havadurum

Tekel esnafına tehditkar mektup!

1145
Çanakkale`de alkollü içecek satışının yapılmasına yönelik yasaklar devam ederken, kent içi tartışmalar da sürüyor. İçişleri Bakanlığı genelgesinin ardından, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 30 Nisan tarihinde, Çanakkale`de "Tam kapanma" süresince, içki satışının yasaklanmasına ve yine "tam kapanma" süresince tekel büfe işletmelerinin faaliyet göstermemesine karar verilmişti. Tartışmalar kentte halen sürürken, alkollü içecek satan ve 17 Mayıs`a kadar kapalı olmasına karar verilen tekel büfe esnafı, hükümetten ve yerel yönetimden "destek" beklerken, bir takım gerici odakların hedefi oldu. Çanakkale`de faaliyetleri sınırlanan tekel büfe esnafına, dini tehditlerin ve "hadislerin" yer aldığı bildiri gönderildi. İçki tüketimine karşı ifadelere yer verilen bildirinin sonunda, "içki ve uyuşturucu üreten, dağıtan, alan, satan, eken, biçen, özendiren ve aracılık edenlere lanet edilmiştir" denildi. 
 
Tekel esnafının adresi gerici odaklar tarafından nasıl biliniyor? 
Çanakkale`de tekel işletmesi bulunan bazı esnafa yönelik bildirilerin, esnafların adreslerine gönderilmesi tedirginlik yarattı. Gerici odakların, tekel büfe sahiplerinin adreslerine kadar biliyor ve mektup aracılığı ile bildirilerini ulaştırıyor olması tepki çekti. İmzasız mektupların gönderici adresi olarak "Çanakkale Camii" ibaresi yer alırken, alıcı kısmında ise eksiksiz olarak tekel büfe sahiplerinin adreslerine yer verildi. Bildiriyi alan esnaf, "Apartmanımın adını ben bile bilmiyordum" diyerek tepki gösterdi. 
Tekel esnafı gerici bildirinin araştırılmasını istiyor
Çanakkale`de mektup gönderilen esnaflardan biri olan Faik Kal, bildirinin içinde bulunduğu mektup zarfını gördüğünde tereddüt ettiğini ifade ederek; "Mektubu dün (Çarşamba) postacı getirdi. Ben zarfı görünce açıkçası biraz tereddüt ettim. Açınca böyle bir şeyle karşılaştım. Adrese çok şaşırdım. Çünkü benim adresim daha kısa. İşyerimin üzerindeki adres, yan tarafımdaki ara sokağa kadar adresimi bulmuşlar. İstanbul`dan geldiği görülüyor. Diğer büfeye geleni de gördüm onda da aynı şey yazıyor. 26 yıldır burada esnaflık yapıyorum, asla böyle bir şeyle karşılaşmadım. Bununla ilgili esnaf arkadaşlarımızla görüşeceğim. Ben bunu tehdit olarak algıladım. Bununla ilgili hukuki bir süreç başlatmayı düşünebiliriz. Yetkililerden de bu konuya hassas davranmalarını istiyoruz. Ben üzgünüm böyle bir durumla karşılaştığım için. `Cumhuriyet çocuğuyuz` diyoruz kendimize, ama geldiğimiz tablo gerçekten üzücü. Bu olayın araştırılıp ortaya çıkarılmasını bekliyoruz" dedi. 
 
Heybeliada bildirisi ile aynı!
2018 yılında da İstanbul`da Heybeliada`da alkol satışı yapan restoranların sahiplerine imzasız tehdit mektupları gönderilmişti. Mektup içindeki bildirinin aynı olduğu görülürken, o dönem Adalar Savunması twitter sayfasından, "Heybeliada`da restoranlara tehdit ve gözdağı içerikli imzasız mektuplar gönderiliyor. Adalar halkı ve esnaf arasında tedirginlik yaratan, örtülü tehdit içeren imzasız mektupları gönderenlerin en kısa zamanda bulunmasını ve haklarında işlem yapılmasını istiyoruz..." ifadelerine yer verilmişti. 
Paylaş