havadurum

Termikten çıkan dumanlar isyan ettirdi

6977

 Çan 18 Mart Termik Santralinin ardından kurulan ikinci santralde yapılan deneme üretiminden çıkan dumanlar fotoğraflanarak, tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız; “Çan’ın üzerine müthiş bir kirli hava çöküyor” dedi. sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, “Memleket elden gidiyor dostlar!! Gelecekte çocuklarımızın yüzüne bakamayacağız, herkes şapkasını önüne alıp düşünsün” ifadeleri dikkat çekiciydi. Konu ile ilgili Çan Çevre Derneği Başkanı Yıldız, gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu.  Kirliliğin Çan’ı cehenneme çevirdiği yorumunda bulunan Yıldız, yetkililerin ise konuya tamamen duyarsız kaldığını söyledi. 18 Mart Termik Santrali bacasının sık sık ateşleme sisteminde arıza oluştuğunu belirten Yıldız; “Bu durumda Çan’ın üzerine fena halde bir yanmış kömür kokusu siniyor” dedi. İkinci Termik Santral deneme üretimi ile Çan’ın yaşanmaz bir hale geldiğini ifade eden Yıldız; “TKİ’nin açıkta kömürünün yanması yüzünden Çan tam bir cehenneme döndü” dedi.  Yıldız, yapılan görüşmelere rağmen hiç bir sonuç alınamadığını dile getirdi.

 
“Çan’ın üzerine müthiş bir kirli hava çöküyor”
Çan’ın şu anda yaşanmaz bir halde olduğunu vurgulayan Yıldız; “Biliyorsunuz 18 Mart Termik Santrali Çan’da faaliyette. Bu termik santralin bacasında bulunan ateşleme sistemi sık sık arıza yapıyor. Bu durumda Çan’ın üzerine fena halde bir yanmış kömür kokusu siniyor. Ayrıca, yine bu santralin stok kömürleri sık sık yanarak havaya bol miktarda karbondioksit ve monoksit salgılıyor. İkinci Termik bitmek üzere. Deneme üretimine geçmişler. Fakat bir haftadan beri sanki kömür açıkta yanıyor. Fotoğraflarda da bu belli oluyor. Yaz günü olmasına ve havada rüzgar da olmasına rağmen, Çan’ın üzerine müthiş bir kirli hava çöküyor. Çan şu anda yaşanmaz halde. Hava ölçümlerini takip ederseniz yaz olmasına rağmen hava kirliliği boğucu bir halde. Tüm uyarılarımıza rağmen yetkililerden de bu konuda en ufak bir tık yok” dedi.
  
“Cennet Çan, tam bir cehenneme döndü”
Daha önce Çan Çevre Derneği olarak TKİ’yi ziyaret ettik. Sağ olsunlar dinlediler. 18 Mart Termik Santraline gittik ve santral müdürü ile 4-5 saatlik karşılıklı müzakerelerimizi yaptık. Kendilerine durumu anlattık fakat tedbir alma konusunda kimse elini taşın altına koymuyor. Ve olan Çan’a oluyor. Çan’ın dört tarafı meşedir. Bir cennetin içerisinde yaşıyoruz. Ama bu termik santraller yüzünden ve TKİ’nin açıkta kömürünün yanması yüzünden Çan tam bir cehenneme döndü. Bunun karşılığı da kanser olarak, kalp ve damar hastalığı olarak, solunum yolu hastalıkları olarak bize dönüyor” dedi.
 
“Ölümler arttı, artık buna bir dur demenin zamanı geldi”
Çan kanser oranı en yüksek ilçelerden biri. Çocuklarımızın yüzde 65 -70’i astım ve solunum yolu rahatsızı. Son günlerde de erken ölümler Çan’ın kaderi oldu. Artık buna bir dur demenin zamanı geldi! Kaymakamla, STK’larla, kirliliğin nedeni olan bütün kurum ve kuruluşlarla görüştük. Kendilerine göre dertlerini anlatıyorlar, elimizden geleni yapacağız diyorlar ama ne yazık ki sonuç yok. Halk korkmuş ve sindirilmiş. Bana bir şey olmasın diye susuyor. Ancak bunun karşılığında ya çocuğunun, ya sevdiğinin ya da kendisinin hastalığı olarak satın alınıyor. Ne yazık ki çevre derneklerine karşı halkta oluşturulmuş olumsuz bir siyasi kanaat var. Ancak bizim çevre derneğimizde CHP’den AKP’den, MHP’den olmak üzere her siyasi görüşten insan var” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş