havadurum

Uluşal "Geçmişimizi iyi bilerek, ileriye bakmalıyız"

651

 Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934 yılında Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanıdı. Türk kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin yıldönümü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın eşi Hale Gökhan, Belediye Meclis Üyesi Fatma Kaynaş, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, Çanakkale Kadın Dernekleri ve Çanakkaleli kadınlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Tören kapsamında konuşma yapan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Uluşal, kadınların, Cumhuriyetin doğuşu ile birlikte seçme ve seçilme haklarının bilincinde, bir dizi haklarının kazanımlarını gerçekleştirmiş olduğunu söyledi. Demokrasinin temelinde kadın -erkek eşitliği olduğunu söyleyen Uluşal; “Demokrasinin temelinde kadın - erkek eşitliği vardır.  Siyasette kadın temsil oranının az olduğu bilinciyle, kadının siyasete etkin katılımına yönelik politikaları bilmek, kuşkusuz büyük önem taşıyor.  Hepimiz, ülkemize ve kentimize karşı sorumluluklarımızın neler olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. 180 bin nüfuslu kentimizde, yarı nüfusu kadın olan ülkemizde, kadınlar karar alma mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilemiyor. Bu bağlamda, kadın derneklerinin ve STK`ların yürüttükleri eğitici ve etkin faaliyetler de sosyal alanda büyük bir önem arz etmektedir. Kendilerini, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak yürekten destekliyoruz.  Geçmişimizi iyi bilerek, ileriye bakmalıyız. Kadınlarımıza, kazanılmış haklarını geliştirmede başarılar diliyoruz” dedi. 

 
“Kadınlarımızın taşıdıkları gücü, gösterdikleri mücadeleyi bilmekte, anlamakta, onu günümüzde yinelemekte yarar var”
Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; "Bizler, bu kentin birer kadını olarak, temsilci olduğumuz ve üzerinde yaşadığımız ülkemizde sorumluluklarımızın ne olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin kadınlarının geçmişten günümüze taşıdıkları gücü, gösterdikleri mücadeleyi bilmekte, anlamakta, onu günümüzde yinelemekte yarar var diyoruz ve destansı İstiklal Savaşımızın bayrağını taşıyan, o ateşten yolda hürriyet ve eşitlik diye yürüyen, Anadolu Kadınının destansı mücadelesinden bugüne gelmek istiyorum. Kocası cephede, kendisi henüz 20 yaşında bir gelinken, kardeşini henüz şehit vermişken, 3 aylık bebeğini geride bırakıp Aziziye Tabyasını savunmaya koşan Nene Hatun, halkı işgallere karşı durmaya davet eden etkileyici konuşmasıyla bizzat Anadolu`ya çıkan Halide Edip, Halide Onbaşı, ömrü cephelerde savaşan babasının yanında geçen, henüz 12 yaşında onbaşı rütbesi alan Nezahat Onbaşı, kar yağarken cepheye götürdüğü top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki paltosunu örten. bebeğinin üzerine uzanarak soğuktan şehit olan Şerife Bacı. İşte o kadınlar ki diyor!; ‘Türk Milletinin, kadınlı erkekli savaşlarda can vermeyi asla düşünmeyeceğini, eğer silah ve cephanemizin bulunamadığına ümit bağlıyorsa, düşmanları tırnaklarımızla boğacağımızı ve gerekirse toprağın üstünde şerefsizce yaşamaktansa toprağın altında kahramanca yatmayı tercih edeceğimizi bildiririz’” ifadelerini kullandı. 
 
“Demokrasinin temelinde kadın erkek eşitliği vardır”
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Uluşal; “Atatürk, ‘dünyada hiçbir milletin kadını, ‘ben Anadolu Kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar himmet gösterdim’ diyemez’ demek suretiyle kadınlarımızın değerini ifade etmiş ve onları Kadın Devrimi ile diğer pek çok ülkedeki hemcinslerine göre ileri bir konuma getirerek, hak ettikleri şekilde onurlandırmıştır. Ve kadınlar, Cumhuriyetin doğuşu ile birlikte seçme ve seçilme haklarının bilincinde, bir dizi haklarının kazanımlarını gerçekleştirmiş kadınlardır. Bugün bu büyüklerimizi de saygı ile anıyoruz. Demokrasinin temelinde kadın erkek eşitliği vardır.  Siyasette kadın temsil oranının az olduğu bilinciyle, kadının siyasete etkin katılımına yönelik politikaları bilmek, kuşkusuz büyük önem taşıyor.  Hepimiz, ülkemize ve kentimize karşı sorumluluklarımızın neler olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. 180 bin nüfuslu kentimizde, yarı nüfusu kadın olan ülkemizde, kadınlar karar alma mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilemiyor. Bu bağlamda, kadın derneklerinin ve STK`ların yürüttükleri eğitici ve etkin faaliyetler de sosyal alanda büyük bir önem arz etmektedir. Kendilerini, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak yürekten destekliyoruz.  Geçmişimizi iyi bilerek, ileriye bakmalıyız. Kadınlarımıza, kazanılmış haklarını geliştirmede başarılar diliyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş