havadurum

Üretim azaldı, fiyatlar ateş pahası

1004

Pazaryerinde yaşanan durgunluk, devam ediyor. Pazaryerinde bazı ürünler, en az 5 liradan başlıyor. Vatandaşların en çok talep ettikleri biber 15, patlıcan 12, domates 8 ve patates 5 liradan satışa sunuluyor. Esnaf, yüksek fiyatların vatandaşı tedirgin ettiğini ve alışveriş potansiyeli düşürdüğünü söylüyor. Pazarcı Hulusi Demiroğlu ve Cahit Armağan pazarın durumuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulundu. Esnaf Hulusi Demiroğlu, pazar fiyatlarının pahalı olduğunu, vatandaşın alım gücünün de düşük olduğunu söyledi. Vatandaşın kredi kartlarına yöneldiklerini söyleyen Demiroğlu; “Daha önceki yıllarda işlerimiz daha iyiydi ama şimdi çok kötü. Eskiden pazaryerine köylüler gelirdi, her üründen 2-3 kilo alışveriş yaparlardı. Şuanda öyle bir şey kalmadı. Çünkü insanların alım gücü düştü, her yıl düşmeye devam ediyor. Bir de pazarda kredi kartı geçmediği için insanlar, daha çok marketlerden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar” dedi. Pazarın durumu değerlendiren Cahit Armağan, tarımda üretimin azaldığını söyledi. Armağan; “Üretici artık üretmek istemiyor, çünkü kazanamıyor. Önceki hafta bazı ürünlerde gümrük vergisi kalktı. Bu da çiftçiyi, pazarcıyı olumsuz etkiledi. Çünkü dışarıdan ithal edilen ürün daha ucuza geliyor” dedi. 

 
“Vatandaşlar, kredi kartı kullandığı için pazarı tercih etmiyorlar”
Esnaf Hulusi Demiroğlu; “Daha önceki yıllarda işlerimiz daha iyiydi ama şimdi çok kötü. Eskiden pazaryerine köylüler gelirdi, her üründen 2-3 kilo alışveriş yaparlardı. Şuanda öyle bir şey kalmadı. Çünkü insanların alım gücü düştü, her yıl düşmeye devam ediyor. Bir de pazarda kredi kartı geçmediği için insanlar, daha çok marketlerden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Marketlerde de ürünlerin daha çok bayatları bulunuyor. Fakat pazaryerinde ürünler hem taze hem de kaliteli. Çünkü biz, haftada 2-3 kez ürün almaya gidiyoruz. Ama insanlar, kredi kartlarına yöneldikleri için, marketlerden alışveriş yapmak daha uygun geliyor. Bir de son dönemde yaşanan ekonomik krizden dolayı fırsatçılar ortaya çıktı” ifadelerini kullandı. 

“Üretici artık üretmek istemiyor”
Pazar esnafı Cahit Armağan; “Şuanda pazar fiyatları çok yüksek. Bunun nedeni, ülkemizde tarımın durmuş olması. Üretici artık üretmek istemiyor, çünkü kazanamıyor. Önceki hafta bazı ürünlerde gümrük vergisi kalktı. Bu da çiftçiyi, pazarcıyı olumsuz etkiledi. Çünkü dışarıdan ithal edilen ürün daha ucuza geliyor. Fiyatların yükselmesinin diğer nedeni de Akdeniz, Ege bölgesinde yaşanan doğal afetlerdir. Tabi bu sadece sebze meyvede değil, diğer market ürünlerine de yansıdı. Pazarcıyı, üreticiyi, girdi fiyatları da çok etkiliyor. Maliyetlerin yüksek olması, üründen verim alınamaması, pazarcıyı da vatandaşı da etkiliyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş