havadurum

Turizmciler, EMITT'i değerlendirdi; "Çanakkale, ülkenin parlayan yıldızı konumunda"

1382

 Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli fuarlarından olan Doğu Akdeniz ve Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 23’üncüsü kez turizmcilere kapılarını açtı. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen EMİTT Fuarı, 31 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Fuara, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından turizmciler katıldı. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, TÜRSAB, ÇATOD, ÇARO, Troya Müzesi Müdürlüğü ile yerel kamu idareleri, turizm acenteleri ve oteller, Çanakkale standına katılarak destek verdiler. Fuarda yer alan Çanakkale standında, Çanakkale’nin tarihi, kültürü ve yöresel zenginlikleri, başarılı bir şekilde anlatıldı. Stantta birçok etkinlik ve organizasyon da yapıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale Turistik Otelciler Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer ve Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, İstanbul’da düzenlenen EMITT fuarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler. TÜRSAB Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, fuarda birçok profesyonelin bir araya geldiğini ve profesyonellerle iş bağlantıları yapıp, istişarelerde bulunduklarını söyledi. 2018 Troya Yılı, ciddi bir ivme yarattığını söyleyen Çelik; “Troya 2018 ve Troya bölgesi, tüm Türkiye turizminde bir çekim merkezi oldu. Yani Avrupa’da yaşayıp da ‘Midilli’ye zaten geliyorduk, gelmişken Troya’yı da görmek istiyoruz’ diyenler oldu. Bunun gibi çok fazla talebe maruz kaldık ve bu bizi mutlu etti. Yani dış pazarda Türkiye’nin ve Çanakkale’nin daha iyi bir sezon yaşayacağını düşünüyoruz” dedi. ÇATOD Başkanı Aydeğer; “EMITT Fuarında çok sayıda ulusal ve uluslararası muhataplarla görüşmeler yürütüldü ve birçok toplantı gerçekleştirildi. Bu çerçevede 2019 yılı, özellikle yurt dışı pazarları açısından ülkemizin çok iyi geçirmeyi beklediği bir yıl olarak gözlemleniyor. Özelikle Avrupa pazarları, Asya pazarları ve yakın coğrafyalarımızda rezervasyon sayılarında gözle görülür bir artış söz konusu oldu” dedi. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Balkan ise; “EMİTT Turizm Fuarında Çanakkale`mizin Turizm Potansiyelini yerli ve yabancı sektör mensuplarına tanıttık. 4 Gün süren EMİTT Fuar çalışmalarımızda özellikle diğer İl stantlarını ziyaret ederek, Çanakkale`ye gönderdikleri gruplar için teşekkür ettik ve Çanakkale`ye yönelik faaliyetlerini arttırarak devam etmelerini talep ettik. 2019 EMİTT Fuarının en etkili ve en büyük stantlarından biri Çanakkale Standıydı” ifadelerini kullandı. 

 
“Troya bölgesi, Türkiye turizminde çekim merkezi haline geldi”
TÜRSAB Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik; “EMITT, oldukça güzel geçti. Biz TURSAB olarak hem Balıkesir bölgesi acenteleri hem de Çanakkale acenteleri olarak katılım sağladık. Bizim TURSAB olarak da programlarımız vardı. Geçen yıla göre daha fazla profesyonelin katıldığı bir EMITT fuarı yaşadık. Daha önce halk yoğun katılım gösteriyordu. Açıkçası biz, orada halkı da ağırlamak istiyoruz ama fuar ortamı, orada iş bağlantıları yapıp, profesyonelleri ağırlayıp, onlarla istişarelerde bulunmamız gereken bir ortam. Bu yıl da geçen yıla göre daha fazla profesyonelin olduğu bir dönem geçirdik. Biz de bundan dolayı mutlu olduk. Daha fazla iş bağlantısı yaptık. Yurtdışından özellikle İngilizlerin Türkiye’ye tekrar dönmeye başladığını gördük. Tabi 2018 Troya Yılı, ciddi bir ivme yarattı. Aslında heyecanımızın ne kadar kıymetli olduğunu biz, bu yılki EMITT Fuarı’nda gördük. Çünkü 100’ün üzerinde uluslararası fuarda 2018 Troya Yılı ve Truva Atı slogan olarak kullanılınca ve yurtdışı fuarlarının tamamında Troya Müzesi’nin açılacağı deklare edilince, Türkiye’ye gelmek isteyenler, ‘Bu yıl ben, Türkiye’ye gitmek istiyorum, özellikle Troya Müzesi’ni göreceğim’ diyenler oldu. Yani Troya 2018 ve Troya bölgesi, tüm Türkiye turizminde bir çekim merkezi oldu. Avrupa’da yaşayıp da ‘Midilli’ye zaten geliyorduk, gelmişken Troya’yı da görmek istiyoruz’ diyenler oldu. Bunun gibi çok fazla talebe maruz kaldık ve bu bizi çok mutlu etti. Yani dış pazarda Türkiye’nin ve Çanakkale’nin daha iyi bir sezon yaşayacağını düşünüyoruz” dedi. 
 
“Hedefimiz 1 milyon ziyaretçi”
TÜRSAB Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik; “Biz turizmciler, Çanakkale’de çalışırsak, emek verirsek, projeler üretirsek, projeleri sonuçlandırmak için maddiyatı bir kenara koyup, emeğe, gönüllülüğe, laf değil iş yapmaya odaklı bir tarz belirlediğimizde, meyvelerini de aldığımızı gördük. Bu bizim içi çok kıymetli bir test dönemi oldu. Özellikle yerel basın bunu çok dile getirdi, hiç kimse yanlı davranmadı, ulusal basın da buna kulak vermek zorunda kaldı. Dolayısıyla ülke gündemine oturdu. Ülke gündeminin ardından, yurtdışı gündemine taşındı. Dolayısıyla biz hep birlikte çok kıymetli bir birlikteliği test etmiş olduk. Biz, bu projelerimizi, bu çalışma azmimizi, gönüllülüğü devam ettirmek istiyoruz. Birçok kamu kurumu, özel kurum bununla ilgili büyük destek verdi. 2018’in meyvelerini 2019’dan başlamak üzere 2020-21 yıllarında alacağız. 500 bini geçtik rekor sayıyı kırdık ama bizim hedefimiz 1 milyon. Sürekli hedef kurmamız gerekir ve sürekli bir plan, program dahilinde çalışmamız gerekir. Hedefimiz gerçekleşirse Çanakkale’deki çok büyük bir ekonominin dönmesine vesile olmuş oluruz. Çanakkale çok yakında Midilli seferleriyle Avrupa’yı Çanakkale’ye entegre etmiş durumdayız. Köprü bitmek üzere. İstanbul uçuşlarını sürekli dile getiriyoruz. Çanakkale’de uçak seferleri olmazsa olmazdır. Uluslararası entegrasyonu sağlayabileceğimiz hava yolu bizi, uçurur ve bunu bizim mutlak suretle halletmemiz gerekiyor. Tabi bununla ilgili hükümetimizden, Türk Hava Yolları’ndan sözünü aldık. Bütün bunları bir kenara koyduğumuzda birkaç yıl sonra Çanakkale, bir turizm kavşağı haline gelecek. Bizim bunu iyi sonuçlandırmamız gerekiyor. Kaliteli, para bırakacak turistin bölgemize gelmesine vesile olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
“Çanakkale, Türkiye turizminin parlayan bir yıldızı”
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer; “Bu yıl EMITT Fuarı, Çanakkale açısından yine oldukça başarılı bir şekilde geçti. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda tur operatörü ve seyahat acentesi Çanakkale’yi temsil eden stantları ziyaret etti. Çanakkale valiliği önderliğinde birçok kurum ve kuruluşun katıldığı Çanakkale standının haricinde yine Çanakkale’yi temsil eden turistik değeri olan ilçelerimiz ve özel şirketler, EMITT’in farklı yerlerinde stant kurarak Çanakkale’yi temsil ettiler. 2019 yılı ile ilgili olarak EMITT Fuarında çok aysıda ulusal ve uluslararası muhataplarla görüşmeler yürütüldü ve birçok toplantı gerçekleştirildi. Bu çerçevede 2019 yılı, özellikle yurt dışı pazarları açısından ülkemizin çok iyi geçirmeyi beklediği bir yıl olarak gözlemleniyor. Özelikle Avrupa pazarları, Asya pazarları ve yakın coğrafyalarımızda rezervasyon sayılarında gözle görülür bir artış söz konusu oldu. Tabi ki Çanakkale hem tarihi ve kültürel değerleriyle, hem de doğal güzellikleriyle Türkiye turizminin parlayan bir yıldızıdır. Bu kapsamda 2018 yılında Troya yılı çerçevesinde yurt dışında 140 tane farklı noktada Çanakkale ve Troya Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ana tanıtım yüzü oldu ve aynı şekilde yıl içerisinde, özellikle Troya Milli Parkı başta olmak üzere sayısız alt ve üst yapı yatırımına da ev sahipliği yaptı. Bunun ötesinde tabi ki tüm dünyada büyük bir ilgi uyandıran ve dünyanın en iyi çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden bir tanesi olan Troya Müzesi’nin açılışına da ev sahipliği yaptı. Troya’yı bu anlamda çok önemsiyoruz. Çünkü Troya dünyanın 7 kıtasında bilinirliği olan, herkes tarafından ilgiyle takip edilen çok önemli bir kültürel değerdir. Bu kültürel değerin de 2018 yılında çok önemli bir müze ile taçlandırılmış olması, hem altyapısında hem üstyapısında yürüyüş rotalarıyla Tevfikiye Troya Arkeoköy uygulamasıyla, bölge içerisine gerçekleştirilen tur, yol güzergahlarıyla Türkiye’nin çok önemli bir turistik cazibe noktası olduğunu belirtmek isterim. Burada Çanakkale’ye İstanbul’dan yapılacak olan uçak seferlerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü özellikle bu yıl ciddi bir artışa geçen yurtdışı turizminin Çanakkale ile doğrardan entegrasyonu açısından İstanbul-Çanakkale uçak seferlerinin gerçekleştirilmesi de aynı derecede önem arz etmektedir” dedi.

“En etkili ve en büyük stantlarından biri Çanakkale Standıydı”
Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan; “Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği olarak, EMİTT Turizm Fuarında Çanakkale`mizin Turizm Potansiyelini yerli ve yabancı sektör mensuplarına tanıttık. 4 Gün süren EMİTT Fuar çalışmalarımızda özellikle diğer İl stantlarını ziyaret ederek, Çanakkale`ye gönderdikleri gruplar için teşekkür ettik ve Çanakkale`ye yönelik faaliyetlerini arttırarak devam etmelerini talep ettik. Çanakkale`ye yurt dışından yeni pazarların gelmesi için Azerbaycan, Kosova ve Makedonya gibi ülkeler ile görüşmeler yaparak, 2019 sezonunda Yeni Truva Müzemizi, Şehir içinde yeni açılan Hamidiye Tabyalarını, Güzelyalı-Kumkale arasında yeni yapılan Truva yolunu, Kazdağları`nın doğa turizm potansiyelini, Gökçeada ve Bozcaada`yı muhataplarımıza anlatarak yeni destinasyonlar oluşturmaları için her türlü desteği vereceğimizi ilettik. 2 Şubat Cumartesi günü 40 Dernek üyemizi fuara götürerek, derneğimiz tarafından yeni hazırlanan 5 bin Çanakkale tanıtım el broşürünü Çanakkale Türküsü eşliğinde dağıttık. 2019 EMİTT Fuarının en etkili ve en büyük stantlarından biri Çanakkale standıydı. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneğinin çalışmalarına olanak sağlayan başta Çanakkale Valiliğine, Çanakkale Belediyesine, Güney Marmara Kalkınma Ajansına ve Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teşekkür ederiz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş