havadurum

Üretmeyen bir ekonomi SONUÇ KRİZ!

891

 Ülke gündemini oluşturan seçimin yanı sıra, kötüye giden ekonomi, vatandaşı mağdur ediyor. Özellikle dolar ve euronun büyük yükselişi vatandaşın korkulu rüyası haline geldi. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a piyasaların durumunu değerlendiren vatandaşlar, benzin ve kurların neden yükseldiği sorusunu yönelttiler. Ahmet Öztürk, Okan Tunay, Süha Bayındır ve Halis Nadir Bozacı, üretime dayalı politikalar uygulanmaması nedeniyle ülkenin kriz ortamına girdiğini söylediler. Ahmet Öztürk; “Ekonomi, şuanda hiç iyi değil. Çünkü hem kurların hem de altının yükselişine engel olunamadı. Özellikle üreten vatandaşın eline geçen para da çok az. Benzin, 6 lirayı geçti. Üretici nasıl para kazansın? Zaten kurlar ve benzin fiyatları, en çok üretici kesimi ilgilendiriyor. Üretici şuanda hakkını alamıyor. Üretici, ürettiği malın maliyetini karşılayamıyor, kaldı ki para kazansın” dedi. 

“‘Yol yapıldı’ diyorlar ama litresi 6 lirayı aşkın mazotla o yollarda nasıl gidilecek”

Benzine gelen zamlara değinen Okan Tunay; “Bu kafayla ve bu zihniyetle gidilirse dolar da artar, vatandaşların temel ihtiyacı haline gelen benzin de artar. 80 liraya dolan bir benzin deposu şimdi 110 liraya doluyor. Yani ‘Yol yapıldı’ diyorlar ama insanlar o yollardan nasıl gidecek. Litresi 6 lirayı aşkın mazotla o yollarda nasıl gidilecek, insanlarda o benzini alacak para yok” dedi. 
 
“Üretim olmazsa ekonomi çöker, ekonomi çökerse ahlak da çöker”
Ülkede üretim yapılmadığını ve her şeyin ithal edildiğini söyleyen Süha Bayındır; “Ekonomi git gide kötüye gidiyor, kötü bir şekilde yönetilen ekonomiden çok fazla bir şey bekleyemeyiz. Hiç bir şey üretilmeyen bir ülkede her şey ithal ediliyorsa bütün para birimleri yükselir. Bu da direk olarak ülkenin dibe vurmasına neden olur. Çünkü devamlı olarak borçlanıyoruz, borçlanıldığı sürece boynundaki yular başkasının elinde olur ve seni istediği şekilde yönetir. Ülkede yaklaşık olarak 100 milyona insan yaşıyor. Çünkü diğer ülke insanları da bu ülkede yaşamaya çalışıyor. Üretim olmazsa ekonomi çöker, ekonomi çökerse ahlak da çöker. Programsız, plansız bir şekilde ekonomi yönetilemez. Ülkenin şuanda bu şekilde yönetildiğine inanıyorum” dedi. 
 
“Ekonomi tek kelimeyle berbat”
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyen Halis Nadir Bozacı; “Ekonomi çok kötü ve daha da kötüye gidiyor. Para, devamlı olarak değer kaybetmekte, vatandaşın alım gücü düşmekte ve diğer ülkelerden gelenlere yapılan destekler ülkemize ciddi bir kambur olmaktadır. Ucuz fiyatlarla çalıştırılan yabancı işçiler, nedeniyle de bizim insanlarımız iş bulmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Ekonomi tek kelimeyle berbat” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş