havadurum

Tüm dikkatler il kongresinde!

1914

 Cumhuriyet Halk Partisi, Mart ayında yapacağı Büyük Kongre öncesi il kongreleri ile son dönemece giriyor. 2 Şubat tarihinde yapılan ve mevcut Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık’ın tek aday olduğu Merkez İlçe Kongresi ile ilçe örgütlerinin seçimlerini tamamlayan CHP’de gözler il kongresine çevrildi. 23 Şubat tarihinde İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek il kongresi ile seçim sürecini tamamlayacak olan Çanakkale, şimdi CHP’nin adaylarını kilitlendi. Mevcut İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın tekrar aday olduğu bilinirken, ikinci bir listenin çıkıp çıkmayacağı merak konusuydu. İşte o düğüm çözüldü ve iki dönem CHP’den Çanakkale Milletvekili adaylığı yapan Metin Ümit Ural’ın aday olacağı kesinlik kazandı. 

Uyanık mazbatasını alıyor 

CHP’de “Bir kez daha, ama son kez” diyerek tek liste ile girdiği Merkez İlçe Kongresinde delegelerin oyları ile güven tazeleyen Ali Uyanık’ın mazbatasını bugün alması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ile 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerde Merkez İlçe örgütüyle Çanakkale’de başarılı sonuçlar alan Uyanık, mazbatasını alarak görevine devam edecek. Uyanık önderliğindeki CHP Merkez İlçenin olası bir erken seçim ihtimaline karşı çalışmalara hemen başlayacağı öğrenildi. 
 
Güneşhan, “Yine başaracağız” diyor
CHP’nin mevcut İl Başkanı İsmet Güneşhan, il kongresinde “Parti içi demokrasi” şiarıyla gidecek. Güneşhan da bu dönemde il genelinde başarılı sonuçlar alınmasına, özellikle CHP’nin tarihinde ilk kez İl Genel Meclisi’nde birinci parti olunması noktasında “başarılı” bir imaj ile kongreye çıkacak. Güneşhan’ın, “parti içi demokrasi” vurgusu ile gireceği İl Kongresinde, bütün ilçe ve mahallelere konulan sandıklar ile ön seçim yaparak gerçekleştirilen seçimler en önemli kozu olacak. Güneşhan, adaylık duyurusunda “İki yıl önce (birlikte yöneteceğiz) diyerek başlamıştık. Başardık, bundan sonra da başaracağız” vurgusu dikkat çekti. 
 
Ural, “Beraberlik yetmez mücadele etmeliyiz” 
CHP’de Güneşhan’ın karşısına ikinci bir aday çıkıp çıkmayacağı merak konusuydu. Siyasi kulislerde “Metin Ümit Ural” ismi geçiyordu. O düğüm de dün çözüldü ve Ural’ın adaylığı kesinlik kazandı. CHP’den iki dönem milletvekili adayı olan Metin Ümit Ural’ın, il kongresinde “Ben de varım” diyeceği öğrenilirken, adaylık açıklamasının Cumartesi günü saat 13’te yapacağı ifade edildi. “Dayanışma ve ortak akıl” diyen Ural’ın, 23 Şubat’taki kongrede, “birlik ve beraberlik” mesajının ötesinde, “mücadele” vurgusu yapması bekleniyor. 
 
524 delege oy kullanacak 
23 Şubat’ta yapılacak kongrede, Merkez İlçe de dahil, 12 ilçede yapılan kongrelerde belirlenen 490 delege oy kullanacak. Biga 64, Ayvacık 35, Gelibolu 50, Çan 36, Ezine 31, Bayramiç 32, Lapseki ve Yenice 18, Bozcaada ve Gökçeada ise 5’er delege ile kongrede temsil edilecek. 2 Şubat’ta yapılan Merkez İlçe Kongresinde ise 183 delege belirlendi. Toplam 490 delege ilçe kongrelerinde belirlenirken, ayrıca İl Yönetim Kurulu üyeleri 21, Disiplin Kurulu üyeleri 9, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi 1, Milletvekilleri 2 ve İl Belediye Başkanı 1 oy ile toplam 524 oy kullanılacak. 
 
Son karar delegelerin… 
23 Şubat’ta yapılacak il kongresi öncesi ilçelerden oy kullanacak delegasyonlar da kararlarını açıklamaya başladı. Daha önce, Bayramiç, Lapseki, Ezine, Biga, Ayvacık delegasyonları İsmet Güneşhan’a destek olduklarını açıklarken, diğer ilçe delegasyonlarından açıklama yapılmadı. İki adayın da adaylıklarını açıklamasının ardından ilçelerde ve merkezde delegeler üzerinde yoğun bir çalışma yapmayı planlayan adaylar, projelerini ve seçildikleri takdirde kent siyasetinde nelerin değişeceği, kent siyasi hayatına nasıl katkı yapacaklarına dair propagandaları ile delegelerden oylarını isteyecekler. 
(Seçkin Sağlam)
 
Paylaş