havadurum

TÜKODER Başkanı Berkit; "Tarlalar at ve eşekle sürülmeye başlandı"

737

 Esnaf, son yılların en durgun ve kötü sezonunu geçirdiği görüşünü paylaşırken, vatandaşlar ise alım güçlerinin her geçen gün daha da düştüğü görüşünde hem fikir. Dolar, haftaya 3.90’ın üzerinde başlarken, akaryakıta ise 12 kuruş zam yapıldı. Doların yükselişi ve akaryakıta gelen zamları değerlendiren Tüketici Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, bu durumun tüketim fiyatlarına da yansıdığını ifade etti. Aynı zamanda dolar kurundan bağımsız olarak neredeyse hiçbir ürünün, satışta olmadığını belirten Berkit, vatandaşların bu durumdan kaynaklı birçok ürünü merdiven altı olarak tabir edilen kendi imkânları ile üretmeye başladıklarını söyledi. Akaryakıta gelen zamlar dolayısı ile çiftçinin 40-50 yıl önceki üretim şekline dönmek zorunda kaldığını dile getiren Berkit; “İnsanlar artık traktör yerine eşek ve atla tarla sürmeye çalışıyorlar” dedi. Bu durumun aynı zamanda gelir seviyesinin düşmesine sebep olduğunu açıklayan Berkit, ekonomide en durgun dönemin yaşandığını, esnafın bunu sık sık dile getirdiğini belirterek; “Tüketicilerin gelir seviyelerinin yükselmesi lazım. Onların gelir seviyeleri yükseldiğinde kesinlikle satıcılarında, sağlayıcılarında, üreticilerinde gelirleri yükselecektir” dedi. 


“Artışlar herkesi etkiliyor”
Yaşanan artışlar nedeni ile vatandaşların merdiven altı olarak tabir edilen kendi üretimlerine yönelmeye başladığını belirten Berkit; “Bu ülkede bazı yöneticiler gibi ‘benim dolarla işim yok, dolardan etkilenmiyorum’ demek imkansız. Yaşamın her alanında dağdaki çobanın bile her kesin dolar artışından etkilendiğine inanıyorum. Akaryakıt için, ‘benim arabam yok fiyatların yükselmesi beni ilgilendirmez’ diyemezsin. Denilemez. Çünkü yaşamın her alanında insanlar akaryakıta mecbur. İnsanların artık yeter diyesi geliyor. İnsanlar birçok şeyi kendi imal etmeye başladı. İnsanlar benzini, mazotu imal edecek bir sistem bulsa merdiven altlarında kendileri imal etmeye başlayacaklar. Başka türlü bir olanak kalmıyor. Köylerde 40-50 yıl önceki sistemleri görmeye başladık. Artık insanlar traktör yerine eşek ve atla tarla sürmeye çalışıyorlar. Buna bir şeyler yapmalı ve bir çözüm yolu bulunmalı diye düşünüyorum.” dedi. 

“Gelir seviyesi artmalı”
Bu durumda tüketicinin gelir seviyesinin yükselmesi gerektiğinin altını çizen Berkit; “Bu ülkede tüketiciler ekonomik yönden bağımsız olmadıkları sürece, ekonomik durumları iyi olmadığı sürece, satıcıların ya da üreticilerin rahat etmeleri zor. Tersine üreticiler sağlıklı ve nitelikli para kazanamadığı  sürece de tüketicilerin iyi beslenmesi ve rahat yaşaması ucu mal temin etmeleri de çok zor. Bu ülkede beraber yaşıyoruz aynı gemideyiz. Kesinlikle gelir dağılımını düzelmesi lazım. Tüketicilerin gelir seviyelerinin yükselmesi lazım. Onların gelir seviyeleri yükseldiğinde kesinlikle satıcılarında, sağlayıcılarında, üreticilerinde gelirleri yükselecektir diye düşünüyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş