havadurum

TÜKODER Şube Başkanı Berkit; "Et fiyatları bu şekilde düşecek mi?"

1049

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kentlerden köylere göçü ve dolayısıyla da hayvancılığı arttırmak amacı ile ‘köye dönene 300 koyun verileceği, sigortasının ödeneceği ve asgari ücret verileceği’ açıklanmıştı. Düzenlemenin detayları netleşirken, TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, düzenlemenin tüketiciye ne gibi faydaları olacağı, et fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği gibi sorulara net bir yanıt olmadığını belirtti. Dünyada kişi başına en az et tüketen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Berkit, tüketiciye ucuz ürün gelmesi için öncelikle üreticinin kazanması gerektiğini dile getirdi. Düzenlemede yalnızca bin 667 kişinin faydalanabileceğini ifade den Berkit,  aynı zamanda mal beyanı ve yaklaşık 3 yüz bin lira gibi’ bir kredilendirme yapılacağının altını çizdi. Hayvancılığın gelişmesi için maddi olarak güçlü olan değil, ilgili kişilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Berkit, politikaların üretimi güçlendirecek ve tüketimi sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. 


“300 bin lira kredi ve yer teminatı”
Öncelikle düzenleme ile ilgili bilgilendirmede bulunana Berkit; “Hükümet tarafından tarımda ve hayvancılıkta üretimi arttırmak adına böyle girişim yapıldı. 300 koyunun bedava verileceği ve destek sağlanacağı açıklandı. Ancak yapılan haberlerde işin detaylarına baktığımızda bu şekilde olmadığı görülüyor. Öncelikle belli alanda bir toprak ya da ağılı teminat olarak göstermeniz gerekiyor. Hayvan başına bin TL gibi bir fiyatlandırma olacak. Buda 300 bin TL gibi bir fiyat yapıyor. Yani 300 bin liralık kredilendirme yapabilmeniz lazım. Aynı zamanda düzenlemeden yalnızca bin 667 kişinin faydalanabileceği ifade ediliyor. Buradaki sıkıntı sizin hayvancılıkla uğraşmanız ya da tarımla ilgili olmanızla ilgili bir durum yok. Sermaye sahibi olmanız gerekiyor.  Ne kadar üretim olacağı ve üretim sonunda bunun tüketiciye ne gibi olumlu dönüşü olacağı konusunda soru işaretleri bırakıyor” dedi. 
 
Üretici kazanabilecek mi?
Düzenlemede en önemli konunun tüketiciye nasıl bir geri dönüşü olacağı olduğunu açıklayan Berkit; “Dünyada kişi başına en az et tüketen ülkelerden bir tanesiyiz. Hayvan sayısı artıyor ancak et tüketimi ters oranda düşüyor. Düzenlemeden Bin altı yüz altmış kişiye faydalanabilecekmiş. Aynı zamanda arazi teminatı gösterilecek.  Önemli olan şu, üretici kalkınmadan tüketici kesinlikle kazanamaz. Bu durumda tarım ve hayvan politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Şunu iyi düşünmek gerekiyor. Düşmeyen et fiyatları bu şekilde düşecek mi? Üretici kazanacak tüketici de bundan olumlu faydalanacak mı? Düzenlemelerin bu yönde olması gerekiyor” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş