havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

TOLSTOY'DAN DÜŞÜNDÜREN SÖZLER...

Değerli okurlarım, TAS (Tek Adam Sistemi!) ile ülkemiz gerçek bir anayasal düzene hasret, bir bilinmeze doğru yelken açarken; bu konuda ki görüş ve objektif yorumlarımı şimdilik saklı tutup, sizlere ünlü Rus edebiyatçı Lev Tolstoy'un düşündürücü özlü sözlerini paylaşmayı yeğliyorum.

12802
İşte o düşündürücü sözler: 
 
·“Hayat bizi resmen dört işlemle sınar. Gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda ‘topla kendini der.’
 
· Kimse kimseyi küçümseyecek kadar büyük değildir bilmelisin. Küçümsediğin her şey için gün gelir, önemsediğin bir bedel ödersin.
 
· Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için, güneşin doğduğunu sanırlar.
 
· Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür, ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.
 
· Her mutluluk birbirinin ayni, ama her mutsuzluk kendine özgüdür.
 
· Eğer bir keder, hiddet, öfke hissedersen bil ki ya sevmemen gereken bir şeyi seviyorsun ya da aksine sevmen gereken bir şeyi sevmiyorsun.
 
·Uzun süre değişmeyen tek amacımız var: Para ve ün. Kimse, “benim için önemli değil” demesin. Her insanın bilinçaltında bu var.
 
·Biz hem kurtların doymasını, hem de koyunların sağ kalmasını istiyoruz.
 
·Hareket etmezsen zincirlerini fark edemezsin.
 
·İnsanları yalan söylediklerinde dinlemeyi severim. Çünkü ‘olmak istedikleri’ ama olamadıkları insanları anlatırlar.
 
·Ölmek için doğmuştur ya insan; o yüzden her yağmur sonrası toprak kokusunu sever.
 
·İnsanoğlunun değeri bir kesirle ifade edilecek olursa; payı gerçek kişiliğini gösterir, paydası da kendisini ne zannettiğini, payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür.
 
· Gerek yokken yanındalar, ihtiyacı olduğunda uzakta. Unutma ki, kimi hayatına girdiğinde yaşamını aydınlatır, kimisi çıktığında.
 
· İnsanlara en adil şekilde dağıtılan nimettir. Çünkü kimse aklından şikayetçi değildir.
 
· Mutluluğun ilk şartlarından biri de insan ve doğa arasındaki ilişkinin bozulmamasıdır.
 
· Evrenin en güçlü savaşçıları “sabır” ve “zaman” dır.
 
· Sadelik, iyilik ve doğruluk olmayan yerde büyüklük yoktur.
 
· Her şey beklemesini bilen kişiye kendiliğinden gelir.
 
· Güzellik denen şeyin gülümsemede saklı olduğuna inanıyorum. Eğer gülümseme bir yüzü güzelleştiriyorsa, o yüz gerçekten güzeldir. Gülümsemesi görünüşüne bir şey katmıyorsa, o yüz herhangi bir yüzdür..!” 
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları Rus edebiyatının akla gelen ilk yazarlarından biri olan Lev Nikolayeviç Tolstoy’un sözlerini okudunuz! Ne kadar ilginç değil mi? O sözler üzerinden 167 yıl geçmiş, ama hala güncel… Tolstoy yaşamı ve fikirleriyle dünyada iz bırakmıştır. Roman, oyun, öykü ve deneme yazarı olarak tanınan Tolstoy 2 yaşında annesini, 9 yaşında babasını yitirmiş. Eğitimini halaları üstlenmiş. 23 yaşında ünlü yazarlar arasına katılmış.
“Savaş ve Barış” adlı eseri ve “Anna Karenina” adlı romanı başyapıttır. Düşüncelerini açıkladığı “Dogmatik Teolojinin Eleştirisi”, “O Halde Ne Yapmalıyız?” ve “Tanrının Hükümdarlığı Kendi İçimizdedir” adlı makalelerinin yayımlanmasından sonra Kilise tarafından aforoz edilmiştir. 
1828’de doğan Tolstoy 82 yaşında bu dünyadan göçmüştür.
*HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN… T.Ç.