havadurum

TÜKODER Başkanı Berkit; "Elektrik vergileri tüketiciden de kaldırılmalı"

396

 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren yeni bir yönetmelik ile iş yerlerinin elektrik faturalarında kayıp kaçak ve TRT paylarını kaldırıldığı açıklandı. Payların kaldırılması ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Merkezi tarafından, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin (TETAŞ) 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak elektrik fiyatı tarifesinde, kayıp ve kaçak bedeli ile TRT payının yalnızca dağıtım şirketleri ve sanayiciler için kaldırıldığını bu kalemlerin vatandaşlar tarafından karşılanmak zorunda olduğu açıklaması yapıldı. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız TÜKODER Başkanı Berkit, tüketicilerin bu konuda daha ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Faturalar incelendiğinde yarısının vergilerden oluştuğunu belirten Berkit; “Yürürlüğe giren ilgili yönetmeliğin tüketiciler lehine de yorumlanarak, tüketicilerin elektrik faturalarında ki kaçak kayıp, sayaç okuma, elektrik bedeli ve diğer vergilerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Berkit durumun düzeltilmesi için siyasilere çarpıda bulundu. 

 
“Faturaların yarısını vergiler oluşturuyor”
Gerçekleştirilen düzenlemenin tüketicilerin tamamı için uygulanması gerektiğini belirten Berkit; “1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren yeni bir yönetmelik ile iş yerlerinin elektrik faturalarında kaçak kayıp bedellerinin kaldırıldığını tespit etmiş bulunuyoruz. İş yerlerinde, özellikle küçük işletmelerde ciddi bir ekonomik sorun var. Gelinen noktada tüketiciler bu konuda daha rahatız ve sıkıntılı. Faturalar incelendiğinde yarısının kullanma bedeli ise diğer yarısının ise vergi olduğu görülüyor1 dedi.  
 
“Siyasilerin bu sorunlarını çözmesini öneriyoruz”
Siyasilerin bu durumun düzeltilmesi için göreve çağıran Berkit; “Bu anlamda da 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren ilgili yönetmeliğin tüketiciler lehine de yorumlanarak, tüketicilerin elektrik faturalarında ki kaçak kayıp, sayaç okuma, elektrik bedeli ve diğer vergilerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ve bununla ilgili siyasilere de çağrı yapıyoruz. Siyaset insanların yaşamını kolaylaştırma sanatıdır. Bu anlamda iktidar veya muhalefet Milletvekillerinin bu konuda çalışmalar yapıp tüketicilerin sorunlarını çözmesini öneriyor ve bekliyoruz” dedi.   
(Eren Aşnaz)
Paylaş