havadurum

Toplu Taşıma Araçlarına 'Dezenfeksiyon Sistemi'

2061

 Coronavirüs nedeni ile hayat durma noktasına gelirken, önlemlerde alınmaya devam ediyor. Çanakkale Belediyesi tarafından toplu taşıma araçlarına ‘dezenfeksiyon sistemi’ kuruluyor. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dün örnek olarak yapılan sistemi inceledi.  Oto elektrik ve oto klima ustaları Erdoğan Arslanoğlu ve Mustafa Arslanoğlu tarafında geliştirilen dezenfekte sisteminin tüm toplu taşıma araçlarına kurulması planlanıyor. Sistemi inceleyerek ustalardan bilgi alan Başkan Gökhan, ustaların bu sistemi düşünerek yaptıklarını belirterek; “Koruyucu tedbirler ile ilgili de yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız ve ustalarımızın da bu konudaki çalışmalarını bekliyoruz. Otobüslerimizin hepsine bu sistemi kurmayı planlıyoruz. Önce belediye otobüslerinden başlayarak diğer otobüslerimizde de bu sistemi hızlı bir biçimde kurmayı planlıyoruz” dedi. Sistemle ilgili konuşan Usta Erdoğan Arslanoğlu ise, sistemi uzun süredir tasarlamayı planladıklarını, yaklaşık bin ile bin beş yüz tl arasında bir maliyeti olduğunu ifade ederek, sistemle ilgili bilgilendirmede bulundu.

 
“Sistem ile otobüslerimizi daha çabuk ve daha sık bir şekilde dezenfekte edebileceğiz”
Alınması gereken tedbirler konusunda ellerinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade eden Başkan Gökhan; “Bu sistem ile otobüslerimizi daha çabuk ve daha sık bir şekilde dezenfekte edebileceğiz. Sadece bu süreçte değil, başka zamanlarda da oluşabilecek salgınları ve hastalıkları önlemek amacı ile dezenfeksiyon yapabileceğiz. Hatta yazın da otobüslerde oluşabilecek kötü kokuları giderebilecek kokular sıkılabilir. Sıkıştığımız noktada çözüm üretme konusunda çok başarılıyız. Ustalarımız da bu konuda iyi işler yapıyorlar. Yeter ki, ustalarımıza fırsat verelim. Onlar bu sistemi akıl etmişler ve yapmışlar. Onun için de ustalarımıza çok teşekkür ederiz. Koruyucu tedbirler ile ilgili de yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız ve ustalarımızın da bu konudaki çalışmalarını bekliyoruz. Otobüslerimizin hepsine bu sistemi kurmayı planlıyoruz. Önce belediye otobüslerinden başlayarak, diğer otobüslerimizde de bu sistemi hızlı bir biçimde kurmayı planlıyoruz. Mekanizma da çok zor bir mekanizma değil. Bu nedenle hızlı bir şekilde kurumları yapabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
 
“Bunu daha da ilerletebilir, daha da güzelleştirebiliriz”
Sistemle ilgili bilgilendirmede bulunan usta Erdoğan Arslanoğlu, “Koronavirüs ülkemize girdiği günden beri kafama sorunlar takılıyordu. Ne yapabilirim diye düşündüğümde toplu taşımalardaki salgın hastalığın kişilerin hepsine birden toplu olarak bulaşmasını engellemek için dezenfekte etmeyi düşündüm. Bu projeyi yaklaşık dört gün içerisinde tasarladım. Araç içerisinde uygulamak için düşündüğümde Çanakkale Belediyesi Ulaştırma Müdürü Hayati Gürses’e giderek ‘bu projemi araçlarınızın birisinde uygulamak istiyorum’ dedim. Hayati Bey belediye başkanımızla görüşerek onayı verdi. Aracı bize gönderdi. İşyerimizde buna on litrelik bir ilaçlama deposu, altında bir basma pompası ve püskürtme sistemiyle aracın üstünde bir gün içerisinde bu uygulamamızı gerçekleştirdik. Bunu daha da ilerletebilir, daha da güzelleştirebiliriz. Şu anda yapmış olduğumuz sistemde artı antibakteriyel özellikli klimalarımız çalıştırıldığında aynı zamanda klimanın bakterilerini de temizlemiş oluyor. Aracın içinde toplu bir temizlik yapmış oluyor. Güzel bir şey yaptığımızı düşünüyorum ama bunu daha da ilerletip, modernleştirebiliriz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş