havadurum

Tarihi alanda kitabe tedirginliği sürüyor!

595

 Anzak Koyu’ndaki Atatürk`ün Anzak anneleri için 1934 yılında söylenmiş sözlerin İngilizcesini içeren yazıtın, geçtiğimiz günlerde bakıma alındığı belirtildi. Kamuoyunda konuyla ilgili herhangi bir açıklama olmadığını belirten vatandaşlar ise duruma tepki gösterdi ve yazıtın yıkılmaya çalışıldığını iddia etti. Tartışmaların hemen ardından Çanakkale OLAY gazetesine konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Herhangi bir kasıt yok, bir yıkılma ya da silme söz konusu değil. Tarihi alan içerisinde bulunan tüm kitabeleri bakıma aldık” açıklamasında bulundu. Fakat tartışmalar burada sona ermedi.

 
Dış basında Anzak yazıtı yok ediliyor iddiası
Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın akabinde, The Guardian gazetesi bakım çalışmaları hakkında önemli iddialarda bulundu. Anzak Koyu’nda bulunan kitabenin yok edilmeye çalışıldığını söyleyen gazetede; “Atatürk`ün sözlerini taşıyan ve Mayıs ayının ortalarında başlayan anıtın yıkılma süreci, Gelibolu yarımadasında bulunan tüm anıt ve yazıların "restorasyon" sürecinin bir parçasıdır. Ama Avustralya’da ve Türkiye`de kaynaklar, restorasyon ardındaki olayın siyasi olabileceğine inanıyor. Her iki ülkedeki tarihçiler, restorasyon tamamlandığında Anzak Koyu’nda Atatürk anıtındaki duyguların belirgin şekilde farklı olabileceğine inanıyorlar. 1985 anıtı yenilemesi, Avustralya ve Türkiye`de şüphelerin artmasına neden oldu” ifadelerine yer verildi. The Guardian’da yer alan haber ardından diğer dış basın organları da Anzak anneleri kitabesi hakkında haberler yazmaya başladı.
 
Tarihi Alan Başkanlığı’ndan açıklama geldi 
Yaşanan gelişmeler ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve Anzak Koyu’ndaki kitabenin tamamlandığı zaman nasıl olacağını gösteren photoshop’lu bir görselini paylaştı. Haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Son günlerde bazı medya organlarında Arıburnu’ndaki kitabeyle ilgili bazı söylentiler ve asılsız dedikodular yer almıştır. Arıburnu’ndaki kitabe medyada sözü edildiği gibi değiştirilmemiş veya yerinden kaldırılmamıştır. Kitabenin yüzeylerindeki kaplama taşlarında kopma, çatlamalar ve yüzey kayıplar yoğun bir şekilde gözlemlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucu anı kitabelerinde görülen bu bozulmaların kitabeleri ziyarete gelen ziyaretçilerin can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği anlaşılmıştır. Tarihi Alan`da yer alan toplamda on beş (15) kitabe aynı işin parçası olarak restore edilmektedir. Bu kitabelerdeki tarihi bilgiler ve sözler yok edilmemiştir veya değiştirilmesi söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün sözleri hiç bir zaman kaybolmayacaktır. Ekte Arıburnu`nda yer alan kitabenin restorasyonu tamamlandığındaki hali görülmektedir.”
 
Turizmcilerden tepki!
Öte yandan Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu’da (ÇATOD) konuyla ilgili açıklama yaparak tepkilerini dile getirdi. Gerçeği yansıtmayan eleştirilerin bölge turizmine zarar verdiğini belirten ÇATOD, “Tarihi Gelibolu Yarımadası başta ülkemiz ve 1. Dünya savaşında bölgede çarpışan ülkeler açısında çok önemli bir yere sahiptir. Milli birlik ve beraberliğimizin simgesi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ön sözünün yazıldığı Çanakkale Savaşlarının ana karası Tarihi Gelibolu Yarımadası; bugün her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği örnek bir açık hava müzesi olma yolunda ilerlemektedir. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulduğu günden bugüne Tarihi Gelibolu Yarımadasının gelişmesine, tanıtımına ve kalkınmasına çok önemli katkılar sunarak, Türkiye`de benzer nitelikteki alanlar içinde örnek bir model teşkil etmektedir.  Son dönemde yapılan restorasyon çalışmaları ile ilgili basında yer alan, objektif araştırma yapmadan yayınlanan,  haksız, gerçeği yansıtmayan eleştiriler başta bölgemize ve ülke turizmine, beraberinde uluslararası imajımıza büyük zarar vermektedir. Bu tür gerçekdışı yorumlar, özellikle son dönemde sayıları çok artan, yurtdışı kaynaklı haksız aleyhte propaganda yürüten çevrelere koz vermektedir. Son dönemde basında sözü geçen kitabelerin restorasyon çalışmalarına istinaden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız tarafında yapılan resmi açıklama ilgili tüm çevrelerce hassasiyet ile değerlendirilmeli, bölge ve ülke turizmine zarar verecek açıklamalardan imtina edilmelidir” açıklamasında bulundu. 
(Şebnem Özer)
Paylaş