havadurum

Tebrikler Çanakkale

755
Dokuz yıl önce lösemi teşhisi konan oğlu Ali Utku`yu kaybeden `Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, `kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilincin artması ve lösemi hastası çocuklara dikkat çekmek` amacı ile ağustos ayında, `Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu` adını verdiği bisiklet turu ile Adana`dan Çanakkale`ye tam 1783 km pedal çevirmişti. Yol boyunca ve Çanakkale`de kök hücre bağışı için çalışmalar yapan Yücel, çalışmaların sonucu için yeniden geldiği Çanakkale`de gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Ağustos ayında kentlilerin gösterdiği ilgi ile tam 12 eşleşmenin çıktığını belirten Yücel, bu eşleşmenin şu ana kadar düzenlenen kampanyalarda Türkiye`deki en yüksek oran olduğunu belirtti. Kök hücre uyumu noktasında bölgede, Türkiye ortalamasının üzerinde bir sayı ile karşı karşıya olunduğunu ifade eden Yücel, bu durumun Çanakkale halkının duyarlılığı, bölgenin dokusu ve gen haritasından kaynaklı olduğunu düşündüğünü söyledi. Çanakkale`de ki kadar yoğun bir eşleşme sayısına ulaşmadığını belirten Yücel; "Çanakkale halkının insanların hayatlarının kurtarılması adına ilgi ve alakaları da çok güzel. Bu potansiyelin daha verimli hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum..." dedi. Yol boyunca yapılan bağışlarla bu sayının 18`i bulduğunu belirten Yücel, "Onlar ölmeyecekler, yaşama tutunacaklar. Bu çocuklarında hepimizin olduğu gibi hayalleri ve beklentileri var. Hepsinin ayrı ayrı bir yaşama öyküsü var. Bu çocuklar hayallerini gerçekleştirebilecekler..." dedi. Ağustos ayında gerçekleştirdiği bisiklet turu sonrası Vali İlhami Aktaş ile görüşme fırsatı bularak kendisine geniş çaplı bir kampanya sunduğunu, Vali Aktaş`ın da bunu çok olumlu karşıladığını belirten Yücel; "Umarım en kısa zamanda öneride bulunduğumuz `Kök Hücre Bağışı Kampanyası` hayata geçer ve yeni hayatların kurtulmasına vesile olur. Çanakkale`deki ilgili kurum ve kuruluşların buna hassasiyet göstermesi gerekiyor çünkü Çanakkale`de gerçek anlamda ciddi bir potansiyel var" dedi. 
"Birçok şehirde çalışma yaptım ama Çanakkale`de ki kadar yoğun bir eşleşme sayısına ulaşmamıştım" 
Yücel Gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamada; "Ağustos ayında `Her Pedal Bir Umut Olsun` kampanyası kapsamında Adana`dan pedal çevirmeye başlayarak Çanakkale`ye gelmiştim. Çanakkale`de amacımız kök hücre nedir, kök hücre bağışı nedir, nasıl yapılır, insanlar kök hücreye neden ihtiyaç duyarı... anlattık. Çanakkale`de yoğun bir ilgi ile karşılaştık. İnsanlara doğru bilgi verdiğimizde insanlar kök hücre donörü oldular. Ağustos ayındaki ilgi ile verilen kan örnekleri bugün bize 12 eşleşmenin çıktığını gösterdi. Bölgede kök hücre uyumu noktasında Türkiye ortalamasının üzerinde bir sayı ile karşı karşıyayız. Bunun bölgenin duyarlılığından, dokusundan ve gen haritasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eşleşmeler çok yoğun. Birçok şehirde çalışma yaptım ama Çanakkale`de ki kadar yoğun bir eşleşme sayısına ulaşmamıştım. Çanakkale halkının insanların hayatlarının kurtarılması adına ilgi ve alakaları da çok güzel. Bu potansiyelin daha verimli hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale`de kapsamlı bir kök hücre bağış kampanyası yapılmalı" dedi. 
"Şu anda 12 çocuk hayata tutundu"
Yapılan bağışlarla Çanakkale`de 12 çocuğun hayata tutunduğunu belirten Yücel; "Yapılan kök hücre bağışı kampanyasında toplanan kan örnekleri eminim ki daha fazla uyum sağlayacak ve daha fazla lösemi hastası hayata tutunacak. 12 eşleşme çıktı. Bu sayı sadece rakamdan ibaret değil. Bu sayı 12 çocuk, 12 anne, 12 baba demek. Şu anda 12 çocuk hayata tutundu. Onlar ölmeyecekler, yaşama tutunacaklar. Bu çocuklarında hepimizin olduğu gibi hayalleri ve beklentileri var. Hepsinin ayrı ayrı bir yaşama öyküsü var. Bu çocuklar hayallerini gerçekleştirebilecekler. Ya hayata tutunacak ya da yaşam veda edeceklerdi. Duyarlı insanların verdiği örneklerle hayatta kaldılar. Eski hastalarımdan şu anda avukat olan, doktor olan var. Doktor olan şu anda bir zamanlar kendi gibi lösemi hastası olan çocuklarla ilgileniyor. Bir zamanlar tedavi gördüğü hastane servislerinde lösemi hastası çocukları tedavi ediyor. Bunun gibi birçok çocuk var. Bizlerin bu çocukların hayatına dokunmamız gerekiyor. Ne kadar çok fazla insan donör olursa o kadar çok fazla çocuğun hayata tutunarak, hayallerini gerçekleştirmesine yardım etmiş oluruz" dedi. 
"Çanakkale`de kapsamlı bir kampanya ile yüzlerce çocuk hayata tutunabilir"
Çanakkale`de çok daha kapsamlı bir kampanya ile yüzlerce çocuğun hayata tutunabileceğini belirten Yücel; "Adana`dan Çanakkale`ye yaptığım bisiklet turu ne kadar sancılı olsa da, Çanakkale`den 12 çocuk için donör bulundu. Diğer şehirlerdeki eşleşmelerimiz ile birlikte toplam 18 çocuğa ilik bulundu. Bu bakımdan eşleşme durumunun en yüksek olduğu şehir olarak Çanakkale`yi görüyoruz. Bu sebeple de Çanakkale bölgesinde rekor düzeyde bir kök hücre bağışı kampanyası yapılması gerekiyor. Ağustos ayında Çanakkale`ye geldiğimde Vali Bey ile de görüşme olanağım oldu. Vali bey bizi çok iyi karşıladı. Çanakkale`de rekor düzeyde bir kök hücre kampanyası yapılması gerektiğini kendisine ifade ettik. Kendisi de kabul etti. Daha sonra tekrar Çanakkale`ye geldiğimde kendisine proje dosyası sundum. Şu anda bekliyoruz. Umarım en kısa zamanda öneride bulunduğumuz `Kök Hücre Bağışı Kampanyası` hayata geçer ve yeni hayatların kurtulmasına vesile olur. Buda Çanakkale`de lösemi hastası çocuklarımızın kurtulması için muhteşem olur. Kampanya henüz gerçekleşmemiş olsa da umudumuzu yine de kaybetmedik. Çanakkale`deki ilgili kurum ve kuruluşların buna büyük hassasiyet göstermesi gerekiyor çünkü Çanakkale`de gerçek anlamda ciddi bir potansiyel var" dedi. 

 

Paylaş