havadurum

Uyanık "OHAL ile girilecek bir seçim herkesi kaygılandırıyor"

735

 16 Nisan 2017’de gerçekleşen referandum seçimlerinde halkın kararının `Hayır` olmasına rağmen, mühürsüz oy pusulaları ile oyların `Evet`e çevrildiği gerekçesi ile CHP tarafından tüm Türkiye’de eş zamanlı oturma eylemi yapılacağı açıklandı. CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık,  16 Nisan’da yapılacak eyleme çağrıda bulundu. Açıklamasında, 16 Nisan referandumunun, OHAL şartlarında halkın iradesinin ve tercihlerinin ortaya konulamadığı, yok sayıldığı ve ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla yürütülmeye çalışan süreç için önemli bir gün olduğunu ifade eden Uyanık, 2019 seçimlerine de OHAL süreci ile girilecek olmasının kaygı verici olduğunu söyledi. Seçimlere girilmeden önce OHAL sürecinin mutlaka sonlandırılması gerektiğini dile getiren Uyanık, tüm vatandaşları 16 Nisan’da oturma eylemine davet etti. 


“‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla mühürsüz oyların geçerli sayıldığını gördük”
OHAL şartlarında halkın iradesinin ve tercihlerinin ortaya konulamadığı, yok sayıldığı ve ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla yürütülmeye çalışan 16 Nisan referandumu ülkenin geleceği ile ilgili bir gündü. O noktada mevcut iktidarın ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla ülkedeki demokratik, parlamenter sistemin yok sayıldığını ve bir takım mühürlü, mühürsüz pusulaların geçerli sayıldığını gördük. Biz,  normal kurumlarıyla, iş hayatıyla, ticaret hayatıyla yürüyen bir ülke, olağan bir ülke istiyoruz. Olağan bir ülkede, olağan bir şekilde insanca kendine güvenip, geleceğe güvenle bakarak yaşamak istiyoruz. 16 Nisan referandumunun yıldönümünde bu duyarlılığı ve hassasiyeti hissettirmek için de eş zamanlı bir şekilde CHP olarak saat 12- ile 13 arasında Tüm Türkiye’de oturma eylemi yapılacak. Bu konuda hassasiyetimiz sürecek. Bu duyarlılık noktasında hassasiyetimizi de tüm yurttaşlarımıza hissettirmek amacı ile bu eylem yapılacak” dedi.  

“OHAL süreci mutlaka bir şekilde sonlandırılmalı”
OHAL ile girilecek bir seçimin sağlıklı olamayacağını dile getiren Uyanık; “En başta OHAL’de sorunların çözülmesi için bir yetki devriminin kalıcı olarak ‘ben yaptım oldu, her şeyi kafama göre yapayım’ mantığına dönüşmesi infialdir. Bu şekilde bu meselenin çözülemez noktaya gittiği ortada. Ekonomi tıkanmış, parlamenter sistem aynı şekilde. OHAL sürecinde girilecek bir seçim sağlıklı olması açısından herkesi kaygılandırıyor. Halkın iradesinin gerçekten sandığa yansıması noktasında insanlar çok kaygılı. Sadece ‘ben yaptım’ ifadesi güçler ayrılığının ne kadar önemli olduğunu, birbirini kontrol eden insanların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.  Dengeli kararların geleceği inşa etmesi bu noktada zorunlu. Ve bu OHAL süreci mutlaka bir şekilde sonlandırılmalı ki bu ülke insanı geleceğe güvenle baksın. Bu ideolojik bir şey değil, bu, tek adamcılık, tek particilik anlayışının çoğulculuk, toplayıcılık, kapsayıcılık noktasına dönüşme süreci ve halkın tercihi budur. Bu noktada tüm yurttaşları yapacağımız, oturma eylemine katılmaya davet ediyoruz.   Bir an önce bu olmalı çünkü böyle bir aşağılanmayı, ikinci sınıf insan muamelesi görmeyi bu ülke insanı hak etmiyor” dedi.            (Eren Aşnaz)
Paylaş