havadurum

TÜKODER Başkanı Berkit; "Eğitim masrafları azaltılmalı, kırtasiye ürünlerine dikkat edilmeli"

828

 Okulların açılmasına az bir zaman kala TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, velilere okul ve kırtasiye ürünlerinin alımı konusunda uyarılarda bulundu. Velileri, marka, model ile üretici ve ithalatçısı belli olmayan ürünleri alma konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Berkit,  ‘CE’ bandrolü olmayan ürünlerden uzak durmaları gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda Çanakkale’deki okul kıyafetlerinin 100-150 TL arasında değişiklik gösterdiği, kırtasiye masrafları ile bu meblağın 500 TL gibi fiyatları bulduğunu açıklayan Berkit, eğitim harcamalarının aileler için bu kadar külfetli olamaması gerektiğini söyleyerek;  "Eğitim için ortalama 500 lira civarında meblağların ortaya çıktığını görüyoruz. Asgari ücretle yaşamak zorunda kalan bir ailenin bu ücretleri ödemesi nerdeyse imkansız. Birde üç çocuğunuz olduğunu ve hepsinin bu masraflarını karşılamak zorunda kaldığınızı düşünün. Ülkemizde eğitim parasız oldu deniliyor ancak bunun böyle olmadığını çocuğunu okula gönderen bir veliye sorunca anlıyorsunuz" dedi.

 
"Kırtasiye ürünleri alımında dikkatli olunmalı"
Okulların açılmasına az bir zaman kala velileri çocuklarının sağlığı için kırtasiye ürünleri alımında dikkatli olmakları yönünde uyaran Berkit; "Kırtasiye ürününü seçerken üretici ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz markası  modeli belli olmayan, üretici ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kaleminde, ‘EN-71 standardına uygundur’ ibaresi bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin 36 aydan küçük çocuklar için risk teşkil eden kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar yaşanabilecek kazalara karşı dikkate alınmalıdır. Yine oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde ‘CE’ markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgilerinin önemi nedeniyle uyarılar mutlaka okunmalı ve titizlikle uygulanmalıdır. Çocuğun yaşına uygun ürünler satın alınmalıdır. 3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Kötü kokan, yumuşak plastikten yapılmış ucuz ve basit oyuncaklar satın alınmamalıdır" dedi. 
 
"Asgari ücretli ailenin çocuk okutması imkansız"
Özellikle ilkokula başlayacak çocukların eğitim masraflarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Berkit, eğitim harcamaları konusunda düzenleme getirilmesi ve ailelerin çocuklarını okutma konusunda teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.  Çanakkale’deki esnaflarda ilkokula başlayacak bir öğrenci kıyafetinin 100-150 TL arasında satıldığını ifade eden Berkit, kırtasiye masrafları ile beraber toplam 500 TL’leri aşan meblağlar ortaya çıktığını açıkladı. Berkit; "İlkokula başlayacak bir öğrencinin kıyafet ücreti 100-150 liradan başlıyor. Aynı zamanda bu çocuklar çabuk büyüyor ve belki de aileler bir yada iki yıl sonra aynı masrafı tekrar yapmak zorunda kalacaklar. Bunlara çanta, defter, boya, kalem, silgi, kalemtraş ve daha aklımıza gelmeyecek birçok araç gereci de eklersek, ortalama 500 lira civarında meblağların ortaya çıktığını görüyoruz. Asgari ücretle yaşamak zorunda kalan bir ailenin bu ücretleri ödemesi nerdeyse imkansız. Birde üç çocuğunuz olduğunu ve hepsinin bu masraflarını karşılamak zorunda kaldığınızı düşünün. Ülkemizde eğitim parasız oldu deniliyor ancak bunun böyle olmadığını çocuğunu okula gönderen bir veliye sorunca anlıyorsunuz. Yöneticiler sürekli eğitimin öneminden bahsederken, bu durumu resmen görmezden geliyorlar. Buna bir çare bulunmalı. Veliler, çocuklarını kendilerine ve ailelerine fazla masraf olmadan okula göndermeli ve çocuklarının eğitimlerinin tamamlanmasını sağlamalılar. Bunu için eğitim harcamaları konusunda önlemler alınmalı diye düşünüyorum. Ya okul araç ve gereç fiyatları denetlenmeli, yada ailelere eğitim harcamaları için yardımcı olunmalı ve çocuğu okula başlayan öğrenciler için velilere ayrıca ödenek ayrılmalı" dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş