havadurum

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 84'üncü yılı..

703

 5 Aralık, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Türk Kadınlar Birliği ile birlikte birçok siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşu tarafından, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 84’ünüc Yıldönümü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan ile Kadın Kolları Merkez İlçe Başkanı Dilek Zeynali, AKP Kadın Kolları Yönetim Kurulu, İyi Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, dernek ve sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan program, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla devam etti.


“Türk kadını, karanlığı aşacak kudrete sahiptir”
Çanakkale Barosu Kadın Avukatlarından Av. Güneş Pehlivan; “Kadının eşit yurttaşlığı meşru egemenliğin tek yoludur. Eşitlik ve özgürlük temelli, şeffaf ve bağımsız siyasal demokrasinin unsurları ve araçları, demokrasimizin gücü ve güvencesi olan yargı bağımsızlığı her ne kadar hedef alınırsa alınsın, biz Cumhuriyet kadınları 84 yıl önce, kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan aydınlanmayı geleceğe taşıyacak ve onun önündeki tüm engelleri el birliğiyle yok edeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Beşinci Dönem seçimlerinde, siyasette kadın temsiliyeti oranıyla dünya sıralamasında ikinci olmuş Cumhuriyetin demokrasi kültürü, hiç şüphesiz, tüm saldırılara rağmen yıkılamayacaktır. Dünyanın ilk kadın Yargıtay üyesini, dünyanın ilk kadın sulh hakimini yetiştirmiş olan Cumhuriyetin yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ideali, tüm baskı ve müdahalelere rağmen karartılamayacaktır. Dünyanın dokuzuncu kadın pilotunu ve ilk kadın savaş pilotunu yetiştirmiş olan Cumhuriyetin ilerlemesi, köhnemiş zihniyetin hiçbir ürününe kurban edilemeyecektir. Türk kadını, bugün etrafını kuşatmaya niyetlenen karanlığı aşacak kudrete sahiptir. Her kim ki, Türk halkına ait kürsülerde,  Türk halkına ait üniversitelerde, okullarda, meydanlarda, kadının erkekten aşağı bir cins olduğunu öğütler; kadına yönelik şiddeti azmettirir; kadının siyasi karar mekanizmalarındaki varlığına ipotek koymaya niyetlenir; kadının söz ve yetki alanını gasp etmeye kalkışırsa, karşısında Türk kadınının sarsılmaz eşitlik ve özgürlük iradesini bulacaktır. Aydınlık geleceğimize duyduğum sarsılmaz inançla, eşit yurttaşlık yolunda siyasal hak kazanımlarımızın ilk adımı olan seçme ve seçilme hakkımızın 84’ünü Yılını kutluyorum” dedi. 
 
“Kadınlarımızın daha aktif olması ve haklarına sahip çıkmasını diliyorum”
Türk Kadınlar Birliği Başkanı Meral Ulucan günün anlam ve önemine ilişkin gerçekleştirdiği konuşmada, “Derneğimizin İlk Genel Başkanı Nezihe Muhiddin başlattıkları mücadeleyi, ‘Biz kadınlar, toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yer almalıyız. Önce, kadınlarımızı bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz’ sözleri ile özetlemiştir. Amacımız, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanmaları korumak kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Bu gün kadın hakları günüdür. Kadınlarımızın daha aktif olması ve haklarına sahip çıkmasını diliyorum” dedi.
(Baykal Sağlam) 
Paylaş