havadurum

TÜKODER Şube Başkanı Berkit; "Dolar düştü, zamları neden duruyor?"

929

 Geçtiğimiz aylarda Dolar 7 TL’nin üzerine çıkmış başta elektrik, doğalgaz… vs olmak üzere, birçok temel tüketim maddesine yüzde 30 civarında zam gelmişti. Vatandaşlar zamlardan şikayetçi olurken, firmalar dolara endeksli akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle zam yapmak zorunda kaldıkları açıklamalarında bulunmuşlardı. TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, artan enflasyon oranları nedeniyle tüketiciler zor günler geçirirken, Doların 5 TL civarlarına düşmesine rağmen, zamlanan temel tüketim maddelerinde neden hala indirime gidilmediğini sordu. Uluslararası akaryakıt varil fiyatlarının da aşağıya düştüğünü söyleyen Berkit; Akaryakıt, elektrik, doğalgaz başta olmak üzere birçok temel tüketim maddesinin belirleyicisi” dedi. Ülkede ciddi bir enflasyon olduğunu ifade eden Berkit, buna karşı alınması gereken önlemlerin en başında yapılan zamların tekrar geri alınması olduğunu söyleyerek; “Ayrıca sanayi de verdikleri enflasyonla mücadele teşviklerinde, beyaz, eşya, mobilya… gibi ürünlerde verdikleri KDV ve ÖTV indirimlerinin tarıma da yansımasını bekliyoruz” dedi. Üretim olmazsa ithalat yöntemi ile tüketicilerin rahat etmesinin imkansız olduğunu dile getiren Berkit; “Kuru bakliyat ürünlerinin ‘buğdayın, arpanın, baklanın dikilme zamanı. Akaryakıtta mazotta, sadece çiftçilerin üretimde kullandığı mazotu aşağıya çekerek üretim seferberliği ile bu krizden kurtulabiliriz” dedi. 

 
“Tüketiciler zor günler geçiriyor”
Bugünlerde hem ülkede, hem de kentte tüketicilerin zor günler geçirdiğini belirten Berkit; “Alım güçleri zayıfladı, enflasyon çok yüksek. Hükümette bunun yeni yeni farkına vardı. Geçtiğimiz günlerde Doların 7 TL’nin üzerine çıkmasında ötürü temel tüketim ürünlerine yani ‘elektrik, doğalgaza, akaryakıta’ ve daha birçok kaleme dünyanın zammı geldi. Bugün itibari ile dolar 5.4 TL’ye düştü. Ayrıca, Uluslararası piyasalarda da varil fiyatlarının daha da aşağıya düştüğü gözleniyor. Akaryakıt ülkemizde her şeyin temel belirleyicisi. Elektrik, doğalgaz başta olmak üzere birçok temel tüketim maddesinin belirleyicisi” dedi.  
 
“Temel tüketim maddelerinde indirime gidilmeli”
Enflasyona karşı alınması gereken tedbirlerin başında temel tüketim maddelerinde indirime gidilmesi gerektiğini söyleyen Berkit; “Madem ülkemizde ciddi bir enflasyon var. Buna karşı alınması gereken tedbirlerin en başında elektrik, doğalgaza… gibi temel ürünlere yapılan zamların hızlı bir şekilde geri çekilmesi geliyor. Ayrıca sanayide verdikleri enflasyonla mücadele teşviklerinde, ‘beyaz, eşya, mobilya…’ gibi ürünlerde verdikleri KDV ve ÖTV indirimlerinin tarıma da yansımasını bekliyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıdan ancak üretim seferberliği yaparak çıkabiliriz. Üretim olursa tüketiciler bu ülkede rahat edecekler” dedi.  
 
“Tarıma ve üretime teşvik yapılmalı”
Krizde çıkılması için tarım başta olmak üzere üretimi teşvik edecek önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Berkit; “Üretim olmazsa ise ithalat yöntemi ile tüketicilerin rahat etmesi imkansız diye düşünüyoruz. Her ne kadar sanayideki KDV ve ÖTV indirimlerini olumlu bulsak bile bu kesinlikle yeterli değil. Tarımda da çeşitli teşviklerle üretimi arttıracak kampanyalar düzenlememiz lazım. Kuru bakliyat ürünlerinin ‘buğdayın, arpanın, baklanın…’ dikilme zamanı. Akaryakıtta mazotta, sadece çiftçilerin üretimde kullanacağı mazotu aşağıya çekerek üretim seferberliği ile bu krizden kurtulabiliriz diye düşünüyorum” dedi.     (Eren Aşnaz)
Paylaş