DOLAR 32.3395 %0.11
EURO 35.1801 %0.00
G.ALTIN 2240.5204 %-0.13
BITCOIN 63958.0304 %-5.05
ETHERIUM 3333.4354 %-4.94
havadurum
Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

TURİZM VE ALKOL

Türk turizmini çağdaş ülke sınırına yükseltemediğimiz sürece taşıma su ile değirmen döndürmeye devam eder. En küçük olaydan dibe vurur, kurtar bizi devlet çığlığı atmaktan kurtulamayız.

559

 

                Önce yasakları yasaklamalıyız en kolay yöntem yasak getirmektir. Örneğin içkili mekân için cami, kilise, okula 100 metre uzaklık yasağı konulmuş, iskele meydanında Rektörlük binasına uyduruk bir okul levhası asılmış, sanki koskoca ÇÖMÜ de bir dershanelik okul yeri yokmuş sahil boyu içkili lokantaların kaldırılmasına veya yeni lokantaların açılması önlemek ve yasaklanmak isteniyor. Yasaklar turistin gelmesini yasaklar, bu kafalarla Türk toplumu her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de güzel ülkem ve coğrafyamız yerlerde sürünür. Yasakların yerine kural koymak ve kuralı bozanın iflahını keserseniz hiç birimiz ne trafik, ne alkol içme ve satma kuralının bozma cesareti gösteremez.

                Kepez akaryakıt istasyonunda markette açma durumumuz oldu, hem içki, hem sigara satışımız başladı, 25 yıl önceydi marketti içki ve sigarayı 18 yaşından küçüklere satmama veya vermemeye hatta parasını almama kuralı getirdim. Bir gün siyah önlüklük ilkokul öğrencisi bir kız çocuğu sigara almaya geldi, bende marketteydim kime alıyorsun sigarayı dedim, anneme alıyorum dedi. 18 yaşından küçüklere sigara satmıyoruz, annen gelsin dedim, çocuk gitti. Akşamüzeri babası geldi, bana sen dedi benim hanımı çağırmışsın ne demek istiyorsun demez mi, al başına belayı.

                25 yıl önceydi yine Amerika gezimizde henüz bizde AVM ler yoktu. Hanımların çarşı Pazar gezmeleri bitmez, ben şöyle bir dolaştım bira satan kafeye girdim, kıza bir bira, bir bira daha dedim bizimkiler gelemediler bir bira dediğimde kız hesabı kesiniz dedi ödemeyi yaptım kapı önündeki bankta oturdum, 10 gün sonra başka bir AVM gezintisinde başka bir kafede yine üçüncü birayı isteyince yine hesap kesin deyinde bu işte bir iş var dedim, olayı bizimkilere Amerika’da yaşayanlara sorduğumda, sen kafeye yalnız gittiğinde senin araba kullanacağın varsayımıyla 2 bardak fazlasını vermez, verir de sen bir trafik kazası yapar, cebinde de 3 bardak bira kasa fişi çıkarsa garson kız da içeri girer dediler, ne yasak var ne kanun kural var kimse kuralları ihlal etmek aklından dahi geçiremiyor.

                Ama toplu halde bir yemekte lokanta birayı sürahi ile getiriyor dediğimde otomobil kullanan 2 bardaktan fazla içemez yanıtını aldım.

                Şen ve esen kalın.