havadurum

Turizmci Hanifi Araz; "Irkçılık ve terörün çaresi inadına barışı savunmak"

1430

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, Yeni Zelanda katliamı ile ilgili olarak yayınladığı mesajı ile tepki çekti. Yeni Zelandalıların Çanakkale topraklarını kirlettiğini ifade eden provokatif paylaşımında Köksal, Anzac törenleri için ise “saçmalık” yakıştırmasını kullandı. Çanakkale barışının en büyük sembolü olan, yüzyıl önce savaşan insanların torunlarının aynı alanda atalarını anmaları geleneğine de dil uzatan Köksal’ın, bilim insanına yakışmayan açıklaması sosyal medyada da büyük tepkilere neden oldu. Köksal, tepki çeken provokatif açıklamasında; “Katledilen Müslümanların kanına karşılık o soysuzun kellesini vermedikçe Yeni Zelanda ve İngiliz tohumları ANZAC törenlerine de gelip topraklarımızı kirletmesin. ANZAC törenleri saçmalığına da bu kutsal topraklarda son verilmeli” ifadelerine yer verdi. Köksal’ın tepki çeken paylaşımı ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Turizmci Hanifi Araz, Yeni Zelanda’daki katliamı kınadı. Araz, bu katliamın Türkiye-Yeni Zelanda-Avustralya ülkeleri arasında uzun yıllardır devam eden barış ve dostluk ortamına darbe vurmaması noktasında, inadına barışı savunmanın önemine değindi.

 
“Söz konusu ülkeler arasındaki savaş 103 yıl önce bitti”
Turizmci Hanifi Araz, gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada, “15 Mart Cuma günü Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde meydana gelen menfur terör saldırısını nefretle kınıyorum. Bu saldırı sadece ibadet eden Müslüman kardeşlerimizi değil tüm insanlığı hedef almıştır ve zararı da tüm insanlığa dokunacaktır. Bu alçak saldırıdan ülkemiz ile Yeni Zelanda ve Avustralya arasında düşmanlık tohumları yeşertmeye çalışmak tam anlamıyla teröre ve ırkçılığa hizmet edecektir. Söz konusu ülkelerle savaşımız 103 yıl önce bitmiş ve Çanakkale topraklarında modern Türkiye’nin önsözü yazılmış ve ülkelerimiz arasındaki barışın temeli bizzat Yüce Atatürk tarafından atılmıştır. Bugün geldiğimiz noktada ülkesinde gerçekleşen alçakça saldırı sonrasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern yaptığı açıklamalarla barışın temelini daha da güçlendirmiştir” dedi.
 
“Bilim insanına yakışmadı”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal’ın provokatif paylaşımına da değinen Araz, “Tüm dünyadan bu yönde mesajlar yayınlanırken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanının paylaşımı olmamış ve bilim insanına yakışmamıştır. Sağduyulu düşündüğünde zaten bir bilim insanına yakışanı yapacağına olan inancım tamdır” dedi.
 
“Irkçılık ve terörün çaresi inadına barışı savunmaktır” 
Araz, açıklamasını; “Çanakkale’de her yıl gerçekleşen 25 Nisan anma törenlerini 29 yıldır takip eden birisi olarak, o törenlerde barışı kötüleyen, ırkçı ve şoven hiçbir konuşmaya rastlamadım. Aksine, koyun koyuna yatan kahramanların anısına ve barışa güzellemeler olmuş ve olmaya devam etmelidir. Irkçılık ve terörün çaresi inadına barışı savunmak olacaktır. Alçak saldırıyı yapan acımasız katil Avustralyalıdır. Bu, ülkesi adına utanç vericidir ve gerekli cezayı almalıdır. Olay sonrası ırkçı söylemler geliştiren Avustralyalı senatöre hakkettiği cezayı veren de 17 yaşındaki Will Connolly’dir. Ve Avustralya’nın gurur abidesi olmuştur.  Barışın temellerini güçlendirmekten başka amaç taşımamalıyız, barışa katkı yapanlara şükran duymalıyız” ifadeleri ile tamamladı.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş