havadurum

Turizmciler çözüm arıyor

4475

 Cornavirüs salgını ülkeyi ve dünyayı tehdit etmeye devam ederken, yaz aylarına yaklaşması ile birlikte turizm sezonunun nasıl olacağı merak konusu. Salgına karşı tedbirler devam ederken, normalleşme sürecine girildiğinin sinyalleri verilmişti. THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı uçak seferleri ile ilgili yaptığı açıklamada 4 Haziran itibari ile iç seferlerin başlayacağını belirtirken, Haziran ortasında ise yurt dışı seferlerinin başlayabileceği ifade ediliyor.  Normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte ÇATUD) Başkanı İsmet Balkan Çanakkale’deki turizm sezonu ile ilgili düşüncelerini paylaştı.  Türkiye’de turizm sektörünün ayakta tutulması gerektiğini belirten Balkan, sektörün tüm tedbirlerini aldığı yapılması gereken şeyin insanlara kendini koruma konusunda eğitim vermek olduğunu ifade etti. Çanakkale’de salgına karşı bilincin yüksek olduğunu belirten Balkan; “Belki tam kapasite ile değil yarı kapasite ile ama mutlaka çalışır hale getirmemiz gerekiyor ki insanlarımızın daha sağlıklı yaşamaları, daha motive çalışmaları ve normale dönme psikolojisine görmeleri içinde çok önemli” dedi. Turizm Bakanlığı’nın yurt dışındaki muhatapları ile görüşüp gelecek kişilerin döndükleri zaman karantinaya alınmamalarını sağlamaları gerektiğini ifade eden Balkan, bu konuda bizde Hüseyin Baraner ile birlikte çalıştıklarını yurt dışında Merkel’e bir mektup yazmayı planladıklarını belirtti. Balkan,  “Böyle çalışmalar yaparak Çanakkale’yi biran önce normale çevirmemiz gerekiyor. Yoksa sektör batacak ve fuzuli bir kaygıdan dolayı batacak. Tedbirini al, tatiline çık, ya da tedbirini al Çanakkale’de tatilini yap şeklinde hazır olduğumuzu göstermemiz gerekiyor…” dedi.

 

“Çanakkale’de de Türkiye’de de bu sektörün ayakta tutulması gerekiyor”

Balkan açıklamalarında; “Gelişmeler güzel, yapılması gereken insanların bunun bilincine varıp, tedbirini alıp normal hayatlarına dönmeleri gerekiyor. Sürekli kısıtlama olmaz. Sonuçta sektörler var, insanların geçimi var, insanların psikolojisi var. Tatil bir lüks değil ihtiyaç, insanların daha motive yaşamasını sağlayan bir ihtiyaç. Turizm sektörü de bu ihtiyaca karşılık kurulmuş olan, faaliyet gösteren bir sektör. Çanakkale’de de Türkiye’de de bu sektörün ayakta tutulması gerekiyor. Turizm sektörü bilinçli bir sektördü . Bütün tedbirlerini aldı. Yapılması gereken şey insanlarımıza kendini koruma konusunda eğitim vermek, sektör zaten eğitimden geçirildi. Bir şekilde artık yavaş yavaş normale dönmemiz gerekiyor. Uçaklarda çalışacak, turlarda başlayarak, otellerde konaklamalarda olacak ama her şey ince insanlar tedbirini alacaklar, maskelerini takacaklar, mesafeyi koruyacaklar, hijyen kurallarına dikkat edecekler ve ardından da normal faaliyetlerine dönecekler. Bu nereye kadar sürdürülebilir. Türkiye şu anda güzel bir noktaya geldi. Burada bizim normalleşmemesi gerekiyor” dedi.

 

“Herkes dikkat ederek sektörü normal hale getirmemiz gerekiyor”

Çanakkale’de bilincin çok yüksek olduğunu, seyahat acentelerinin bu konuda bilinçlendiğini belirten Balkan; “Uzun süreden beri hazırlıklarını yapıyorlar. Otobüsler belirli mesafede, uçaklara bir koltuk boş bırakılarak binilecek. Oteller hijyen konusunda bilinçli ve hazırlıklı. Herkes dikkat ederek sektörü normal hale getirmemiz gerekiyor. Belki tam kapasite ile değil yarı kapasite ile ama mutlaka çalışır hale getirmemiz gerekiyor ki insanlarımızın daha sağlıklı yaşamaları, daha motive çalışmaları ve normale dönme psikolojisine görmeleri içinde çok önemli” dedi.

 

“Çalışmalar yaparak Çanakkale’yi biran önce normale çevirmemiz gerekiyor”

Uçak seferleri yurt içinde haziran başında açılacak. Yurt dışına da Haziran ortası gibi açılacak bizim en büyük sıkıntımız Turizm Bakanlığı’nın yurt dışındaki muhatapları ile görüşüp oradan buraya gelen kişilerin oraya döndükleri zaman karantinaya alınmamalarını sağlaması gerekiyor. Buraya geldiklerinde hijyen kurallarına dikkat etiklerini, bulundukları ülkelerden daha büyük bir risk altında olmadıklarını kanıtlamamız gerekiyor. Buda karşılıklı anlaşmalarla olabilir. Mesela Almanya ile Avusturya yaptıkları anlaşma gereği Avusturalya’ya giden Alman vatandaşlarının karantinaya alınmayacaklarına karar verildi. Hollanda Yunanistan bu konuda güvence veriyor. Çok titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu konuda bizde Hüseyin Baraner ile birlikte çalışıyoruz.  Yurt dışında Merkel’e bir mektup yazmayı planlıyoruz. Böyle çalışmalar yaparak Çanakkale’yi biran önce normale çevirmemiz gerekiyor. Yoksa sektör batacak ve fuzuli bir kaygıdan dolayı batacak. ‘Tedbirini al, tatiline çık. Ya da tedbirini al Çanakkale’de tatilini yap’ şeklinde hazır olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Bu konularda kamu kurumlarının da bizlere destek vermesi gerekiyor. Birlikte çalışarak Çanakkale’yi turizme açmamız, insanları hem ağırlamamız hem de Çanakkalelileri gezdirebilmemiz gerekiyor…” dedi.

 

“Çanakkale’ye turizm çok önemli bir girdi sağlıyor”

“Çanakkale’ye turizmin çok önemli bir girdi sağladığını belirten Balkan; “Esnafımızın, otellerimizin, acentelerimizin, birçok sektörün çalışabilmesi için biz sektör olarak hazırız. Sadece bizimle birlikte belediye ve kamunun da birlikte hareket etmesi gerekiyor. Sektör Çanakkale’de seyahat acenteleri başta olmak üzere gezdirmeye ve misafir ağırlamaya hazır. Alınacak olan tedbirler çok net. Bir aracın yüzde 50 kapasite ile insan taşıması, turlarda 46 kişilik bir aracın 23 kişilik potansiyelle tur yapacak olması. Turizm sektörü yüzde 50 kapasite ile hizmet verecek ve bunun inde kendini hazırladı. Yeter ki artık yavaş yavaş bunları başlatalım. Birde Çanakkale’de kordondaki, Özgürlük Parkı’ndaki görüntü buralardaki barikatların kalkmasını bekliyoruz. Görüntü itibari ile de artık Çanakkale’nin turizm sektörüne hazırlandığını göstermesi lazım” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş