havadurum

Ulaşım sorunu tatlıya bağlandı

1232

 Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi tarafından 12 yıl önce imzalanan ulaşım protokolü, dün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan arasında atılan imzalar ile yenilendi. İki CHP’li Belediye Başkanı arasında yaşanan ulaşım tartışması Çanakkale kamuoyunda uzun süre gündem olmuş, Kepez Belediye Başkanı Mutan, ulaşım sorununu yargıya taşmıştı. Belediye Başkanı Gökhan ise yeni bir protokolle Kepez Belediyesi’nin her türlü ulaşım talebinin karşılanabileceğini ancak ‘hususi araç-plaka’ tahsil etmeyecekleri açıklamalarında bulunmuştu.  Dün Çanakkale Belediyesi’nde imzalanan yeni ulaşım protokolü ile iki CHP’li Belediye arasında yaşanan ulaşım krizi son buldu. Noter huzurunda imzalanan yeni protokol ile Kepez Belediyesi’nin ulaşım hassasiyetlerinin göz önüne alındığı ifade edildi. Protokol töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gökhan, yaşanan tartışmalarla ilgili; “Orada sadece araçlar ile bir talep vardı, bunu çözdük ve dolayısıyla problem kalmadı” dedi. Kepez Belediye Başkanı Mutan ise; “Protokol belki bir yıl sonra ne olacak bilemiyoruz ama her şeye rağmen büyüyen Kepez’in ihtiyaçlarına dönük bu entegre ulaşım ağı noktasında Çanakkale ve Kepez halkına hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Aynı zamanda yeni protokol ile yargıdaki dosyanın da düşmüş olduğu ifade edildi. 

 
“Protokolün bir kez daha gözden geçirilmesi ihtiyacı doğdu”
Protokol töreninde konuşan Başkan Gökhan, aynı partinin iki belediye başkanı olarak bir çatışmanın yaşanmaması gerektiğini belirterek; “Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında Toplu Ulaşım Ortak Hizmet Projesi Protokolü imzalamak için toplandık. Daha önce 2006 tarihinde bir protokolümüz vardı, daha sonra Kepez ‘in büyümesi, nüfusunun artması, kurumların Kepez içinde çoğalması noktasında bu protokolün bir kez daha gözden geçirilmesi ihtiyacı doğdu. Bu bağlamda Kepez Belediyesinin de talepleri vardı, bu talepler müdürlerce irdelendi ve son olarak bir noktaya varıldı. Daha önce Sayın Başkan ile ve ilgililer ile bir toplantı yaptık ve protokolü A’dan Z’ye madde madde irdeledik ve son olarak da bugün imzalayacağımız noktaya getirdik. Bu konuda hukukçularımız da bize destek oldu, onlar da hukuki açıdan incelediler ve onların da oluru ile bugün burada bu protokolü Sayın Başkan ile belediye adına noter onaylı olarak imzalayacağız. Biz hem kurumuz hem de bir partinin iki siyasi belediye başkanıyız, dolayısıyla burada bir çatışmanın, çekişmenin olmaması gerekir. Sayın Başkana teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“Çanakkale 6 araba hak kazandığı zaman bir hak da Kepez Belediyesinin”
Kepez’in büyümesi ile ulaşımdaki haklarının da arttığını belirten Gökhan, Kepez Belediyesi’ne verilen ulaşım haklarını sıralayarak; “Bu protokol ile birlikte, nüfus oranlarında da düzenleme yapıldı. En büyük özelliği nüfus oranının olması, yani eskiden Kepez’in nüfusu baya düşüktü ama şimdi nüfus büyüdü ve nüfus oranına ihtiyaç duyuldu. Nüfus oranı da bir bölü altı olarak kararlaştırıldı. Çanakkale 6 araba hak kazandığı zaman bir hak da otomatikman Kepez Belediyesinin olacak. Kepez Belediyesinin personel kartı ile ilgili bir talepleri vardı onları sağladık, saat ile ilgili düzenlemeler yapıldı, kent kart satış noktaları ile ilgili talepler de geldiği zaman bunlar da yerine getirilecektir. Çünkü kent kartın muhatabı biziz, dolayısıyla bir talep geldiği zaman biz ilgileneceğiz. Reklam ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Reklam veren kurum, kişi veya firma Kepez’de ise reklam vergisi Kepez‘e gidecek, Çanakkale’de olan firmanın reklam vergisi de bizim belediyemize gelecek. Çünkü burada iki belediye söz konusu hepsini biz aldığımız zaman ortada bir haksızlık doğuyor. Bu protokolde bununla ilgili 10 tane teknik konu var. Bu nokta önemliydi, sıkıntı doğuyordu ama onun dışındaki konular da düzeltildi. Ulaşım çok önemli, kentler büyüdükçe hayat da pahalandıkça artık araçların trafiğe çıkmalarını istemiyoruz. Çevre açısından, kirlilik açısından, karbon salımı açısından toplu taşımanın tercih edilmesinin istiyoruz. Hastane de Kepez’de, daha sonra Üniversite Hastanesi de oraya açılacak ve Güzelyalı-Dardanos’da da nüfus artacak oradaki altyapılar bittiği zaman doğalgaz da geldiği zaman oradaki yaşam da artacak. Dolayısıyla ciddi bir sirkülasyon olunca altyapılarını iyi yapmamız lazım ve karşılıklı bir yıllık da olsa altyapısını kurup bunu bir an önce hayata geçmemiz lazım” dedi.     
 
“Oturduk, konuştuk ve olayı bitirdik”
Gazetecilerin iki belediye arasındaki sorunların bittiği ve Kepez Belediyesi tarafından açılan dava dosyası ile ilgili sorularını yanıtlayan Gökhan; “Biz Başkanım ile zaten küs değildik. Ama geçmişte bir protokol vardı, burada bir iyileştirme talebi üzerine bir çalışma yapıldı. Bu biraz uzun sürdü ama başkanım protokolün bir an önce gerçekleşmesi için bir talepte bulundu. Biz de oturduk, konuştuk ve olayı bitirdik. Orada sadece araçlar ile bir talep vardı, bunu çözdük ve dolayısıyla problem kalmadı. Hazırlanan bu ek protokol ile yargıdaki dosya da düşmüş oluyor. Yargı bize bir çözüm bulmamızı önermişti. Protokolle yapılan bu ek ile Kepez Belediyesinin talepleri karşılandı. Dolayısıyla yargının önerisi de yerine getirilmiş oldu” şeklinde cevap verdi. 
 
“Protokol, Kepez halkının ulaşım ihtiyaçları doğrultusunda imzalandı”
Protokolün Kepez halkının ulaşım ihtiyaçları doğrultusunda imzalandığı ve üç yıl süre ile geçerli olacağını belirten Kepez Belediye Başkanı Mutan;  “Ben de Sayın Ülgür Başkanıma bu protokolün revize edilmesi noktasında teşekkürlerimi iletiyorum. Bu konuda emeği geçen Noter Hayati Bey olmak üzere Ulaştırma Müdürlüğü ve Hukuk İşlerine de ayrıca teşekkür ediyorum. Zaten protokolümüz süreli, önümüzde büyükşehir var, bütün şehir var. Protokol belki bir yıl sonra ne olacak bilemiyoruz ama her şeye rağmen büyüyen Kepez’in ihtiyaçlarına dönük bu entegre ulaşım ağı noktasında Çanakkale ve Kepez halkına hayırlı olmasını diliyorum. Bu protokol üç yılda bir güncellenecek. Bugün 18 No’lu halk otobüsleri kooperatifi geldi. Kepez’in gelişen ve ihtiyaç noktasında hareketle otobüslerin ilk hareket noktasının Kepez’de olacağı bir alan yaratacağız. Sahil Güvenlik Lojmanlarının oradaki bantta bir bekleme noktası belirleyeceğiz otobüslere.’Akaryakıtta tasarruf edelim’ sloganıyla otobüslerin o tarafa boş gitmemesi için otobüslerin o taraftan dolanmaları için bu düzenlemeyi yaptık. Yeni Devlet Hastanesinin oraya da bir bilgilendirme standı kurulacak” dedi.   
(Eren Aşnaz)
Paylaş