havadurum

Teknik'ten beceriye..

Şemsi Galfa

8289

 

Teknik literatürde: Uygulamaya dayanan hareketin kendisidir. Uygulamayı gerektiren bir bilim, sanat, spor ya da meslek dalında kullanılan yöntemlerin tümü. olarak geçmekte
Beceri: Tekniğin zorlaştırılmış hali denilebilir Futbolda meydana gelen davranışları, her an, rakip karşısında baskıda, yorgunlukta estetik ekonomik hızlı ve süratli bir şekilde kendisine ve takımına avantaj sağlayarak kullanması hali
Her iki kavramı da nerede, ne zaman,nasıl kullanalım ki ilgilendiğimiz çocuk oyuncuya katkı yapsın
Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren fazla insan ile teması olmaz hareket alanı dar ama süreçte bebek büyüdükçe alanı da insanlar ile teması da büyür.
Çocuk oyun ile tanıştığında da benzer durumdadır büyüdükçe, oyunlar ,alanlar ,oyun oynadığı oyuncu sayıları, kullandığı objeler ,değişik biçimde, büyür, küçülür, artar ,eksilir, şekil alırlar.
Çocuğun her döneme uyumu gelişimi sağlıklı olması için başındaki ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocuk gelişimini iyi bilmeleriyle olacaktır.
Çocuk oyuncunun topu dürtme ile başlayan teknik süreçi, 9 yaş ve sonlarında zirve yapar ve oyuncunun salt ve bileşik temel teknik eğitimi ile, birlikte psiko motor süreçte de, beyin, kas, iskelet, sinir sistemindeki duyarlılığında da artma ve olgunlaşma olur ,böylelikle teknik beceri düzeyi yüksek oranda artmış olur.
9-10 yaşlarından itibaren teknik davranışlar beceriye ve amaçlı olarak kullanılmaya başlar. Bu oyun ve müsabakaya geçiş aşamaları ile birlikte düzenli bir şekilde çalıştırılarak 12’li yaşlara kadar futbol açısından gereken temel donanımları edinmiş olma anlamına gelecektir.
Futbol oyunu her ne kadar kolektif bir oyun olsa da oyuncunun bireysel futbolculuk özellikleri ve düzeyi takımın futbol düzeyine doğrudan yansımaktadır.
Küçük yaşlarda takım formu içerisinde teknik ve beceri gelişiminin netice odaklı eğitimi, oyuncuyu ilerleyen sürece eksik ve yetersiz taşıyacaktır. Onun için periyodik bir biçimde çocuğun dönem ihtiyaçlarına göre yapılacak eğitimler oyuncunun bireysel teknik ve beceri gelişiminin donatılması, ile oyuncunun oyunculuk kalitesini arttıracaktır.