havadurum

Turan; "Troia Müzesi'ni büyük bir törenle açacağız"

670

 AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Troia Müzesi yapımında sona gelindiğini ifade etti. Turan, Troia kökenli tarihi eserlerin ‘2018 Troia Yılı’nda, Ağustos ayında sergileneceğini belirtti.  Troia Hazinelerini 1873 yılında kaçıran Heinrich Schliemann döneminden kalan altın eserler ile Boğazköy Tableti, Topkapı Sarayı’ndan Fatih Sultan Mehmet’in de okuduğu Homeros’un ‘İlyada’ kitabı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan 2012 yılında Amerika’dan getirilen 24 parça hazine, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Homeros heykeli ile beş adet sikkenin, Ağustos ayında açılması planlanan Troia Müzesi`nde sergileneceği belirtildi. AKP Çanakkale Milletvekili Turan,  Troia Hazinelerinin ülkeye geri kazandırılması için Troia Müzesi açılışını önemsediklerini dile getirerek; “Troia Müzesi bölgemizi ayağa kaldıracak yatırımlardan en önemlilerinden bir tanesi. Troia binlerce yıllık hatırasıyla beraber toplumumuza büyük bir turizm imkanı sunuyor. Ancak müzemizin olmaması büyük bir eksiklikti. Müzemizin son aşamasına geldik. Birkaç ay içerisinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla büyük bir törenle açmayı planlıyoruz” dedi.

 
“Avrupa, Yunanistan, Rusya’ başta olmak üzere, birçok ülkede eserler var”
Müzede şu an çevre düzenlemelerinin yapıldığını ifade eden Milletvekili Turan; “Müzemiz dış görüntüsünde eskitilmiş olarak sunulan, harika bir müze, devasa bir müze. Şimdiye kadar Troia hazinelerine ait ‘Avrupa, Yunanistan, Rusya’ başta olmak üzere, birçok ülkede eserler var. Biz, bunları zaman zaman hukuk ve müzeler aracılığıyla en son mecliste kurulan komisyon aracılığıyla istediğimizde, en çok önümüze gelen engel sunum nerede olacak sorusuydu. Çünkü Troia’nın eserlerinin İstanbul, Ankara’da sunulması değil, çıkarıldığı yerden sunulması esastır deniliyordu. Dolayısıyla çıkarılan buradan kaçırılan, gönderilen eserlerin iade edilmesi için çok büyük bir imkan elde edilmiş olacak” dedi. 
 
“Troia hazinelerinin tekrar kazandırılması çalışmasına başlayacağız”
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere eserlerin kazandırılması için çalışmalar başlanacağını dile getiren Milletvekili Turan; “Bundan sonra umut ediyorum tüm yazışmalara müze gerekçesiyle olumlu cevap alınacaktır. Zaten şuan İstanbul, Ankara olmak üzere tüm müzelerimizde olan eserlerin, buraya hemen getirilmesi anlaşmaları yapıldı. Müzemizin açılmasından sonra ki süreçte, Avrupa başta olmak üzere tüm diğer ülkelerde ki Troia hazinelerinin tekrar buraya kazandırılması çalışmasına başlayacağız. İstiyoruz ki eserler çıkarıldığı yerde, esas evinde sergilensin. Troia’nın tam göbeğinde, merkezinde bu güzel eserin olması da bu iradenin kapısını açacaktır” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş