havadurum

Troya Açık Su Yüzme Yarışı; 29 Temmuz'da

1076

 Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınışının 20’nci Yıldönümü nedeniyle 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘2018 Troya Yılı’ olarak ilan edildi. 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında Çanakkale’de yeni bir Uluslararası Yüzme Yarışı düzenlenecek. Türk Spor Vakfı, Kale Grubu iş birliğinde yapılacak olan 1’inci Troya Açık Su Yüzme Yarışı’ 29 Temmuz tarihinde Yeni Kordondan (Barış Kordonu) başlayacak ve Kepez Belediye Halk plajında sona erecek. İlk kez düzenlenecek olan ve ana sponsoru Kale Grubu olan yarışmaya yerli ve yabancı sayısı bin sporcu ile sınırlı tutulacak. Yüzücüler aynı zamanda yarış parkuru güzergahında 12 metre derinde bulunan 24 asker ve 10 subayın şehit düştüğü Mesudiye Zırhlısı’nın üzerinde yüzecekler. Dün düzenlenen toplantıda, organizasyona ilişkin basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, eski Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Vali Orhan Tavlı, Kale Grubu Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Bölüm Başkanı Rana Birden Çorbacıoğlu, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp ve Türk Spor Vakfı temsilcileri katıldı. Düzenlenen toplantıda, Vali Tavlı, Eski Bakan Tüzmen ve Kale Grubu temsilcisi Çorbacıoğlu, konu ile ilgili gerekli bilgiyi verdiler. 

 
“Organizasyonun Çanakkale’de yapılıyor olması bizim için çok önemli”
Böyle bir etkinliğin Çanakkale’de yapılacak olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Vali Orhan Tavlı, organizasyona destek veren herkese teşekkür ederek; “Düzenlenecek olan birinci Troya Uluslararası Açık Yüzme şampiyonasının Çanakkale’de yapılıyor olması ve Türk Spor Vakfı, Kale Grubu iş birliği içerisinde yapılması bizim için çok anlamlı ve önemli. Özellikle Çanakkale Destanının yazıldığı, Çanakkale ruhunun doğduğu Çanakkale’mizde ve Troya bereketli topraklarının kenarında bulunan Çanakkale Boğazı’nda birinci Troya Uluslararası Açık Yüzme şampiyonasının yapılması Çanakkale için de ülkemiz için de çok anlamlıdır. Bu nedenle Sayın Bakanımız Kürşat Tüzmen’e, Kale Grubuna ve katkıda bulunacak Çanakkale Valiliğinin Gençlik Spor İl Müdürlüğüne, Kültür Turizm İl Müdürlüğüne, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığına ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Ağustos ayında açılacak olan Troya Müzesi’nin de ülkemize, Çanakkale’mize ve tüm dünya insanlığına hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 
 
“Organizasyonda, Çanakkale turizmine katkının arttırılması sağlanacak”
Organizasyonun Çanakkale ve ülke turizmi için çok önemli olduğunu söyleyen eski Bakan Kürşat Tüzmen, organizasyonun 4 bin yıllık tarihe sahip olduğunu belirterek; “Burada ilkini gerçekleştireceğimiz yüzme yarışmaları aslında 4 bin yıllık tarihe sahip. Yüzme yarışlarının 4 bin yıl önce askeri amaçlar içinde yapıldığına dair Mısır ve Akatlar medeniyetlerine ait kayıtlar vardır. Açık Deniz Su maratonları ciddi rekabet isteyen maratonlardır. Dünya da tanınır hale gelebilmesi içinde işin çok sıkı tutulması gerekir. Yani biz, Boğaz İçi Uluslararası yüzme maratonunu başlattığımız zaman senelerce arkasında durduk, dar bir kadroyla başladı ve dünyaca ünlü bir yarış haline geldi. Bu organizasyonun Çanakkale maratonundan bir hafta sonra yapılmasının nedeni, Çanakkale turizmine ve Türkiye turizmine katkının arttırılması sağlamaktır.
 
“Dünya şampiyonu Brückner, Türkiye’ye gelecek”
Dünyaca ünlü sporcu Ute Hascher Brückner’ın Türkiye’ye gelmesinin ülke açısından çok önemli olduğunu söyleyen Tüzmen; “Uluslararası maratona, dünyanın dört bir tarafından gelen hem turist hem yüzücü grubunu bir hafta süreyle Türkiye’de ağırlamış olacağız. Bu etkinliğin daha fazla bir şekilde dünyaya tanınırlığını anlatmak amacıyla olimpiyat ve dünya şampiyonu Ute Hascher Brückner’ı getiriyoruz. Yani uluslararası bir sporcunun buraya gelmesi ve Türkiye’yi görmesi sağlanması bizim açımızdan önemli. Bizler belki burada ilk kez Troya adı altında bir açık yüzme yarışı düzenleyeceğiz belki ama Çanakkale’de her 30 Ağustos tarihinde boğazı geçme yarışmaları düzenleniyor. Bizim bu yıl ilkini düzenleyeceğimiz yarışların tarihi 29 Temmuz olarak belirledik. Bunun sebebi de burada yapılacak olan yarışmadan sonra diğer illerde gerçekleşecek olan yarışmalarda sporcuların ülkelerine dönmeden katılmalarını sağlamaktır” dedi. 
 
“Yüzme de tıpkı bisiklet gibi daha sağlıklı, bir hayatı simgeliyor”
Kale Grubu temsilcisi Rana Birden Çorbacıoğlu, yerele sahip çıkmayı ve küresel nitelikte işlere destek olmayı çok önemsediklerini söyleyerek; “Troya’nın UNESCO Kültür Mirası listesine alınmasının 20’nci yıldönümü nedeniyle ilan edilen Troya Yılı etkinliklerinde Kale Grubu olarak yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çanakkale’de doğmuş ve dünyanın dört bir tarafında yatırımlar yapmış bir Türk sanayi kuruluşu olarak yerele sahip çıkmayı ve küresel nitelikte işlere destek olmayı çok önemsiyoruz. Bu nedenle de hem Troya Yılı nedeniyle hem de Çanakkale’de ilk kez düzenlenen açık su yüzme yarışına destek olmayı çok önemsedik. Bu etkinliğin Kale Grubu olarak doğduğumuz topraklar olan Çan’da 60 yıldır süregelen seramik bayramını kutladığımız 27 Temmuzun da tamamlayıcı bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Yüzme de tıpkı bisiklet gibi daha sağlıklı, daha kaliteli, daha eğlenceli bir hayatı simgeliyor. Sürdürebilirliği, akıllı yaşamı, barışı ve dostluğu da sembolize ediyor. Daha önceki aylarda hatırlanacağı gibi Troya Yılı Bisiklet Festivaline de katkı sunmuştuk. Kale Grubu olarak Çanakkale’nin Çan ilçesinde kuruluşumuzun 60’ıncı yıldönümünün devamı kapsamında gördüğümüz bu etkinliklerde sporun ve sporcunun yanında, Çanakkale’ye destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş