havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

Tarihte Değeri Bilinmemiş 15 Çok Önemli İnsan

2480
Alexander Fleming - (6 Ağustos 1881-11 Mart1955), penisilini keşfeden İskoç bakteriyologdur.
Londra`da Azize Mary`nin Hastanesi`nde (St. Mary`s Hospital) ("Aşılama Bölümünde") görev yaptığı 1924-1948 yılları arasında bilim çalışmalarında bulundu. 1927 yılında başlayarak penicillium cinsi içinde bir küfün özellikleri üzerinde incelemeler yaptı. Çıbanlara sebep olan bakterilerin üretilmesi sırasında havadan gelen bazı sporların saf kültürü mavi-yeşil renkli bir küf lekesi gibi çevrelediğini ve bakterileri öldürdüğünü tespit etti. Aynı sene penicillium üzerindeki bakteriyolojik tetkiklerini bitirmesine rağmen maddeyi üretmek için maddi imkânı olmadığından 1939 yılına kadar bekledi. Sir Howart Florey, Ernst Boris Chain adlı bilginler kendisine yardımda bulundular ve beraberce penisilinin formolojik ve klinik çalışmalarını Oxford Okulunda bitirdiler. Böylece sınai olarak penisilinin üretimi Amerika`da başladı. İki arkadaşı ile birlikte 1945 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazandı. Başlıca eseri Penisilinin Tatbikatta Kullanılması adlı kitabıdır.
Patirck Vincent Coleman - Patrick Vincent Coleman, Halifax patlamasında iki geminin biribirine çarpması sonucunda çıkan faciada öldüğü zaman Nova Scotia`da bir tren hareket memuruydu. Gemilerden birisi cephane taşıyordu. Cephanenin alevle buluşması sonucunda devasa bir patlama meydana geldi. Tam bu sırada Patrick ise kıyıda görev yerini terk etmeyi reddetti. Üzerine gelen alevlere rağmen gelen trenleri uyararak yüzlerce insanın hayatını kurtardı. Fakat oracıkta kendisi de hayata veda etti. Trenlere verdiği son uyarı ise şöyleydi. "Trenleri durdurun. Mühimmat taşıyan gemi kıyıda alev alıyor ve yakında patlatacak. Sanırım bu size son mesajım olacak. Güle Güle çocuklar!"
 
Grace Hopper - Bilgisayar programlama dili için ilk derleyiciyi icad eden kadındır. Debugging denilen programı hatalardan temizleme konseptinin de ilk kullanıcılarından. Ayrıca Amerikan donanmasında oldukça rütbeli bir kadın askerdi.
 
Harvey Hubbell - (20 Aralık 1857 - 17 Aralık 1927), Amerikalı bir mucit , girişimci ve sanayiciydi. En iyi bilinen icatları, ABD elektrik fişi ve çekme zinciri ışık soketidir.1888`de, otuz bir yaşında, Hubbell bir imalat şirketinin yöneticisi olarak işinden ayrıldı ve bugün hala faaliyet gösteren ve merkezi hala Bridgeport yakınlarında olan bir şirket olan Connecticut, Bridgeport`ta Hubbell Incorporated`ı kurdu. Hubbell, tüketici ürünleri üretmeye ve zorunlu olarak fabrikası için üretim ekipmanı icat etmeye başladı. Tasarladığı ekipmanlardan bazıları, otomatik kılavuz çekme makineleri ve körleme ve damgalama için aşamalı kalıpları içeriyordu. Bugün hala kullanımda olan en önemli endüstriyel icatlarından biri diş çekme makinesidir. Yeni tasarladığı üretim ekipmanını ticari ürünlerinin yanı sıra hızla satmaya başladı. Hubbell, çoğu elektrikli ürünler için olan en az 45 patent aldı.

Ignaz Semmelweis - Alman asıllı bir macar fizikçi olan Ignaz Semmelweis`in takma adı "Annelerin kurtarcısı"dır. 19. yy ortalarında Lohusalık ateşinden ölen anne adaylarının sayısı oldukça çoktu. Semmelweis, kalsiyum hipoklorit içeren antiseptikler kullanarak el yıkama uygulamasını önermiş ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmayı başarmıştır.
 
Larry Tesler - (24 Nisan 1945 - 16 Şubat 2020), İnsan-bilgisayar etkileşimi üzerine çalışmalar yapmış, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Bilgisayarlardaki kes/kopyala/yapıştır olarak bilinen "copy paste" kısayolunun yaratıcısı olarak tanındı.
 
Dennis Ritchie - (9 Eylül 1941 - 12 Ekim 2011), uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar mühendisi. Yani bir nevi bilgisayar onun sayesinde çalışmaktadır. 1983`te Turing Ödülü`nü, 1999`de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011`de ölmüştür.
 
Willis Carrier - (26 Kasım 1876 - 7 Ekim 1950), en iyi modern klimayı icat etmesiyle tanınan Amerikalı bir mühendisti. Carrier, 1902`de ilk elektrikli klima ünitesini icat etti. 1915`te, ısıtma, havalandırma ve klima (HVAC) sistemlerinin üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış bir şirket olan Carrier Corporation`ı kurdu.
 
Lise Meitner - Her ne kadar kendisi nükleer fizyonun mucidi olsa da iş arkadaşı Otto Hahn, nükleer fizyonu kendisinin icat ettiğini söyleyip, Lise Meitner`ın bir katkısı olmadığını iddia etmiştir. Daha sonradan anlaşılmıştır ki Lise haklıdır. Bu nedenle de kendisini anmak adına bir elemente ismi verilmiştir "meitnerium".
 
Clair Cameron Patterson - Kurşun zehirlenmesine karşı etkin rol oynayan Patterson, kurşunun petrolde kullanılmasını yasaklatan kişidir. Kurşunsuz benzin kavramı da buradan gelmektedir. Patterson ayrıca kurşun içeren bir teknik geliştirip Dünya`nın yaşını 4.55 milyar yıl olarak da ölçen kişidir.
 
Claude Shannon - Şu anda herhangi bir elektronik aleti başka bir elektronik alete bağlayabiliyorsanız bu Claude Shannon`nın bilgi teorisi sayesindedir. Günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temeli bu teoridir.
 
Chiune Sugihara - II. Dünya Savaşı sırasında Japonya`nın Litvanya konsolos yardımcısı Japon diplomat. Sugihara II. Dünya Savaşı sırasında 6000 Yahudiye geçiş vizesi sağlayarak Holokosttan kurtarmıştır. 1985 yılında İsrail tarafından Uluslararası Dürüstler unvanı verilmiştir.
 
Witold Pilecki - Polonyalı bir asker olan Witold Pilecki, kendisini şahsi isteği üzerine Nazilerin ölüm kampı olan Aushwitz`e göndermiş ve orada bir direniş örgütü kurmuştur.
 
John Harington - (4 Ağustos 1560 - 20 Kasım 1612 arasında vaftiz edildi), ancak Londra`da vaftiz edildi , sifonlu tuvaletin mucidi olarak bilinen bir İngiliz saray, yazar ve çevirmendi.
 
Antonio Salieri - Hem Beethoven``ı hem de Schubert``i eğitmiştir. Ama kendisini pek tanıyan yoktur.
 
KAYNAKÇA: https://www.haberler.com/fotogaleri/tarihte-degeri-bilinmemis-15-cok-onemli-insan/