havadurum

Troya Müzesi'ne büyük ödül! Avrupa'da yılın müzesi seçildi

900
EMF tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en prestijli müzecilik ödülü olan `Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri` sahiplerini buldu. Koronavirüs salgını sebebiyle geçen yıl düzenlenemeyen yarışmada 2020 ve 2021 yılı için ödüle değer görülen müzeler, YouTube`da yapılan canlı yayın ile dün açıklandı. 5 bin yıllık Troya Ören Yeri`nin girişindeki Troya Müzesi, 2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü`nü almaya layık görüldü. Odunpazarı Modern Müzesi ise 2021 yılı için "Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü"nü aldı. Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de aynı yarışmada "2021 Silletto Ödülü"nü almaya hak kazandı. AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Troya Müzesi`nin aldığı ödül nedeniyle yaptığı açıklamada; "Çanakkale`mizde 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti`nin vitrini olan, tüm görkemiyle adeta tarihe ışık tutan Troya Müzesi`nin, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü`nü almasından dolayı büyük bir mutluluk duyduk. Troya Müzesi, hem Çanakkale`mizin hem de ülkemizin önemli sembollerinden biri. Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını gerçekleştirdiğimiz Troya Müzesi adeta ödüllere doymuyor. Daha önce de `En Başarılı Müze` seçilmişti. Çanakkale`mizin, tarihin ve insanlığın ortak değeri Troya Müzesi`nin elde ettiği bu önemli başarı, Çanakkale`mizin uluslararası marka değerini artıracak, bununla birlikte şehrimizin ve ülkemizin turizmine hızlı bir ivme kazandıracaktır" dedi. 
"Kapıdan içeri bir adım atacağım ve hayalime kavuşacağım"
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ise Troya Müzesi`nin ödülü kazanmasının ardından "Hayale adım atmak" başlıklı yapmış olduğu paylaşımda mutluluğunu dile getirdi. Gölcük yapmış olduğu paylaşımda şunları dile getirdi; "Çanakkale`de, Troya Müzesi`nde görev yapmak meselesi hayatımızın hiç beklenmedik bir döneminde çıktı ortaya. Ailemiz için zor karardı. Kolay olmadı. Sevgili karım ve kızlarımın desteği ile zorlukları bir bir aştık. Troya`yı, Müzeyi çok sevdim. Çalışma odamın kapısını her gün `Allah`ım sana şükürler olsun` diye açıyorum. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama Troya Müzesi`ne büyük bir sevgiyle, tutkuyla bağlandım. Çalışmaya başlamak elbette kolay olmadı. Ama çalışma arkadaşlarım ile her geçen gün daha iyi dostlar olduk. Araya pandeminin tüm zorlukları girdi. Çalışabilmek, üretmek daha da zorlaşmıştı ama tüm zorluğa rağmen daha çok ürettik. Bunları burada tek tek saymayacağım. Bu işlerin büyük kısmına sizler de şahit oldunuz. Tabii her şey birkaç satıra sığdırdığım gibi kolay olmadı. Engeller, sınırlılıklarımız, hayal kırıklarımız, düşmelerimiz, duvarlara çarpmalarımız... Hepsini yaşadık ama pes etmedik! Ve dün... Aslında ödül töreni tam bir yıl ertelenmişti. Oysa ki 29 Nisan 2020`DE Cardiff` de olacaktı tören. Tören Cardiff`te olacağı için çok şanslı hissediyordum kendimi. Cardiff, rahmetli Naim Süleymanoğlu`nun milli formayı sırtına ilk kez geçirdiği yerdi. Naim Avrupa`nın en iyisi olmuştu Cardiff `de Troya Müzesi de olacaktı. İnanmıştık! Pandemi, ölümler, kapalılıklar, uçuş engelleri derken 6 Mayıs 2021 gününe kalmıştı EMYA finali. Artık Cardiff yoktu, yüzlerce kişi bir youtube ekranına sığmıştık. 6 Mayıs Hıdrellez Bayramı`ydı bizim için. Bu kez de Hızır`ın, İlyas`ın yardıma koşacağına inandık. Öylede oldu. Troya Müzesi Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü`nün sahibi oldu. 15 yıllık hayalim... Bir gün Avrupa Yılın Müzesi Ödülü`nü almış bir müzede ertesi gün kapısından girerek mesai yapmak. Saatler sonra hayallerime kavuşacağım. Avrupa`nın en prestijli müzecilik ödülünü almış Troya Müzesi`nin kapısından gireceğim ve arkadaşlarımla mesaiye başlayacağım. Kapıdan içeri bir adım atacağım ve hayalime kavuşacağım. Ama o meşhur hikâyede anlatıldığı gibi; 1 adım artı 15 yıllık emek, ter, sebat..."
41 bin eser bulunuyor
Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü´nün sahibi Troya Müzesi ve Troya Ören Yerini, 2019 yılında 800 bin kişi ziyaret etti. Pandemi döneminde Türkiye´de ilk sanal müze olarak ziyarete açılan Troya Müzesi´ni son bir yılda 1 buçuk milyon kişi ziyaret etti. 12 bin 750 metrekare kapalı alana sahip müzede, Troya Ören Yeri başta olmak üzere, diğer antik kentlerden çıkan 2 bin eser sergilenirken, müze koleksiyonunda 41 bin eser bulunuyor. İstanbul Florya`da bu yıl yedincisi düzenlenen `Attractıon Star Awards` adlı sektörün en başarılı ürün ve projelerini ödüllendiren yarışmada, Troya Müzesi yaklaşık 80 müze arasında jürinin oyları ile `En Başarılı Müze` seçilmişti.
(Atakan Alkış) 






Paylaş