havadurum

Troya Yılı hız kesmiyor

814

 Troya Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girişinin 20`nci yılı olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilan edilen ‘2018 Troya Yılı’ etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor. Etkinlikler kapsamında, düzenlenen ‘Barbarossa Cup Yelken Yarışları’ dün son buldu. Yaklaşık 2 ay boyunca Aspendos Antik Tiyatro’da sürecek olan, Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi ‘Troya’ gösterisi ile izleyici ile buluşurken, Vali Orhan Tavlı, Troya Müzesi’ne eserlerinin taşınması için hazırlıklara başlandığını belirtti. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Luo Shugang ve Vali Orhan Tavlı Çin’den gelen turistlerle bir araya gelirken, Çinli turist sayısında büyük artış olduğu açıklandı. Troya’nın kültür ve yürüyüş rotası çizilirken,  aynı zamanda Troya için yapılan ve devam edecek olan yatırımlar yine Vali Tavlı Başkanlığı’nda yapılan toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda, Çanakkale’yi ve Troya’yı anlatan bir film serisinin çekileceği müjdesi verildi.   

“Vali Tavlı, ÇHC Kültür ve Turizm Bakanı Luo Shugang’la Troya’da buluştu”

2018 Troya Yılında Troya Ören yeri ve Çanakkale’ye gelen Çinli turist sayısında büyük artış yaşanıyor.   Çin`de ilan edilen Türkiye Turizm Yılı ile bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı tanıtım çalışmalarının olumlu sonuçları Çanakkale’ye gelen turist sayısında kendini gösterdi. Troya Antik Kentini Vali Orhan Tavlı ile beraber ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Luo Shugang,  bu senenin ilk yarısında Çinli turist sayısının yüzde 100 oranında arttığını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde katılım sağlanan fuarlar ve tanıtım çalışmalarının olumlu sonuçlarının yaşandığı Troya’da, Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Luo Shugang ve Vali Orhan Tavlı Çin’den gelen turistlerle bir araya geldiler.      

“Yelkenler Troya için açıldı”
2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Valiliği himayesinde, İÇDAŞ Sponsorluğunda, Türkiye Yelken Federasyonu, Biga Kaymakamlığı, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde ve İÇDAŞ Spor Kulübü ev sahipliğinde düzenlenen ‘Barbarossa Cup Yelken Yarışları’ Troya’da yapıldı. Türkiye Yelken Federasyonu resmi yarış programında olan Barbarossa Cup Yelken Yarışlarına109 sporcu katıldı. 
“Anadolu Ateşi, Troya’yı izleyici ile buluşturdu”
Kurulduğu ilk günden beri 93 Ülke’de 3850 canlı performans ile 35 milyonu aşan izleyici tarafından izlenen Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Troya Dans Projesi Antalya ‘Tarihi Aspendos Antik Tiyatro’da izleyiciyle buluştu. Yaklaşık 2 ay boyunca Aspendos Antik Tiyatro’da sürecek olan, Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi ‘Troya’ ile izleyici ile buluşmaya devam edecek.
“Troya Müzesi hazırlıkları tamam”
Troya Müzesinde sergilenecek olan Arkeoloji Müzesindeki eserlerin taşınma hazırlıkları tamamlanmak üzere.  Vali Orhan Tavlı,  2018 Troya Yılında yapımı hızlanan Troya Müzesinde sergilenecek olan eserlerin taşınma hazırlılarını yerinde gördü.  Arkeoloji Müzesinde taşınma hazırlıklarıyla ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Müze Müdürü Ali Atmaca Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verdiler. Büyük bir özenle hazırlanan Arkeoloji Müzesindeki eserler Ağustos Ayında tamamlanması planlanan Troya Müzesinde sergilenecek.  
“Troya’nın kültür rotası çizildi”  
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Çanakkale Valiliğinin himayelerinde ‘Gelecek Turizmde Troya Kültür Rotası’ Projesinin saha çalışmalarına başlandı. Saha çalışmalarına başlanan ‘Troya Kültür Rotası’ projesiyle, Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köyler yürüyüş ve bisiklet yoluna kavuşacak.  Projeyle, Troya Kültür Rotasının tescillenerek ‘Kültür Rotası’ kapsamına girmesi planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerde ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunulmasına da olanak sağlanması hedefleniyor. Troya Kültür Rotası projesi ile bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanacak. 
“Troya için film serisi müjdesi”
2018 Troya Yılı kapsamında kentteki projelere ayrılan bütçe ve yatırım planları, İl Koordinasyon Toplantısı’nda değerlendirildi. Kentte yatırımların önceliğini 1915 Çanakkale Köprüsü ve Troya Yılı kapsamında yapılacak olan etkinlikler aldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, 2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale’yi ve Troya’yı anlatan bir film serisinin çekileceği müjdesini verdi. Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ise uluslararası boyutta, dünyadaki en önemli arkeolojik müzelerden biri olan Troya Müzesi’nde sona gelindiğini vurguladı. Bölgeye hareket katacak Likya Yolu’nun bir benzeri olan Troas Yürüyüş Yolu ise turizm camiasında heyecan yarattı. İl Özel İdaresi Meclis Salonu’nda yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Troya Yılı detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda, Tavlı Troya Yılı ile ilgili Bölge Müdürleri’nin Çanakkale’ye yapılacak yatırımlara hız kazandırmaları gerektiğine değindi. Tavlı ayrıca Troya Yılı kapsamında yapılan çalışmalarda kurumların koordineli bir şekilde çalışmaları ve Troya Ören Yeri’ne yapılan yatırımların ağırlık kazanması gerektiğini belirtti. 
(Derleme-Eren Aşnaz)
Paylaş