havadurum

Üretici açıklanan buğday fiyatlarına tepkili; "Alım fiyatları bizi mağdur etti"

526

 Buğday üreticileri uzun süredir buğday fiyatlarının açıklanmasını bekliyordu. Dün itibari ile buğday fiyatları TMO tarafında açıklandı. Çanakkale bölgesinde TMO tarafından yemlik buğday için 800 liradan, normal buğday içinse 895 liradan alım yapılacağı belirtildi. Ziraat Odası Eceabat Şube Başkanı Kuzu, konu işe ilgili olarak açıklanan fiyatların geçen yılın aynı fiyatları olduğunu ve enflasyon oranının altında kaldığını belirtti. Fiyatların üreticileri mağdur ettiğini dile getiren Kuzu; “Buğday 895 lira yemlik buğday ise 800 lira. Bunu nakliye ve vergileri düştükten sonra 740 lira üreticinin eline para geçecek” dedi. 900 liradan alım yapan tüccarların Gümrük Vergileri açıklamasının ardında alım yapmadığını ve açıklanan fiyatlar sonunda alım fiyatlarının düşürüldüğünün altını çizen Kuzu; “Bu yıl üreticinin yüzde 60’ı buğday ekimi yapmıştı ve bu fiyatlar dediğim gibi büyük mağduriyet yarattı” dedi. Aynı zamanda Çanakkale domatesinin tarladan 50 kuruşa alım gördüğünü ve üreticinin alıcı bulamadığını ifade eden Kuzu; “Marketlerde ise 3 liradan aşağı Çanakkale domatesi bulmazsınız. Bu kar yüzde kaçı buluyor. Yüzde 250’mi artıyor?” dedi. 

 
“Üretici 2019’da cevabın verecektir”
Şu anda üreticinin buğday fiyatlarına büyük bir tepki gösterdiğini belirten Kuzu; “İnşallah 2019’da bunun cevabını vereceklerdir. Sadece buğday fiyatları değil, domatesin tarladan çıkış fiyatı da 50 kuruş. Üreticiler, alıcı bulmakta da büyük sıkıntı çekiyorlar. Buradan da büyük bir sıkıntı var. Yemlik giden buğdayları tüccarlar ofisten daha yüksek fiyata almaya başladı. TMO yıllık giden buğdayı 80 kuruşa alıyor. Eline geçecek para nakliye ve vergiler düştükten sonra eline geçecek para 75 kuruş. Tüccar ise 78 kuruşa alıyor” dedi.  
 
“Üreticiye vergi ve nakliye çıkınca 740 lira kalacak”
Üreticinin giderleri çıkınca çok az bir para kazandığını açıklayan Kuzu; “TMO’nun bu yıl aldığı normal buğday 895 lira yemlik buğday ise 800 lira. Bunu nakliye ve vergileri düştükten sonra 740 lira üreticinin eline para geçecek. Tüccar zaten net olarak 780 liradan alıyor. Üreticiler mağdur oldu. Ofisi fiyatlarını enflasyon fiyatlarının altında açıklaması üreticileri tamamen mağdur etti. Zaten açıklamada çok geç kalındı. Bu zamana kadar beklemesi zaten üreticiyi mağdur etmişti. Yemlik giden ofisten elime 740 lira geçecek. Tüccara verseydim 780 lira geçecekti. Tüccar zaten ilk zamanlar 850-900 liraya alım yapıyordu. Ancak ‘Gümrük Vergileri düşürüldü’ dendikten sonra tüccar zaten alımı kesti. TMO’da fiyatları bu şekilde açıladıktan sonra fiyatları düşürdüler. Bu yıl üreticinin yüzde 60’ı buğday ekimi yapmıştı ve bu fiyatlar dediğim gibi büyük mağduriyet yarattı” dedi.   
 
“Domates tarlada 50 kuruş, markette 3 lira”
Tarla fiyatı ile market fiyat arasında çok fazla fark olduğunu altını çizen Kuzu son olarak; “Domateste şu adan ciddi anlamda sıkıntı. Domatesin tarladan çıkış fiyatı 50 kuruş ve üretici alıcı bulamıyor. Marketlerde ise 3 liradan aşağı Çanakkale domatesi bulmazsınız. Bu kar yüzde kaçı buluyor. Yüzde 250’mi artıyor? 50 kuruşa çıkan domates dediğim gibi marketlerde 3 lira” dedi.         (Eren Aşnaz)
Paylaş