havadurum

Ünüvar; "Kazanan şiddete karşı sevgi dili oldu"

774

 23 Haziran’da yeniden yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık seçiminde, CHP Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun tarihi bir oy oranı ile yeniden Belediye Başkanı seçilmesi ile ilgili CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulundular.  Ünüvar seçim süreci boyunca İstanbul’u belli gölgelerinde çalışmalara katılmış, Merkez İlçe Başkanı Uyanık ise Merkez İlçe Örgütü olarak Çanakkale’de olan İstanbullu vatandaşların oylarını kullanabilmeleri için çalışmaları yürütmüştü. Açıklamasında seçimin yalnızca bir belediye başkanı seçimi değil, ülkenin birikmiş sorunlarının göstergesi olacağını daha öncede ifade ettiğini belirten Uyanık, İmamoğlu’nun CHP örgütü ile birlikte süreci iyi okuması ve bunu vatandaşa çözüm olarak sunabilmenin başarısı olduğunu söyledi. Kağıthane bölgesinde seçim süreci boyunca çalışmalara katılan Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar ise, çalışmalar sırasında özellikle AKP’nin kalesi olarak bilinen semtlerde dahi İmamoğlu coşkusunun görüldüğünü, ekonomik krizi hisseden vatandaşın İmamoğlu’nu tercih ettiğini belirtti.

 
“İstanbul seçim sonuçlarını Çanakkale’den gördük”
Seçim sonucunun ülkenin içinde bulunduğu duruma tepki ve net bir uyarı olduğunu belirten Merkez İlçe Başkanı Uyanık; “Seçim sadece bir belediye başkanlığı seçimi değil. Ülkenin birikmiş sorunlarını, ertelenemez ve sürdürülemez bir ekonomik sorunu, paramparça olmuş tutarsız bir dış politikayı, üretemeyen, ürettiğini paylaşamayan yönetim sorunları olan bir ülkede çok geç bile kalmış ir sonuç. İstanbul seçimleri sadece bir belediye başkanı seçme sonucu değil, tüm bunlara seçmenin verdiği bir tepki ve net bir uyarı oldu. Buradan bir erken seçim çıkmalı mı? Bence çıkmamalı. Ülkenin bir seçim daha kaldıracak hali yok. Herkes bu seçim sonuçlarını kabul edecek. Demokrasiye inanacak, inandığını gösterecektir.  İktidarlar seçimle değişir, seçimde her ne kadar devlet imkanlarının sonuna kadar kullanılsa da, bu sonuçlar bize ‘halkın tepkisi’ anlamında çok şey veriyor. Bunu Çanakkale’den gördük. Çanakkale’deki İstanbullu vatandaşlar tatillerini yarıda bırakıp bu yaz gününde oylarını kullanmaya gittiler. 3 bin 700 civarında il genelinde, merkezde ise 400’ün üzerinde vatandaş oy kullanamaya gitti” dedi. 
 
“Türkü, Kürdü, zengini fakiri ile ülke insanı gidişata dur dedi”
Seçimle oluşan yapının bundan sonrada ülkenin önünü açması gerektiğini ifade eden Uyanık; “Uyumlu bir şekilde çalışılmalı ve devlet yeniden bir hukuk devleti olduğun hatırlamalı. Emekçi sınıflar, sermaye sınıfı özgürce kendi üretim ve tüketim ilişkilerini geliştirmeli, ekmeği büyütmeli, paylaşmayı bilmeli. Bundan sonra buna ihtiyaç var. Bunun önünü açarsa Ak Parti iktidarını bir miktar daha sürdürür. Diğer türlü ise ülke kaosa gider ve ülkenin bu tür şeyleri kaldıracak hali yok. Yoğun bakımdaki bir hastanın artık doğru teşhis ve müdahaleler ile normalleşmeye ihtiyacı var. Bu mesaj, bu seçimle birlikte çok açık bir şekilde verildi. ‘Kürdü ile Türkü ile zengini ile fakiri ile muhafazakarı ile laiki ile öğrencisi, işçisi, burjuvazisi ile’ bu ülke bir gidişata dur dedi. İstanbul’un muhafazakar semtlerinde bile CHP’nin adayı önde çıktı. CHP örgütleri kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştılar. Tüm paydaşları ile çok iyi bir şekilde çalıştı. Doğru, akılcı, toparlayıcı bir söylem ile büyük bir başarı sağladı.  Bu sonuçlar artık geleceğe umut olmalı ve bu umut geleceğe önderlik etmeli. 31 Mart’taki yerel seçim süreci, 23 Haziran’da tamamlanmıştır. Bu arada ülke zaman kaybetti, enerji kaybetti her türlü şeyi kaybetti… bunun değerlendirmesini de halkımız yapmalı” dedi. 
 
“İmamoğlu,  kadınlar, gençler ve çocuklar üzerinde büyük bir sevgi oluşturmuş”
AKP’nin mahallelerinde dahi İmamoğlu rüzgarı estiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar; “İstanbul’a bütün örgütler bir şekilde desteğe gittiler. Bizim örgütümüzde tüm Belediye Başkanları ve Milletvekilleri ile İstanbul’a gittiler. 3 günlük desteğin ardından bende CHP Kâğıthane İlçe Örgütünde çalışma sistemine girdim. Oradaki Kadın Kolları Ve İlçe Örgütü ile birlikte çalıştım. Sanayi Mahallesi, Çelikepe gibi zor bölgelerde çalıştık. Birebir dokununca insanların ne düşündüğünü görüyorsunuz. Oyumuzun düşük olduğu bölgeler olsa dahi insanlara dokununca AKP’den bize doğru bir oy geldiğini gördük. Özellikle, kadınlar, gençler ve çocuklar üzerinde İmamoğlu çok büyük bir sevgi oluşturmuş. Vatandaşlar, önceden başka partilere oy verseler de İmamoğlu’na oy vereceklerini belirttiler. Tabi ekonomik durumunda oradaki insanlara çok ciddi bir etki ettiğini gördük. Öbür taraftan, çatışmacı ve ayrımcı dilin özellikle ‘beka sorunu’ gibi söylemlerin insanlar üzerinde olumsuz etki ettiğini gördük. Bizde bu tepkiden yararlandık ve insanlara dokunduk. Dolayısı ile bütüncül olarak bakıldığında böyle bir sonuç ortaya çıktı. Yine mazbatanın verildikten sonra geri alınması net bir şekilde insanlara olumsuz olarak yansımış. Önceden hiç giremediğimiz evler dahi kapılarını açtı. Oradaki Kadın Kolları Başkanımız Çanakkale Bigalı bu da güzeldi. Çanakkale ile kıyaslandığında orada çalışmak gerçekten zor. Kovulduğumuz davranışlarla da karşılaştık. Yer yer demolize olsak da oyumuzun arttığını gördük. Kazanan çatışma dili değil, sevgi ve birleştirici dil oldu. İmamoğlu’nun insana dokunan vaatlerinin olması, kadın ve çocuklar üzerinden çok vurgu yapması bunların hepsi insanlarda karşılık buldu. Bunu da seçimlerde gördük. Umarım her şey çok daha güzel olacak” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş