 şut atan takımın, galip geldiğini göstermektedir. Bu şut hafif, sert, plase nasıl olursa olsun, sonucu sağlamaktadır. Şut atılmayınca gol az olur ve maçların tadı tuzu kalmaz. Ben şutu, ağaçta bulunan bir meyveyi düşürmek için kullanılan taşa benzetirim. İsabetli ve fazla taş atarsanız, meyveyi düşürürsünüz. Yani,  golü yaparsınız. Şut atmazsanız, ağacın etrafında dönüp dolaşır, bir rüzgârın çıkıp da elmayı düşürmesini beklersiniz!..
Çalıştırıcılar, futbolcularını şut atmaları yönünde kafa olarak hazırlamalıdırlar. İlâve olarak da şut atmaları için gereken cesaret aşılanmalıdır. Zira çoğu, kaleyi tutturamam, seyircinin tepkisini alırım düşüncesi ile müsait olmasına rağmen, şut atmaktan imtina ederler. Bu konuda uzman olup, her iki ayağını da kullanıp, kaleyi gördüklerinde şut atan futbolcular da vardır. Hattâ, insanlar aralarında konuşurken; "Bazuka gibi şut atar" diye, futbolcuya övgü yağdırırlar...
Şut atacak oyuncu, kararlı olmalı ve kendine güvenmelidir. Cesaretli olmalıdır. Ve en önemlisi, şut atma sorumluluğunu üstlenmelidir.
Unutmamalıdır ki; "Hataların en büyüğü, pozisyona girip de şut atmamaktır" Yukarıda da zikrettiğimiz gibi, burada en önemli unsur, Cesaret yani özgüvendir.
Bunu sağlamak çalıştırıcılara düşmektedir. Bu motivasyona ilâve olarak, idmanda bol şut çalışması yapılmalıdır...
Aslında bu pratik antrenmanlarda yapılmasına rağmen, maalesef maçlara yansımamaktadır?
Futbolcu kardeşlerim...
Hocanız, maça çıkmadan önce şut atmanız yönünde sizi uyarmaktadır, muhakkak...
Kusura bakmayın ama, sahaya çıkınca unutuyorsunuz!
Sorumluluk almıyorsunuz?
Allahaşkına kaleye şut atın...
Belki bir-ikide tutturamazsınız ama, ilerde tutturacaksınız.
Bu işi başarırsanız yıldız olur, el üstünde tutulursunuz.
Haydi gelin, yeni sezonda başlayın şu işe...