havadurum

Türk Kadınlar Birliği 94 yaşında

830

 Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi, kuruluşunun 94’üncü kuruluş yıldönümünü çelenk sunma töreni ile kutladı. Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Töreni, İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunun ardından açılış konuşmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Çanakkale Belediye Başkanvekili Mehmet Soylu da katıldı. Törende konuşan Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Ulucan, Türk Kadınlar Birliği Derneği’nin kurucularından ve kuruluş amaçlarından bahsetti. Ulucan; “Türkiye tarihinin ilk ve en uzun soluklu kadın derneği olan, Türk Kadınlar Birliğinin 94’üncü Yıl dönümünü kutlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Eşitlik talebinin temeli olan seçme ve seçilme hakkını içeren bir tüzükle 1923 yılında ‘Kadınlar Hal Fırkası’ kurmak üzere harekete geçen kadınlar, o dönem kadınların siyasi temsilciliği olmadığı için izin verilmemesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanımın önerileri ile 1924 yılında Nezihe Muhiddin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı )ve Sabiha Zekeriye (Sertel) önderliğinde ‘Türk Kadınlar Birliği Derneği’ kurulmuştur” dedi.  

“Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş”

1926 ve 1935 yılları arasında birçok kurum ve kuruluşta kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığını söyleyen Ulucan; “Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu, 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan`da İstanbul`da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise TBMM’ye girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Türk Kadınlar Birliği İstanbul’da Beyazıt meydanında büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt’tan Taksime kadar yürüyüş düzenlemişlerdir. 8 Şubat 1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Türk Kadınlar Birliğinin olağanüstü gayretleri ve çalışmalarıyla Meclis`e 18 Kadın milletvekili girmiştir. Türk Kadınlar Birliği de, seçimlerden sonra amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır” dedi.
 
“Amacımız, kadının önündeki engelleri kaldırmaktır”
Tük Kadınlar Birliği Derneği’nin amacının Türkiye`de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamak olduğunu söyleyen Ulucan; “Amacımız, Mustafa Kemal Atatürk` ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye`de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Kadının önündeki engelleri kaldırma konusunda çalışmalar yapmaktır. Türkiye`de ilk kez uygulamasını başlattığı ‘Toplum Merkezleri’ ile Türk Kadınlar Birliği, hedef kitle olan kadının sağlığı, eğitimi ve örgütlenmesine, Yerel Yönetimleri ve Devleti de katmayı başarmıştır. Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü "Yasalar Önünde Tam Eşitlik " kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına imza atmış ve kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın yazımında ve hayata geçmesinde yer almıştır” cümlelerine yer verdi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş