DOLAR 32.339 %0.10
EURO 35.2023 %0.06
G.ALTIN 2247.3407 %0.17
BITCOIN 65881.0708 %-2.19
ETHERIUM 3419.1911 %-2.49
havadurum

Tokada gelenek bozuldu

1205

 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü törenleri dün, Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumuyla başladı. Törene, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Yücel Acer askeri ve sivil yetkililer katıldı. Şehitleri selamlamak için `TCG Salihreis’ firkateyninden 21 pare top atışı yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde Çanakkale şehrine verilen ve her yıl 18 Mart törenlerinde, 18 Mart Stadyumunda Türk Bayrağına toka edilerek göndere çekilen altın madalya, bu yıl ilk kez Cumhuriyet Meydanındaki törene getirilerek, seremonisi burada tamamlandı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı`nın okunmasıyla altın madalyanın toka edildiği Türk bayrağı göndere çekildi. 

 
Bayrak seremonisi kanuna aykırı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1994 yılında kabul ettiği ve uygulaması 3972 sayılı “Çanakkale şehrine altın madalya verilmesi hakkında kanun” ile belirlenen altın madalyanın bayrağa toka edilmesi seremonisi bu kez farklı olarak gerçekleşti. Üzerinde “Çanakkale Geçilmez” yazılı altın madalya, 3972 sayılı kanunun 2’nci Maddesine göre; “Madalya Çanakkale Valiliği tarafından korunarak ve Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferi kutlamalarında vali, garnizon komutanı ve belediye başkanının hazır bulunduğu bir anda Türk Bayrağı ile birlikte göndere çekilir” derken, 2018 törenlerinde kanunda makam ve ismi olmayan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin de hazır bulunduğu bir anda bayrağa toka edildi. 
Meclis üyeleri akredite edilmedi 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yerine vekalet eden Çanakkale Belediyesi CHP’li Meclis üyesi ve Başkanvekili Avukat Adnan Güler ile diğer CHP’li Meclis üyelerine törenlere katılım ile ilgili akreditasyon kartının çıkarılmadığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belediye Başkanı Ülgür Gökhan için “Konuşturmayın” talimatının ardından CHP’li Meclis üyelerinin akreditasyonunun yapılması, CHP’nin yerel aktörlerini törenlerin dışında tutma olarak yorumlandı. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş