havadurum

Tarım Kenti Çanakkale'de Tarım Fuarı

997

 Çanakkale 1’inci Tarım Fuarı açılışı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. 2 Mayıs itibari ile açılan fuarın 5 Mayıs’a kadar devam edeceği belirtildi. Bilgi ve teknoloji temasıyla gerçekleşen Fuara, Çanakkale Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Fuarda açılan doğal bitkilerin, doğal tohumların ve teknolojik aletlerin yer aldığı stantlar vatandaşın ilgisini çekerken, Kongre Merkezi’nin dışında yer alan tarım aletleri de ilgi ile takip edildi. Fuarın açılışında gerçekleştirilen konuşmalarla fuar hakkında bilgiler verildi. Fuarda yapılan konuşmalardan sonra halk oyunları gösterileri yapıldı. Agonya Fuarcılık Kurucusu ve Yöneticisi Musa Uzun konuşma yaparak fuar hakkında bilgi verdi. Daha sonra sahneye çıkan Yenice Reşadiye Köy Muhtarı ve aynı zamanda çiftçi olan Nuran Şen, çiftçilik hakkında bilgiler verdi. Bir diğer çiftçi Salman Atilla Aşık, keçilerine çaldığı klarneti ile katılımcılara müzik dinletisi sundu.  Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, konuşmasında fuarcılık ve iş dünyası ilişkisine değindi. Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ ve Çanakkale Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar da fuarda katılımcılara tarımın öneminden ve bu tür organizasyonların kent tarımına katkısından bahsettiler. 

 
“Markalaşmada da en önemli araçlardan bir tanesi, nitelikli fuarlar düzenlemek”
Markalaşma ve fuarcılığın önemine değinen Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Üzen; “İş dünyası çok zor bir dönemden geçiyor. Bu zamanda para kazanmak çok zorlaştı. Para kazanmanın yolu, markalaşmaktan geçiyor. Markalaşmada da en önemli araçlardan bir tanesi, nitelikli fuarlar düzenlemek. Bugün burada, Agonya Fuarcılığın genel bir iş adamı olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz 1’inci Tarım Fuarımız var. Ben, uzun zamandan beri Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyorum. Tabi şimdiye kadar birçok bürokratla çalıştık. Değişen Valiler, Belediye Başkanları, il müdürleri gibi. Musa Uzun, hep masanın arkasında kaldı. Biz de Musa Uzun’la şakalaşırken sonunda Musa Beyi masanın ön tarafında almayı başardık ve ilk ticaretini bu fuarı düzenleyerek yaptı. Bu fuara destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.   
 
“fuarlar, her sektör açısından önemli bir organizasyondur”
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ; “Değişen dünyada, globalleşen dünyada ürettiğiniz ürünlerin veya ortaya çıkardığınız markaların teknolojinin mutlaka bir şekilde bir yönden bir yöne aktarılması lazım. Bunlar, günümüzde çeşitli yayın oranlarıyla, teknoloji vasıtasıyla aktarılma şansı çok ama bizim insanımızın veya tüm insanların görerek, dokunarak, bakarak, test ederek bazı şeyleri kabullenmesi gerekiyor. İşte fuarcılık da tam da burada tabiri caizse ‘cuk’ diye oturuyor. Fuarlara katılan bütün firmalarımızın ister bilim olsun, teknoloji olsun üretmiş oldukları ne varsa bunları orada sergiye açtıkları zaman bunun alıcısı olan insanlarımız ve ilgili tarafla buralara gelerek her şeyiyle ilgilenip, bakıp, deneyip ondan sonra bir karara varabilmektedirler. Yani fuarlar, her sektör açısından önemli bir organizasyondur” ifadelerini kullandı. 
 
“Biz de yerel ve sağlıklı ürünlerin oluşması konusunda kafa yoruyoruz”
Ünüvar, burada yaptığı konuşmada açtıkları stanttan bahsederek; “Çanakkale, artık çok net bir şekilde tarım, üniversite ve turizm kenti. Ben, fuarın temasından da çok etkilendim. Tarımda artık inovasyonun kaçınılmaz olduğunu, dünyayla rekabet edebilmek için, belirli etkin üretim sağlayabilmek için inovasyonun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bugün burada hem teknolojik ürünleri alıcı ve satıcıyla buluşturmak, aynı zamanda da bunun bilimsel boyutlarını ortaya koymak katma değeri yüksek ürünler üretileceği şeklinde bir iddiayı da ortaya koyuyor. Dolayısıyla Sayın Musa Uzun, Çanakkale Belediyesi olarak bize geldiklerinde çok heyecanlandık elimizden gelen tüm desteği kendilerine sunduk. Biz de yerel ve sağlıklı ürünlerin oluşması konusunda kafa yoruyoruz. Dışarıdaki stantta açmış olduğumuz tuhum bankamızda, yerel tohumları güncelleyerek getirdiğimiz genetiği bozulmamış yerel ürünler de yer alıyor. Bu fuarı düzenleyen başta Sayın Musa Uzun ve ekibi olmak üzere katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.      (Atilla Akın)
Paylaş