havadurum

Ünüvar "Ağaç kesimi bitti ise, toplam kaç ağaç kestiniz?"

1560

 Kirazlı Atikhisar Havzası’nda altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından ormanlık alanda yapılan katliamının görüntüleri büyük tepki toplamış, Çanakkale Kent Konseyi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Çevre Örgüt ve STK’ların katılımı ile 19 Temmuz saat 18:30’da İskele Meydanı’nda protesto eylemi yapılacağı açıklanmıştı. Birçok çevre örgütü ve STK tarafından vatandaşlar eyleme katılmaya ve Atikhisar’a sahip çıkmaya çağrılırken, yüzlerce vatandaşta sosyal medyadan Aikhisar için birlik olma çağrısında bulunmaya devam ediyor. Artan tepkiler üzerine Altıncı Şirket Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından açıklama yapıldı. Şirket resmi sitesinden, son günlerde medyada yer alan ve gerçeği yansıtmayan bazı haberler nedeni ile açıklama yapma zorunluluğu doğduğu belirtilen açıklamada, şirket faaliyetlerinin orman mevzuatı başta olmak üzere, tüm mevzuatlara uygun olduğu belirtildi. İzne tabi olan orman kesiminin bitirildiği ifade edilen açıklamada, kesimlerin hukuki zemine uygun olduğu ve maden faaliyetinin ardından sahanın rehabilitasyonunda kullanılmak üzere üst toprak sıyırma ve depolama işlemlerinin başladığı açıklandı.  Aynı zamanda tüm faaliyetlerin ilgili kamu kurumları tarafından devamlı olarak denetlendiği belirtilen açıklamaya tepki geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şirketin açıklamalarına yönelik sorular yöneltti. Alanda toplam ne kadar ağaç kesildiğinin açıklanmasını isteyen Ünüvar, siyanür ve diğer materyallerin ayrılıp ayrılmayacağını sordu. Çıkartılacak altının ne kadarının ülkede kalacağı sorusunu yönelten Ünüvar; “Sizi denetleyen kurum, kamuoyuna denetim raporlarını açıklayabilir mi?” dedi. Öte yandan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından 19 Temmuz’da düzenlenecek protesto eylemi için yeniden katılım çağrısı yapıldı. Tüm körfezlilerin eyleme katılmaya çağrıldığı açıklamada, ilçe ve beldelerden araç kalkış nokta ve saatleri verildi. 

 
“Tüm faaliyetlerimiz ilgili kamu kurumları tarafından devamlı olarak denetlenmektedir”
Altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’in resmi sitesinden yapılan açıklamada; “Son günlerde medyada yer alan ve gerçeği yansıtmayan bazı haberlerin ardından şirket tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Öncelikle ifade etmek isteriz ki; şirketimiz tüm faaliyetlerini başta maden mevzuatı, çevre mevzuatı, orman mevzuatı olmak üzere ilgili tüm mevzuatlara uygun şekilde devam ettirmektedir. Gelinen aşamada; İzne konu olan ve madencilik faaliyetlerinin yapılacağı ormanlık sahadaki ağaç kesimi işlemlerinin tamamına yakını bitirilmiş olup, bu işlemlerin tümü verilen izinler kapsamında ve hukuki zeminde gerçekleşmiştir. Ağaç kesimi tamamlanan alanlarda, madencilik faaliyetinden sonra sahanın rehabilitasyonunda kullanılmak üzere üst toprak sıyırma ve depolama işlemlerine başlanmıştır. Madencilik faaliyetleriyle eşzamanlı olarak sahanın doğaya yeniden kazandırılması sağlanacaktır. Madencilik sahasındaki tüm faaliyetlerimiz, orman ve çevre izinleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Orman izin sınırları dışında hiç bir alanda herhangi bir faaliyetimiz söz konusu değildir. Tüm faaliyetlerimiz ilgili kamu kurumları tarafından devamlı olarak denetlenmektedir. Şeffaflık politikamız çerçevesinde, işletme dönemi boyunca, üyeleri arasında ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin, yerel/ulusal basın mensuplarının ve Çanakkaleli hemşerilerimizin de bulunacağı bir komisyonu, madencilik faaliyetlerimizin her aşamasında ilgili mevzuatlara bağlı çalıştığımıza tanıklık etmeye davet ediyoruz” denildi.
 
“Sizi denetleyen kurum, kamuoyuna denetim raporlarını açıklayabilir mi?”
Şirketin açıklamasının ardından, sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar; “Doğu Biga Madencilik kamuoyuna açıklama yapmış: Ben de bir vatandaş olarak, aşağıda yapılan açıklamaya binaen soruyorum. 1. Ağaç kesimi bitti ise toplam kaç ağaç kestiniz?  2. Madeni ararken tepeleri yerle bir edecek misiniz? 3. Rehabilite edeceğiniz (!) topraktan ‘siyanürü ve diğer ağır metalleri’ ayıracak mısınız? 4. Alacağınız altının ne kadarı ülkemizde kalacak? 5. Bu madenleri işlemek için suyu nereden alacaksınız ve ne kadar su kullanacaksınız? 6. Sizi denetleyen kurum, kamuoyuna denetim raporlarını açıklayabilir mi?” sorularını yöneltti.  
 
“Tüm duyarlı Körfezlileri eyleme katılmaya çağırıyoruz”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından 19 Temmuz’da düzenlenecek eylem için araç kalkış nokta ve saatlerinin belirtildiği açıklamada;   “Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Su Havzasında yapılacak olan Kirazlı Siyanürlü Altın Madeni Projesi’ne karşı sesimizi duyurmak için Çanakkale’ye gidiyoruz. 19 Temmuz Cuma, Saat 18:30’da Çanakkale İskele Meydanında, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği`nin çağrısı ile gerçekleşecek basın açıklamasında 2Kirazlı Altın Madeni, bir yıkım ve talan projesidir, acilen durdurulmalıdır’ diyeceğiz. Tüm duyarlı Körfezlileri katılmaya çağırıyoruz. Araç hareket saatleri: Edremit 15:00, Akçay 15:15, Altınoluk 15:30. Kayıtlarınızı 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00` ye kadar yaptırınız. Kayıt için tel: 0532 1597317” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş