havadurum

Tuzla Çayı'nda balık ölümlerinin sebebi ne?

2474

 Ayvacık Tuzla Çayı’nda telef olmuş yüzlerce balık bölge halkını tedirgin etti. Konuyla ilgili yer alan haberlerde Bayram Yoldaş adlı vatandaşın Ayvacık’tan tarlasına döndüğü sırada Tuzla Gölü üzerinde telef olmuş balıkları görmesi üzerine yetkililere haber verdiği belirtildi. Yoldaş’ın haber vermesi üzerine Ayvacık Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çayda inceleme yaparak telef olan balıklardan ve sudan numune aldığı ifade edilirken, bölgede yaşayan vatandaşlar balık ölümlerinden tedirginlik duyduklarını belirttiler. Balık ölümleri başta bölgede yaşayan vatandaşlar olmak üzere dikkatleri son zamanlarda bölgede artan JES’lere çekti. Bölgede şu ana kadar 2 JES bulunurken, bölge halkı Tuzla - Gülpınar sınırındaki bölgeye 3’üncü JES gelmesine karşı dava açmaya hazırlanıyor.  Tuzla Köyü Muhtarı Necdi Ceylan, 2 gün boyunca numune alındığını, numunelerin araştırma aşamasında olduğunu henüz araştırma sonuçlarının ellerine geçmediğini söyledi. Konuyla ilgili su mühendislerinin söylemlerine göre toplu ölen balıkların sezon balığı olduğu, yılda bir kez bu balıklarda toplu ölümlerin görülebileceğini söylediklerini ifade etti.

 
Zeytinyağı fabrikaları 50 yılı aşkın süredir çalışıyor
Balık ölümlerinin zeytinyağı fabrikalarından çıkan siyah sulardan kaynaklı olabileceği… şeklinde bilgiler dolaşırken, vatandaşlar 50 yılı aşkın süredir bölgede birçok zeytinyağı fabrikasının çalıştığını söylüyor.  Fabrikaların siyah sularının her zaman bulunduğunu ancak bunların herhangi bir zararının bugüne kadar görülmediğini belirten vatandaşlar bu durumun zeytinyağı fabrikalarında kaynaklı olabileceğine imkan vermediklerini ifade ediyorlar. 
JES’ler tehdit oluşturuyor
Balık ölümleri ile ilgili şu ana kadar net bir bilgi bulunmazken, vatandaşlar ölümlerin JES’lerden kaynaklı olabileceği görüşünü paylaşıyorlar. Tuzla’da şu anda işler durumda 2 JES olduğunu belirten bölge halkı, MTN Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2 adlı JES’in kurulmasını ise istemiyor. Ekim ayı içerisinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile Tuzla, Gülpınar hattında kurulacak olan JES’e karşı dava açmak isteyen bölge halkı, ekonomik anlamda sıkıntıda olduklarından kaynaklı dava açamadıklarını konuyla ilgili ise destek beklediklerini ve dava ücretlerini toplayabilmeleri ile 3’üncü bir JES’in açılmasına karşı dava açacaklarını belirtiyorlar.
(Eren Aşnaz)
Paylaş