havadurum

Turizmin zor günleri

1360
2020 yılında turizm sektörünün dibe vurmasına neden olan ve etkilerinin devam etmesi beklenen koronavirüs, seyahat ve tatilleri durma noktasına getirdi. Meydana gelen bu durum turizm ve alt sektörlerini de olumsuz etkiledi. TÜRSAB Körfez Yöre Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik koronavirüs pandemisinin turizm sektörüne yol açtığı zararın boyutlarını, ülke ve Çanakkale turizminin son beş yılı ve turizmin geleceğini değerlendirdi. Turizmciler ve seyahat acentelerinin bir yılı aşkın süredir iş yapamadıklarını belirten Başkan Çelik, önümüzdeki 4-5 aylık süreçte can suyuna ihtiyaç duyduklarını söyledi. Korona virüs aşılamasının toplum geneline yapılmasının ardından Mayıs ayının ortalarına doğru işlerinin başlamasını beklediklerini ve önümüzdeki kış turizminden umutlu olduklarını belirten Başkan Çelik, Çanakkale halkından şehrin seyahat acentelerine şüphesiz güvenebileceklerini söyledi. TÜRSAB Körfez Yöre Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik gazetemize yapmış olduğu değerlendirmede şunları söyledi...
"Salgın illetiyle karşı karşıya kaldık"
"Türkiye turizmi ulusal ve dünya çapında biliyorsunuz salgın süresince çok büyük kayba uğradı. Türkiye`de aslında biraz daha geri gidecek olursak darbe girişimi ve öncesinde terör olayları turizmin belini bükmüştü. Bunlar 2016 yıllarında oldu, 2017`nin başlarına doğru devam etti. Dolayısıyla biz 2017`yi de kayıpla geçirdik, aslında terör ve darbeden dolayı. 2018 yılında nötrlenmeye başladı özellikle Çanakkaleli turizmciler olarak hem Çanakkale, hem Türkiye bazında başlattığımız 2018 Troya yılı biraz olsun bize merhem oldu. Bölgemize olan talebi arttırdı. 2019 ise biraz daha son iki yılın yaralarını sardığımız, kayıpları karşılamaya başladığımız bir yıl oldu. Tam 2020`de çok ciddi miktarda ön rezervasyonlar almaya başlamıştık, işlerimizin gerçekten 2020`de iyi olacağını düşünüyorduk. Bununla ilgili de elimizde kanıt olarak ön rezervasyonlar vardı. 2019`un kasım ayında işlerimiz bitti; bu normal bir süreç kış moduna girdiğimiz için... Tam kış modundan çıkarken özellikle 18 Mart, 25 Nisan gibi Çanakkale turizmi için önemli tarihler için hazırlık, çalışma yaparken 2020 yılı Mart ayının başında salgın illetiyle karşı karşıya kaldık ve maalesef 18 Mart`ı, 25 Nisan`ı, 1Mayıs`ı, 19 Mayıs`ı hafta sonlarını turizm olarak kaybettik ve bugünlere kadar geldik.
 
"Önümüzdeki 4-5 aylık dönemi geçirecek bir can suyuna ihtiyacımız var"
"Aslında Çanakkale turizmcisinin Mart ayında, salgınla işlerinin ilave bitmesine neden olarak geri gelecek olursak, işleri Kasım ayı gibi bitmişti. Neredeyse on dört aydır Çanakkale turizmcileri ve seyahat acenteleri maalesef iş yapamıyor. İşimizin hemen hemen yüzde 90`ını kaybettik... Yurtiçi ve yurtdışı pazarda erken rezervasyon satışlarımızda, uçak bileti satışlarımızda... Çok ciddi bir kayıp yaşadık. Tabi burada devletimizin teşvikleri oldu. Çalışanlarımız için kısa çalışma ödeneğinden tutun da diğer pirim ertelemesi, ötelemesi, teşviğe, kredilere kadar... Fakat bunların son dönemde artık tamamen tükendiğini, tamamen sıfırı gördüğümüzü, tamamen zeminde olduğumuzu söyleyebilirim. Önümüzdeki takribi olarak 4-5 aylık bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Pandeminin ve aşının sonuçlarının ortaya çıkması ve biraz olsun normalleşebilmemiz için... Önümüzdeki 4-5 aylık dönemi geçirecek bir can suyuna ihtiyacımız var. Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde toplam 183 tane seyahat acentesi var. Bu seyahat acentelerinin ivedi desteğe ihtiyacı var. Kullanılan garanti fonu destekli krediler, ticari krediler vs. tamamen tükenmiş halde. Bütün turizm seyahat acentelerinde aynı sıkıntı var; bununla ilgili ivedi desteğe ihtiyacımız var."
"Yazın sonuna doğru biraz olsun normalleşme hayal ediyoruz"
"Pandemiden sonra, aşılamanın ciddi oranda yükselmesinden sonra Mart ayı gibi aşılamanın karşılığını göreceğimizi düşünüyoruz. 13 Nisan`da Ramazan ayı başlayacak. 13 Mayıs gibi Ramazan Bayramı tatili olacak ve Ramazan Bayramıyla birlikte, Mayıs`ın ortasında işlerimizin başlayacağını bekliyoruz. Haziran, Temmuz ve Ağustos`ta devam etmesini bekliyoruz. Yaz aylarında aşının etkisi görülmeye başlarsa, bütün dünya çapında vakalar düşmeye başlarsa yaz sezonu ve yazın sonuna doğru biraz olsun normalleşme hayal ediyoruz ve önümüzde kışa da kış turizmiyle ilgili hareket bekliyoruz."
 
"Çok zor bir süreçten geçiyoruz"
"Turizm sektörü, önündeki üç yılı ipotek altına aldı. Bu ipoteğin, virüsün etkilerinin en az üç yıl, hatta beş yıla kadar süreceğini düşünüyoruz. Çanakkale halkının uçak biletlerinden tutun da tatil alışverişlerine kadar, Çanakkale seyahat acentelerinden, hemşehrilerinden alışveriş yapmalarını, destek olmalarını canı gönülden arzu ediyoruz. Çanakkale`de birçok seyahat acentesi var. Seyahat acentelerimiz uçak bileti, otel, tatil, turlar satıyor... Ve bu acentelerimizin tamamı yeterli ehliyete sahip; yaptığı işlerde, güvenli işler yapan, geçmişe baktığınızda herhangi bir vukuatı olmayan, sabıkalı olmayan acenteler... Çanakkale acentelerimiz arasında bu son salgın sürecinde, kaporasını alıp da müşterisine iade etmeyen acente yok. Bu anlamda Çanakkale halkında geçer not aldığımızı, güven tazelediğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla Çanakkale halkımızın, seyahat acentelerimize desteğini özellikle istirham ediyoruz. Bu önümüzdeki birkaç ay içerisinde turlarımızla ilgili erken rezervasyon indirim ve ödemeleri var. Gönül rahatlığıyla kayıt olmalarını, turlar olmaz ve iptal edilirse o ödedikleri kaporaların ön ödemelerini kendilerine kesinlikle geri iade edileceğini biz TÜRSAB Bölge Başkanlığı olarak da garantisini veriyoruz. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Önce sağlık tabi ki... İçişleri Bakanlığı`nın belirlediği kurallar çerçevesinde seyahat acenteleri ve seyahat acentelerinin müşterileri bu kapsamın dışında. Biz seyahat acenteleri güvenli turizm sertifikasıyla bütün kurallara, maske mesafe hijyen kuraları kapsamında turlarımızı icra ediyoruz. Umarım 2021 yılının herkes için sağlıklı geçmesini temenni ederim.
(Atakan Alkış)
Paylaş