havadurum

Turan ve Özacar tartıştı, sanatçı Levent adım attı

889
Çanakkale`nin nerdeyse tüm ilçelerinde kullanılan doğalgazın Gelibolu`ya bir türlü gelmemesi ilçe halkının tepkisine neden olurken, bürokrat ve siyasiler arasında konuyla ilgili tartışmalar da devam ediyor. Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar konuyla ilgili belediye meclisinde yaptığı konuşmada, Ocak ayı içerisinde protokol yapılacağını, protokolün imzalanmasının ardından 2022 yılında gaz çalışmalarının başlayacağını belirtmişti. Özacar, gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamada, EPDK tarafından diğer ilçelere tanınan hakkın Gelibolu Belediyesi`ne tanınmadığını açıklayarak eleştirilerde bulunmuştu. Milletvekili Turan, Özacar`ın açıklamalarına karşılık belediyenin takip işlerini yerine getirmemesinden kaynaklı ilçeye doğalgaz getirilemediğini söyledi. 
 
Diğer ilçelere verile hak Gelibolu`ya neden verilmedi?
Meclis konuşmasında 2022 yılında doğalgazın ilçeye geleceğini belirten Özacar gazetemize yaptığı açıklamada; "Doğalgaz konusu ile ilgili bize 2017 yılının Temmuz ayında bize `başvurun` yazısı geldi. Ak Parti-MHP-CHP olmak üzere her partiden bir temsilci ile konunun araştırılmasını istedik. Bir yasa vardı, yasada bağlantı olduğu takdirde, başvuru harcı, ruhsat harcı, kazı bedeli, tahribat bedeli vardı. Bu bedeller işi yapacak olan şirketten alınacak deniliyordu. Çanakkale Belediyesi, Biga Belediyesi, Lapseki Belediyesi`nin bu bedelleri aldığını öğrendik. Bize, Enerji Denetleme Kurulu`ndan bir yazı geldi, yazıda `her ne isim altında olursa olsun hiçbir şey talep etmeyeceksiniz` dediler. Bunu araştırdığımızda ise bu bedelleri almazsak zimmet çıkacağını öğrendik. 2018`in Mart ayında bu kararı aldık ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu`na bildirdik çünkü EPDK`nın vermediği hiçbir karar geçmez. `Şirkete başvuracaksınız diyorlar` ancak şirket de, `bize talimat gelmeden hiçbir şey yapamayız, bize onay gelecek biz de ondan sonra çalışmalara başlayabiliriz` diyor. Diğer ilçelere bu hakkı tanıyorsun ancak buraya vermiyorsun, bunlar doğru şeyler değil" ifadelerini kullanmıştı. 
 
"Gerekli takipler yapılmadığı için doğalgaz verilmedi"
Özacar`ın açıklamaları ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`da açıklamalarda bulundu. Turan, Gelibolu Belediyesi`nin EPDK gibi, ilgili bakanlıklar gibi takip işlemlerinin yapmamasından, teminat vermek gibi konuları yerine getirilmesinden kaynaklı Gelibolu`ya doğalgaz verilemediğini söyledi. "Doğalgaz kararını EPDK almak zorunda. Sayın Başkan`a zahmet olacak EPDK`ya git bir karar aldır" diyen Turan; "O yüzden bende buradan diyorum. Altyapı çalışmalarını yapın kaymakamımız belediyemiz kim varsa gelsinler EPDK`da bu kararı aldıralım, en geç 2022 yılında AKSA`nın da talebi doğrultusunda Gelibolu`muzu doğalgaza kavuşturalım" dedi. 
 
"Ankara`da yetkililerle görüşeceğim"
Siyasiler ve bürokratların konuyla ilgili açıklamaları sürerken devreye ünlü sanatçı Haluk Levent girdi. Levent, Gelibolulu bir arkadaşının kendisine yaptığı rica sonrası Ankara`da konuya ilgili yetkililerle görüşeceğini belirtti.
(Eren Aşnaz)
Paylaş